Διεθνή

Βρετανία: Έλλειψη προσωπικού λόγω Brexit

  • newsroom


Να ανοίξει η εστίαση, αλλά... ποιος θα την ανοίξει; Στo μεγάλο Νησίο κλάδος διαμαρτύρεται για τεράστια έλλειψη προσωπικού, λόγω του «διαζυγίου» με την ΕΕ

Στους δρόμους του Λονδίνου βλέπει κανείς εκατοντάδες μαγαζιά, τα οποία έχουν την χαρακτηριστική αγγελία «Ζητείται προσωπικό» κολλημένη στα τζάμια.

Ο πατροπαράδοτος αυτός τρόπος αποδεικνύει τη δυσκολία των καταστημάτων εστίασης να βρουν προσωπικό στη μετά-Brexit εποχή και βέβαια εν μέσω πανδημίας.

Στοιχεία της ένωσης καταστημάτων εστίασης και φιλοξενίας δείχνουν ότι σήμερα λείπουν στον κλάδο 188.000 εργαζόμενοι. Το παγκόσμιο γραφείο εύρεσης εργασίας ‘Broadbean Technology’ κάνει λόγο για 82% πτώση των αιτήσεων στον κλάδο μέσα σε ένα χρόνο, από τον Απρίλιο του 2020.

Βασικοί λόγοι που συντελούν στο φαινόμενο αυτό είναι η η πανδημία και το Brexit. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία υπολογίζεται ότι μέσα στο 2020 έφυγαν από τη χώρα πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, επιστρέφοντας στις γενέτειρές τους.

Αν αναλογιστεί κάποιος ότι το 43% του εργατικού δυναμικού στον τομέα αυτόν ήταν ξένοι και όχι Βρετανοί- και μάλιστα σχεδόν οι μισοί από αυτούς πολίτες της ΕΕ- αντιλαμβάνεται το μέγεθος του κενού που δημιουργήθηκε.

Ακόμα, ένα κομμάτι των εργαζόμενων στην εστίαση αναθεώρησε τον επαγγελματικό του προσανατολισμό, καθώς η πανδημία και η αναστολή εργασίας για τόσο μεγάλο διάστημα οδήγησαν πολλούς από αυτούς να αναζητήσουν δουλειές με καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.

Φορείς του κλάδου ανησυχούν ότι το κενό αυτό πολύ δύσκολα θα καλυφθεί. Για αυτό ζητούν ήδη από την κυβέρνηση να δημιουργήσει κίνητρα προς τους εργαζομένους, ώστε να γίνει πιο ελκυστικός ο κλάδος και από μία «προσωρινή δουλειά φοιτητών» να αναδειχθεί σε χώρο καριέρας.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην DW