Διεθνή

Βενετία χωρίς τουρίστες: Ο κορωνοϊός κατάφερε βαρύ πλήγμα στον τουρισμό

  • newsroom
venetia


Οι Βενετσιάνοι κατάφεραν να απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων κοντά στο ιστορικό κέντρο

Η πανδημία κατέφερε βαρύ πλήγμα στον τουρισμό της Γαληνοτάτης. Οι Βενετσιάνοι κατάφεραν όμως να απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων κοντά στο ιστορικό κέντρο.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι σχεδόν άδεια. Υπό κανονικές συνθήκες το ιστορικό κέντρο της Γαληνοτάτης σφύζει από τουρίστες. Η πανδημία ρίχνει ωστόσο τη σκιά της και στη Βενετία, η οποία ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Μοιάζει εξωπραγματικό, λέει ο Μάρκο Γκασπαρινέτι, ο οποίος είναι μέλος οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών της Βενετίας: «Τον θόρυβο της τουριστικής καθημερινότητας έχουν διαδεχθεί οι φυσικοί ήχοι ενός πρωινού».

Την ώρα που μερικοί Βενετσιάνοι απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της απότομης διακοπής της τουριστικής κίνησης, πολλοί επιχειρηματίες, γονδολιέρηδες και ελεύθεροι επαγγελματίες ανησυχούν για το μέλλον. Πριν από από το ξέσπασμα της πανδημίας εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονταν κάθε χρόνο τη Βενετία για να απολαύσουν τη γέφυρα του Ριάλτο, την πλατεία Αγ. Μάρκου και τα γραφικά κανάλια.

Εξοβελίζονται τα κρουαζιερόπλοια από τη λιμνοθάλασσα

13 εκατομμύρια επισκέπτες κατέγραψε η περίφημη ιταλική πόλη το 2019. Μια Κυριακή αρχές Μαρτίου του 2021 ήρθαν στη Βενετία μόλις 25.000 άνθρωποι, αριθμός ασύγκριτα μικρότερος από εκείνους που είναι συνηθισμένοι την άνοιξη.

Οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται στην πόλη με κρουαζιερόπλοια. Ο Μάρκο Γκασπαρινέτι τονίζει ότι η Βενετία δεν αντέχει τόσο μαζικό τουρισμό και σε καμιά περίπτωση τόσο μεγάλα πλοία μέσα στη λιμνοθάλασσα. Για το λόγο αυτό ιδρύθηκε προ ετών μια πρωτοβουλία με σύνθημα «No Grandi Navi», «Όχι μεγάλα πλοία», η οποία διαμαρτυρόταν για τον μαζικό τουρισμό και τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που μολύνουν το περιβάλλον και καταστρέφουν με τα κύματα που προκαλούν τα θεμέλια ιστορικών κτηρίων.

Το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Υποδομών και το υπουργείο Τουρισμού εξέδωσαν ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία προσωρινά τα κρουαζιερόπλοια θα δένουν σε λιμάνι μακριά από το ιστορικό κέντρο.

Παράλληλα, τα αρμόδια ιταλικά υπουργεία προκήρυξαν διαγωνισμό ιδεών, έτσι ώστε να επιλυθεί μια για πάντα το πρόβλημα των διερχομένων πλοίων από τη Βενετία.

Πηγή: DW

Διαβάστε ακόμη: 

Voucher 200 ευρώ: Έρχεται ο β’ κύκλος του προγράμματος – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε 

Φορολογικές δηλώσεις: Οι αλλαγές σε δόσεις, αποδείξεις, ενοίκια, τεκμήρια (vid) 

Δώρο Πάσχα 2021: Πότε πληρώνεται στους δικαιούχους – Ποιοι θα το λάβουν μειωμένο (vid)

Απόρρητο Απόρρητο