Την αδράνεια και την αμέλεια ετών, σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού, «δείχνουν» ως αιτίες της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βηρυτό, τα πρώτα στοιχεία.

Ο Λίβανος, μετρά τις πληγές του μετά την ανείπωτη καταστροφή που σημειώθηκε και η οποία στο πέρασμά της άφησε πίσω της 145 νεκρούς (σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό) και πάνω από 5.000 τραυματίες, ενώ προς το παρόν, άγνωστος αριθμός αξιωματούχων στο λιμάνι της πόλης έχει τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, πρόκειται για πρόσωπα που εμπλέκονται στην αποθήκευση των τόνων νικτρικού αμμωνίου και ήταν υπεύθυνα για την επίβλεψη της αποθήκευσης και της ασφάλειας από το 2014, ενώ ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό εωσότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες, ενώ εκκρεμεί το πόρισμα της έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη.

Δείτε βίντεο της καταστροφής:

Μια υπάλληλος της γερμανικής πρεσβείας στη Βηρυτό μεταξύ των 145 νεκρών από την έκρηξη

Μια υπάλληλος της γερμανικής πρεσβείας στη Βηρυτό σκοτώθηκε κατά την γιγαντιαία έκρηξη, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό ΥΠΕΞ.

“Επιβεβαιώθηκε ο χειρότερος φόβος μας. Μια υπάλληλος της πρεσβείας μας στη Βηρυτό σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι της από την έκρηξη”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας.

Ανείπωτος ο ανθρώπινος πόνος

Πάνω από εκατό ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, τραυματίες παλεύουν για τη ζωή τους και χιλιάδες περιουσίες έγιναν συντρίμμια. Χωρίς αμφιβολία, ο Λίβανος θα χρειαστεί αρκετό καιρό για να ανακάμψει μετά από αυτή την καταστροφή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Βηρυτού που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6, αλλά και με την πρόεδρο της Κυπριακής Κοινότητας που μίλησε επίσης στον ΘΕΜΑ 104,6 χθες, τα σπίτια όχι μόνο κοντά στο λιμάνι αλλά και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί έχουν υποστεί υλικές ζημιές. Τρεις είναι οι Κύπριοι τραυματίες, ευτυχώς ελαφρά, ενώ πέντε Έλληνες τραυματίστηκαν από την έκρηξη με δύο από αυτούς να νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Τα νοσοκομεία της Βηρυτού δεν μπορούν να περιθάλψουν όλους τους τραυματίες, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να στέλνονται σε νοσοκομεία άλλων πόλεων, ενώ το πρώτο βράδυ της καταστροφής γιατροί και νοσοκόμοι έβγαιναν στον δρόμο με φακούς για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες.

Ατύχημα ή έγκλημα;

Έγγραφα που επικαλείται το CNNi, αποκαλύπτουν την άφιξη 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου στη Βηρυτό με ένα ρωσικό πλοίο το 2013. Το πλοίο προοριζόταν για το λιμάνι της Μοζαμβίκης, ωστόσο λόγω οικονομικών δυσκολιών σταμάτησε στη Βηρυτό και από εκείνη τη στιγμή δεν έφυγε ποτέ από τον Λίβανο, σύμφωνα με τον διευθυντή του τελωνείου, Μπαντρί Νταχέρ.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι το φορτίο είναι ισοδύναμο μιας «επιπλέουσας βόμβας» και είχε ζητήσει επανειλημμένα να απομακρυνθεί από το λίμανι, ωστόσο όπως λέει ο ίδιος «αυτό δεν συνέβη».

Μάλιστα, η παραμονή του πλοίου στο λιμάνι της Βηρυτού είχε προκαλέσει και εντάσεις ανάμεσα στο ρωσικό και ουκρανικό πλήρωμά του.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr