Bloomberg

Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν επιθυμείτε να ταξιδέψετε εντός της ΕΕ – Τι προβλέπει κάθε χώρα

  • newsroom


Πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε μια χώρα της ΕΕ θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αρκετή υπομονή καθώς οι διαφορετικοί - μέχρι στιγμής - κανόνες που ισχύουν στα κράτη μέλη δυσκολεύουν το σχεδιασμό ενός ταξιδιού αναψυχής

Η Ευρώπη ανοίγει ξανά τα σύνορά της παρέχοντας έτσι μια μεγάλη ανάσα στους πολίτες της που ανυπομονούν να βρεθούν ξανά στα αγαπημένα θερινά καταφύγια του Ευρωπαϊκού νότου. Χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των επιλογών των περισσότερων Ευρωπαίων πολιτών για το φετινό καλοκαίρι.

Όλες οι χώρες της είναι έτοιμες να υποδεχτούν από την 1η Ιουλίου τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Η ΕΕ σχεδιάζει με προσοχή το άνοιγμα των συνόρων της για ελεύθερη μετακίνηση εμβολιασμένων πολιτών, ατόμων που έχουν πρόσφατα νοσήσει αλλά και για άτομα που διαθέτουν διαθέτουν αρνητικό τεστ.

Οι πολλοί κανόνες μπερδεύουν

Πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αρκετή υπομονή καθώς οι διαφορετικοί – μέχρι στιγμής – κανόνες που ισχύουν στα κράτη μέλη δυσκολεύουν το σχεδιασμό ενός ταξιδιού αναψυχής. Ακολουθεί μια σειρά από ισχύοντες κανόνες για ταξίδια υψηλής ζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ηνωμένο Βασίλειο: Τεστ και πολυήμερη καραντίνα

Ταξιδιώτες από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλονται υποχρεωτικά σε καραντίνα, εκτός και εάν προέρχονται από ένα εκ των 12 χωρών που ανήκουν στη λεγόμενη «πράσινη λίστα χωρών» που εξέδωσε πρόσφατα η κυβέρνηση της Βρετανίας. Ακόμα και τότε, όμως τα υποχρεωτικά – σε πολλές περιπτώσεις – τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το κόστος ενός ταξιδιού.

Άτομα που ταξιδεύουν από χώρες της πράσινης λίστας θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν σε μοριακό τεστ τουλάχιστον δύο ημέρες πριν το ταξίδι με δικά τους έξοδα ενώ όσοι να ταξιδέψουν από χώρες που ανήκουν στην πορτοκαλί λίστα με προορισμό τη Βρετανία θα πρέπει να επιβληθούν σε ένα ακόμη τεστ κατά την 8η ημέρα παραμονής τους στη χώρα καθώς και καραντίνα για 10 ημέρες. Όσον αφορά στους πολίτες της κόκκινης ζώνης οι οδηγίες προβλέπουν πως θα πρέπει να μεταφέρονται απευθείας σε ξενοδοχείο για απομόνωση.

Μέχρι στιγμής η Πορτογαλία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ η οποία συγκαταλέγεται στις πράσινες χώρες  της λίστας αλλά ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Holdings Plc, προβλέπει ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα προστεθούν και αυτές με τη σειρά τους στη λίστα έως το τέλος του μήνα, ακολουθούμενη από την Ισπανία τον Ιούνιο.

Γερμανία

Η Γερμανία χαλάρωσε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της για χώρες μέλη της ΕΕ στις 13 Μαΐου. Πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες ή άτομα που έχουν νοσήσει πρόσφατα δεν χρειάζεται πλέον να επιδείξουν αρνητικό τεστ Covid-19 ούτε όμως και υποχρεωτική καραντίνα με την επιστροφή τους στη χώρα.

Εντωμεταξύ, τα ταξίδια από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, παραμένουν αυστηρά περιορισμένα. Οι άνθρωποι μπορούν να εισέλθουν μόνο εάν είναι κάτοικοι της Γερμανίας, έχουν σημαντικό λόγο και ανάγκη να ταξιδέψουν, όπως λόγος υγείας ή εργασίας. Πολίτες από την Αυστραλία, το Ισραήλ, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη μπορούν να εισέλθουν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης χωρίς περιορισμούς.

Ιταλία

Η Ιταλία, η χώρα που έγινε το ευρωπαϊκό επίκεντρο της πανδημίας στο πρώτο κύμα χαλάρωσε σημαντικά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της για τους τουρίστες που εισέρχονται από το εξωτερικό. Πολίτες από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ μπορούν να αποφύγουν μια καραντίνα 10 ημερών με την υπόδειξη αρνητικού τεστ το οποίο έχει γίνει ως και 48 ώρες πριν από την προσγείωση. Οι ταξιδιώτες από χώρες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ακόμη περιορισμούς στην κυκλοφορία και πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες. «Για πολύ καιρό μιλούσαμε μόνο για περιορισμούς. Τώρα μιλάμε για επανέναρξη», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας.

Γαλλικές απαγορεύσεις

Η Γαλλία επιτρέπει την είσοδο για πολίτες από χώρες κυρίως της ΕΕ, εφόσον οι ταξιδιώτες συμπληρώσουν μια φόρμα και έχουν υποβληθεί σε τεστ τουλάχιστον 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Οι επιβάτες από χώρες υψηλότερου κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, πρέπει να έχουν σοβαρό λόγο για ταξίδια και ενδέχεται να απαιτείται να υποβληθούν σε δεύτερο τεστ ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα του ελέγχου πριν από την πτήση. Απαιτείται επίσης καραντίνα 10 ημερών.

Η Ισπανία και η Ελλάδα ανοίγουν ξανά

Από τη Δευτέρα, τουρίστες από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να εισέλθουν στην Ισπανία χωρίς τεστ PCR. Αυτό αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην τουριστική βιομηχανία της χώρας με τους Βρετανούς να αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή επισκεπτών της. Η είσοδος στην Ισπανία θα γίνει ευκολότερη από τις 7 Ιουνίου, όταν και θα είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι εμβολιασμένοι πολίτες οι οποίοι και θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα σε ολόκληρη τη χώρα.

Για την Ελλάδα, οι ταξιδιώτες από την ΕΕ και από χώρες εντός Σένγκεν μπορούν να εισέλθουν χωρίς να απαιτείται πολυήμερη καραντίνα αρκεί να έχουν κάνει  τεστ PCR εντός 72 ωρών από την άφιξη τους το οποίο και θα έχει βγει αρνητικό. Τα τεστ δεν είναι υποχρεωτικά για όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 9 μήνες αρκεί να μπορούν να το αποδείξουν με τα απαραίτητα έγγραφα.

Διαβάστε ακόμα:

Chipita: Την εξαγοράζει η Mondelez International έναντι 2 δισ. δολαρίων

Λάκης Γαβαλάς: Άλλαξε χέρια η βίλα του στη Μύκονο

Self test στο Δημόσιο: Tι ισχύει μέχρι τις 30 Μαΐου (vid)