επενδυτές με το βλέμμα στραμμένο στους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ και της Κίνας θα πρέπει να προχωρήσουν προσεκτικά, λόγω των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας, σύμφωνα με έρευνα του CNBC.

Για αρκετούς αναλυτές, big tech εταιρείες όπως Facebook και Αmazon βρίσκονται «στη δύση τους».

«Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί εάν θέλετε να επενδύσετε σε επιχειρήσεις όπως  Meta ή Alphabet αφού οι εταιρείες αυτές βρίσκονται αντιμέτωπες με πληθώρα προβλημάτων και εμποδίων», ανέφερε ο Viktor Shvets, στέλεχος της Macquarie Capital, προσθέτοντας τις Apple και Alibaba στη «μαύρη λίστα» του.

Τα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνουν την παρεμβατικότητα των ρυθμιστικών αρχών όσο και της ίδιας της κοινωνίας», ανέφερε ο Shvets, προσθέτοντας πως «υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στον υπόλοιπο τεχνολογικό τομέα». 

Σημειωτέον πως τόσο οι αμερικανικές, όσο και οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ρυθμιστών. Στην Κίνα, η κυβέρνηση της χώρας έχει ξεκινήσει «σταυροφορία» ενάντια στην «άκρατη ανάπτυξη και επιρροή» των εταιρειών αυτών, οδηγώντας τις μετοχές των Τencent, Alibaba και Didi σε κατάρρευση. O τεχνολογικός δείκτης Hang Seng Tech έχει καταγράψει πτώση 40% σε σχέση με πέρυσι. 

Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νέο διάταγμα το οποίο σκοπεύει να καταπολεμήσει τις μονοπωλιακές πρακτικές των big tech και άλλων εταιρειών. 

Για τον Shvets, ελάχιστες θα είναι οι εταιρείες που θα επιβιώσουν μιας τέτοιας μετάβασης από τη 2η στην 3η γενιά. «Η μόνη που επιβίωσε της μετάβασης από την 1η στη 2η γενιά ήταν η Microsoft. Το ερώτημα για το ποιές εταιρείες θα επιβιώσουν της νέας μετάβασης δεν είναι ξεκάθαρο».

Αν και ο αναλυτής δεν ανέφερε τί ακριβώς θα προκαλέσει αυτή μετάβαση, οι φήμες για το φαινόμενο Web 3.0, το οποίο θα αποτελέσει και τη «νέα γενεά του διαδικτύου» οργιάζουν από το 2021.

Παράλληλη είναι και η επέκταση και προετοιμασία των big tech όσον αφορά το metaverse. Τόσο η Meta, όσο και οι Apple και Google προετοιμάζουν προϊόντα και υπηρεσίες για τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα. 

Όσο για τους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, ο αναλυτής Roderick Snell της Baillie Gifford υποστηρίζει πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις Alibaba και Tencent στην Κίνα είναι ο τεράστιος ανταγωνισμός στις αναπτυσσόμενες αγορές. Η Baillie Gifford έχει περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον στις εταιρείες αυτές γι αυτόν ακριβώς το λόγο».

Διαβάστε ακόμα:

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πώς βγάζει τα περισσότερα εκατομμύρια έξω από τα παρκέ

Google: Έρχονται νέοι κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα

Μπάιντεν: Η Ρωσία προετοιμάζεται – Θέμα χρόνου η επίθεση στην Ουκρανία