Διεθνή

Βατικανό: Ο Πάπας Φραγκίσκος απαγορεύει στους καρδινάλιους να δέχονται «δώρα και διευκολύνσεις» άνω των €40

  • newsroom


Οι υψηλόβαθμοι κληρικοί θα πρέπει να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία να βεβαιώνουν ότι όλα τα ποσά που βρίσκονται στην κατοχή τους είναι νόμιμης προέλευσης

Νέα πρωτοβουλία με στόχο να καταπολεμήσει τη διαφθορά στο εσωτερικό της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο Βατικανό, ανέλαβε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Με προσωπική του απόφαση, ο ποντίφικας απαγόρευσε σε καρδινάλιους, υψηλόβαθμους κληρικούς και υπεύθυνους εκκλησιαστικών οργανισμών γενικότερα να δέχονται δώρα αξίας μεγαλύτερης των 40 ευρώ.

Παράλληλα, όλοι οι παραπάνω θα πρέπει να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία να βεβαιώνουν ότι δεν έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ή τρομοκρατική δράση, δηλώνοντας επίσης ότι όλα τα ποσά στην κατοχή τους είναι νόμιμης προέλευσης.

Ακόμη, στο εξής οι καρδινάλιοι δεν θα μπορούν να κάνουν καταθέσεις σε «φορολογικούς παραδείσους», ούτε μέσω τρίτων προσώπων, ενώ θα τους απαγορεύεται να επενδύουν χρήματα σε επιχειρήσεις που δεν σέβονται τις διδαχές και τις αρχές τις καθολικής εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει υπογράψει και απόφαση, με την οποία έχει επιβάλει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια στον τομέα των εργολαβιών και προμηθειών. «Η διαφθορά μπορεί να παρουσιαστεί με σειρά διαφορετικών τρόπων και μορφών», τόνισε ο ποντίφικας. «Για τον λόγο αυτόν, οι καλύτεροι κανόνες σε διεθνές επίπεδο προβλέπουν για τον δημόσιο τομέα ειδικές υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση των συγκρούσεων συμφερόντων, των πελατειακών πρακτικών και της διαφθοράς γενικότερα».

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Η Standard & Poor’s δίνει outlook θετικό από σταθερό

Αγγελική Φράγκου: «Η Navios Partners είναι από τις top 10 εισηγμένες στο χρηματιστήριο ναυτιλιακές εταιρείες»

Αναστολές συμβάσεων Μαΐου: Στις 6/5 ανοίγει το «ΕΡΓΑΝΗ» – Ποιες επιχειρήσεις αφορά