Κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αναμένεται να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές το 2025, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει το 2027 ακόμη μία ίδια μείωση, ώστε οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένου να διαμορφωθούν στο 35,16%. Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι ο σχεδιασμός για το επόμενο έτος περιλαμβάνει την αύξηση των συντάξεων με δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ. ευρώ, αλλά και την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε δύο φάσεις η μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα

«Κλείδωσε» η νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που προγραμματίζει να εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από το 2025. Η μείωση θα είναι κατά μία μονάδα και θα μοιραστεί σε μισή μονάδα το 2025 και μισή το 2027, αν και υπάρχουν πιέσεις για επίσπευσή της είτε σε δεύτερο χρόνο εντός της επόμενης χρονιάς είτε εντός του 2026.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εντός του 2025 οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,66%, από 36,16% που είναι σήμερα, και θα απομένει ένα 0,5 της μονάδας που θα κοπεί στη συνέχεια. «Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα αποτελεί δέσμευσή μας», δηλώνει και η αρμόδια υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους που ζητούν μετ’ επιτάσεως τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους. Συμπληρώνει βέβαια, ότι «κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ, η οποία επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό» και καταλήγει πως για τον λόγο αυτό η υλοποίηση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση και «χρειάζεται προσεκτικό χειρισμό».

Στην… εξίσωση αυτή σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει η οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης, αλλά και η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, καθώς από αυτούς τους παράγοντες θα εξαρτηθεί αφενός η αναπλήρωση της απώλειας εσόδων που θα προκαλέσει η νέα μείωση των εισφορών, αφετέρου το ενδεχόμενο να έρθει πιο γρήγορα η δεύτερη δόση της μείωσης κατά 0,5%. Αλλωστε, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, που υλοποιήθηκε κατά την προηγούμενη τετραετία, συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση της ανεργίας κατά περισσότερο από 7 περίπου ποσοστιαίες μονάδες από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί ότι η μείωση κατά 4,4 μονάδες που προηγήθηκε τα προηγούμενα έτη προήλθε κατά κύριο λόγο από τις λεγόμενες μη ανταποδοτικές εισφορές (που εισπράττονται και διατίθενται για κατάρτιση, στέγαση και άλλες κοινωνικές παροχές εργατικής εστίας), καθώς και από την εισφορά ανεργίας. Αυτό σημαίνει πως οι εισφορές για σύνταξη και ασθένεια, που αποτελούν άλλωστε και τον σκληρό πυρήνα των εισφορών που χρηματοδοτούν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δεν έχουν μειωθεί.

Πλέον, τα περιθώρια και η νέα μείωση να προέλθει από τις εισφορές ανεργίας είναι περιορισμένα, ενώ εκτός κάδρου μένουν και οι εισφορές κύριας και επικουρικής σύνταξης. Οπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο κ. Τσακλόγλου, «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι εισφορές χρηματοδοτούν άλλες δαπάνες, περίπου οι μισές συντάξεις καταβάλλονται από τον φορολογούμενο και όχι από τους εργαζομένους». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια περικοπή σ’ αυτόν τον τομέα είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ – Μύκονος: Ο… καλλιτέχνης στη φοροδιαφυγή και οι συνεταίροι του

Αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες: Καλούν την κυβέρνηση να αναστείλει πρόσθετες πτήσεις μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η τεχνητή νοημοσύνη ρίχνεται στη μάχη ενάντια στη Ρωσία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ