Περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τις ΗΠΑ, παρά μέσω του αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, εισήγαγε η ΕΕ για πρώτη φορά στην ιστορία της με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Φατίχ Μπιρόλ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να εργαστούν για τη μείωση της ζήτησης και να ετοιμαστούν για ένα δύσκολο χειμώνα.

«Οι πρόσφατες απότομες περικοπές της Ρωσίας στις ροές φυσικού αερίου προς την ΕΕ σημαίνουν ότι αυτός είναι ο πρώτος μήνας στην ιστορία, κατά τον οποίο η ΕΕ εισήγαγε περισσότερο φυσικό αέριο LNG από τις ΗΠΑ, παρά μέσω αγωγού από τη Ρωσία», έγραψε ο Φατίχ Μπιρόλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Επισήμανε δε ότι «η μείωση της ρωσικής προσφοράς απαιτεί προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης στην ΕΕ, ώστε να προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χειμώνα».

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας βλέπει ως πιθανή λύση του προβλήματος την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια, κάτι που όπως επισημαίνει θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Φατίχ επισημαίνει ακόμη ότι «η πυρηνική ενέργεια έχει μια μοναδική ευκαιρία να επανέλθει εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, της εκτίναξης των τιμών των ορυκτών καυσίμων, των προκλήσεων για την ενεργειακή ασφάλεια και των αυξημένων κλιματικών φιλοδοξιών […] Αλλά το αν αυτό θα συμβεί, θα εξαρτηθεί από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία».

Διαβάστε ακόμη

Τραπεζικά… pass: Έως και 700 ευρώ η ενίσχυση στους εργαζόμενους

Reuters: Νέο φόρο στους καταναλωτές φυσικού αερίου εξετάζει η Γερμανία

Lamda Development: Στο διάστημα 6 – 8 Ιουλίου η δημόσια προσφορά για το «πράσινο» ομόλογο