Δεκαετίες μετά τη «γλυκιά εισβολή» των videogames στη ζωή μας, τα αμερικανικά και ιαπωνικά στούντιο φαίνεται πως έχουν αρχίσει να χάνουν το παιχνίδι. Οι κινεζικοί κολοσσοί τεχνολογίας έχουν αρχίσει να επενδύουν σε αυτά, προκαλώντας ανησυχίες για το τί μέλλει γενέσθαι σε μία βιομηχανία η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις βιομηχανίες του κινηματογράφου και της μουσικής τόσο σε κέρδη, όσο και σε επιρροή. 

Αρκετοί ειδικοί αναμένουν πως θα υπάρξουν ορισμένες, μικρές αλλά απτές αλλαγές στα βιντεοπαιχνίδια τα επόμενα χρόνια, μέσω της προώθησης κινεζικών «αξιών».

«Μία από τις “αξίες” αυτές είναι η προσήλωση σε βιντεοπαιχνίδια που στοχεύουν στην τεράστια αγορά των γυναικών. Οι female gamers στην Κίνα φτάνουν τα 500 εκατομμύρια και πολλά από τα παιχνίδια της “Δύσης” βασίζονται σε άρρενες κεντρικούς χαρακτήρες», ανέφερε η Λου-Χάι Λιάνγκ στο CNBC.

Ο Τόμας Ντέιβιντ, μηχανικός κατασκευής μικροτσίπ στις ΗΠΑ υποστήριξε, από την πλευρά του, πως μπορεί να υπάρξει μία «μετάλλαξη» των ιστοριών των παιχνιδιών, όπου ο κεντρικός «καλός» χαρακτήρας θα είναι Κινέζος, ενώ ο «κακός» θα είναι Δυτικός, κάτι που συμβαίνει πολλές φορές σε κινέζικες ταινίες πολεμικών τεχνών.

Η κινεζική βιομηχανία videogames ελέγχεται, όπως και αυτή του κινηματογράφου, από την κυβέρνηση. Απαγορεύονται τα παιχνίδια με συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις, με υπερβολική βία και τυχερά παιχνίδια, μεταξύ άλλων.

Εξαγωγή κινεζικής κουλτούρας

«Η χρήση των βιντεοπαιχνιδιών για την εξαγωγή της κινεζικής κουλτούρας είναι μείζονος σημασίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αμπισούρ Πρακάς, συνιδρυτής του Center for Innovating for the Future. «Η Κίνα μπορεί να προωθήσει τα δικά της ιδανικά μέσω των βιντεοπαιχνιδιών όπως ακριβώς έκαναν οι ΗΠΑ, ενώ μπορεί να απαγορεύσει την συζήτηση γύρω από ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Μπορεί, επίσης, να κάνει επίδειξη της δύναμης της χώρας ή ακόμη και να προωθήσει τις ηλεκτρονικές αγορές μέσω του νέου ψηφιακού γουάν», υπογράμμισε.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι αντιφρονούντες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι Κινέζοι δεν πρόκειται να αλλάξουν δραστικά τα βιντεοπαιχνίδια της Δύσης. Ο Στίβεν Μπέιλι, αναλυτής της Omida, ανέφερε στο CNBC πως «Οι κινεζικές εταιρείες έχουν εισέλθει στο χώρο της βιομηχανίας των videogames εδώ και χρόνια και καταλαβαίνουν πως τέτοιες αλλαγές δεν πρόκειται να τους επιφέρουν κέρδη. Παρ’ όλα αυτά, οποιοσδήποτε θέλει να λανσάρει ένα νέο βιντεοπαιχνίδι στην Κίνα, θα πρέπει να προσαρμοστεί στα μέτρα και τα σταθμά του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Οι επενδύσεις της Tencent

Οι Τencent και NetEase επενδύουν στο χώρο των videogames εδώ και χρόνια. Ο Ροντόλφο Ροσίνι, επενδυτής τεχνολογίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τον περασμένο Φεβρουάριο. «Η Tencent επενδύει στα μεγαλύτερα στούντιο βιντεοπαιχνιδιών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Αυτό αποτελεί τεράστια επιτυχία στην προώθηση της κινεζικής κουλτούρας, αφού ελέγχει το αφήγημα. Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν η Tencent αγόραζε μερίδια στις μεγαλύτερες εφημερίδες και τα μεγαλύτερα κανάλια της Δύσης. Τώρα πολλαπλασιάστε το επί δέκα. Εχουν αγοράσει τα media που θα επηρεάσουν την επόμενη γενιά χωρίς καμία αντίδραση».

Κάν’το όπως το Χόλιγουντ

Εδώ και δεκαετίες το Χόλιγουντ έχει προωθήσει και έχει εξάγει τις αμερικανικές αξίες σε ολόκληρο τον κόσμο, επιδεικνύοντας παράλληλα και την στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη οθόνη έχει πολλές φορές γίνει και πλατφόρμα κριτικής κατά των πολιτικών της Ουάσινγκτον και της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Αντιθέτως, οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας δε θα μπορούν να επικρίνουν καθόλου την πανίσχυρη κυβέρνηση της Κίνας η οποία ελέγχει τα πάντα.

Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη αγορά gamers του κόσμου, κάτι που έχει προσελκύσει τα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά στούντιο στα οποία, όμως, επιβάλλεται συνεργασία με κινεζικές εταιρείες πριν τους επιτραπεί η πρόσβαση στη χώρα.

Εξαγορές

Η Tencent πρόσφατα εξαγόρασε το βρετανικό στούντιο Sumo για $1,26 δισ. Η συμφωνία αναμένεται να βοηθήσει το στούντιο στο να δημιουργήσει τους δικούς της τίτλους βιντεοπαιχνιδιών. Ο κινεζικός κολοσσός είχε προχωρήσει σε παρόμοια επένδυση το 2019 όταν επένδυσε $150 εκατομμύρια στο Reddit, κάτι που είχε προκαλέσει το μένος των χρηστών της πλατφόρμας λόγω φόβων φίμωσης της ελευθερίας του λόγου. Παρ’ όλα αυτά οι φόβοι μέχρι τώρα έχουν αποδειχθεί αβάσιμοι.

Διαβάστε ακόμη:

Βαρυμπόμπη: Οι καπνοί από τη φωτιά έριξαν τη θερμοκρασία 2,5 βαθμούς

MyHealth app: Διαθέσιμη από σήμερα η επίσημη εφαρμογή υγείας για τους πολίτες

Ζωή στη φάρμα (με τα κρυπτονομίσματα): Πώς ένας 19χρονος βγάζει $54.000 τον χρόνο