Πολλαπλάσιο πριμ που μπορεί να φτάσει και τα 7.800 ευρώ ετησίως θα λαμβάνουν οι άριστοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ οι οποίοι επιφορτίζονται τόσο με την ταχύτερη έκδοση των εκκρεμών συντάξεων όσο και με την διεκπεραίωση υποθέσεων μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1555.

Το νέο σύστημα καταβολής πριμ που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου εργασίας για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους (συντελεστές βαρύτητας) που θα τίθενται ανά Γενική Διεύθυνση. Θα είναι δικαιότερο και αναλογικότερο καθώς θα διευρυνθούν οι κλίμακες και θα ανταμείβονται χωρίς «κόφτη» τόσο οι άριστοι όσο και οι απλώς επιμελείς καθώς και εκείνοι που έδειξαν να προσπαθούν περισσότερο.

Σήμερα ο στόχος που έχει τεθεί είναι η έκδοση τριών συντάξεων ημερησίως, δηλαδή έως 60 μηνιαίως. Το μπόνους μπορεί να φθάσει και τα 480 ευρώ μηνιαίως ανά υπάλληλο ο οποίος όμως δεν ανταμείβεται αν εκδώσει περισσότερες συντάξεις καθώς ισχύει πλαφόν στην έξτρα αμοιβή.

Με το νέο σύστημα, πριμ έστω και μικρότερο θα λαμβάνει και ο υπάλληλος που κατάφερε να εκδώσει 20- 30 συντάξεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν ο εν λόγω υπάλληλος παίρνει ως πριμ 100 ευρώ, αν αυξήσει την αποδοτικότητά του και περάσει σε ανώτερο επίπεδο εκδίδοντας 50 συντάξεις μηνιαίως, δε θα πάρει 150 ευρώ πριμ, αλλά 250. Το νέο πλαφόν που θα θεσπιστεί ανά υπάλληλο θα είναι 7.800 ευρώ ετησίως ενώ τα κλιμάκια των έξτρα αμοιβών θα καθοριστούν από επιτροπή.

Πριμ με το ίδιο πλαφόν συνδεδεμένου με τα αποτελέσματα της δουλειάς προβλέπεται και για τους υπαλλήλους που εργάζονται στο back office του τηλεφωνικού κέντρου 1555. Αν η υπόθεση που καλούνται να φέρουν εις πέρας είναι πολύπλοκη (πχ μια υπόθεση διαδοχικής ασφάλισης) το πριμ θα είναι μεγαλύτερο.

Ωστόσο οι καθυστερήσεις δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό των υπαλλήλων αλλά και της διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Με ένα χρόνο καθυστέρηση , έως τις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται να εισπράξουν το μπόνους του 2020 470 εισηγητές και υπάλληλοι του ΕΦΚΑ επί συνόλου 746 ,οι οποίοι «αρίστευσαν» πιάνοντας το στόχο για την ταχύτερη έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Εκτός όμως από τις ανταμοιβές στους αποδοτικούς υπαλλήλους, αυστηρότερες γίνονται οι κυρώσεις σε εκείνους που καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr