Εργασιακά

Ασφαλιστικές εισφορές: Οι πρώτες «λυπητερές» σε 1,5 εκατ. μη μισθωτούς εργαζόμενους

  • newsroom


Εως την Τρίτη 6 Απριλίου πρέπει να πληρωθούν οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου, ενώ ακολουθεί σωρεία υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους

Διαδοχικές πληρωμές στον ΕΦΚΑ περιμένουν 1,5 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους τους επόμενους μήνες, καθώς οι υποχρεώσεις καταβολής εισφορών δεν σταματούν.

Έως την Τρίτη 6 Απριλίου πρέπει να πληρωθούν οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές Φεβρουαρίου. Ο Φορέας ανακοίνωσε πως αναρτήθηκαν τα ενιαία ειδοποιητήρια κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών του Φεβρουαρίου, για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την Τρίτη 6 Απριλίου. Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή).

Οι εν λόγω… «λυπητερές» αφορούν τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις των μη μισθωτών που δεν έχουν πάρει αναβολή πληρωμών. Πρόκειται για τα δεύτερα ειδοποιητήρια του 2021, που έχουν εκδοθεί με βάση τις δηλώσεις που κλήθηκαν να υποβάλλουν οι ασφαλισμένοι για την υπαγωγή τους σε ασφαλιστική κατηγορία.

Υπενθυμίζεται πως 1,5 εκατομμύριο επαγγελματίες και αγρότες κλήθηκαν έως 31 Ιανουαρίου να υποβάλουν ηλεκτρονική δήλωση για την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας του 2021. Η κατάταξη κάθε επαγγελματία σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και ολοκληρώθηκε με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η συντριπτική πλειοψηφία εντάχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην πρώτη και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία. Οι ασφαλισμένοι που δεν υπέβαλαν αίτηση-δήλωση παραμένουν, για το έτος 2021, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το 2020. Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.

Το χρονοδιάγραμμα για παράλληλη απασχόληση

Διαφορετικό χρονοδιάγραμμα ισχύει για τους επαγγελματίες που έχουν παράλληλη μισθωτή δραστηριότητα, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις των οποίων δεν έχουν εκκαθαριστεί από το 2020. Η ανάρτηση των ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων της παράλληλης απασχόλησης αναμένεται. Τα ειδοποιητήρια αυτά θα αφορούν μισθωτούς που διατηρούν παράλληλα μπλοκάκι ως επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους που ασκούν πολλαπλές μη μισθωτές δραστηριότητες. Όσοι μισθωτοί βρεθούν με χρεωστικά υπόλοιπα για το μπλοκάκι τους – κυρίως όσοι απασχολούνταν το 2020 με χαμηλούς μισθούς, κάτω των 900 ευρώ – θα πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος του 12μήνου του 2020 σε 6 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από τις 29 Απριλίου και μετά.

Παράλληλα με την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων του 2020 ο ΕΦΚΑ προχωρά και στην εκκαθάριση των πρώτων μηνών του 2021, ώστε να ξεκινήσει να «τρέχει» κανονικά η εισφοροδότηση των μη μισθωτών με παράλληλη απασχόληση, όπως προβλέπει ο νόμος. Τα πρώτα ηλεκτρονικά «ραβασάκια» του Ενιαίου Φορέα για τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου 2021 θα έχουν καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Μαΐου. Ακολούθως, έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα του Φεβρουαρίου 2021 κ.ο.κ.

Για την πλειοψηφία, βέβαια, των επαγγελματιών με παράλληλη μισθωτή απασχόληση το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης αναμένεται να είναι μηδενικό, καθώς οι περισσότεροι καλύπτουν με τις εισφορές του μισθού τους την ασφαλιστική τους υποχρέωση ως μη μισθωτοί. 

Διαβάστε ακόμα: 

Δώρο Πάσχα: Πώς και πότε θα πληρωθoύν οι εργαζόμενοι σε αναστολή 

Εξαγοράστηκαν Pizza Hut και Wendy’s – Αυτή είναι η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία του franchise  

ΟΑΕΔ: Μέχρι πότε γίνονται αιτήσεις για τις 7.000 θέσεις εργασίας με μισθό έως 710 ευρώ

Απόρρητο Απόρρητο