Μετά και από την ανάδειξη των θολών σημείων (πατήστε εδώ) της τροπολογίας που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας για τις άδειες νόσησης covid, τις άδειες εργαζομένων λόγω νόσησης των τέκνων τους και την κατάργηση της αναπλήρωσης ωρών καραντίνας για ανεμβολίαστους, το Υπουργείο Εργασίας κατέθεσε 3 σημαντικές αλλαγές στην τροπολογία.

Συγκεκριμένα:

1. Διευκρινίζεται ότι οι γονείς εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της άδειας της νόσησης των τέκνων τους από κορωνοϊό, λαμβάνουν για τις τρεις πρώτες ημέρες το πενήντα τοις εκατό (50%) των αποδοχών τους, το οποίο καταβάλλεται από τον εργοδότη, και για την τέταρτη ημέρα λαμβάνουν το εκατό τοις εκατό (100%) των αποδοχών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.».

Σχόλιο:
Εδώ η σημαντική αλλαγή είναι το ότι την 1η ημέρα αποζημίωσης που θα κάλυπτε ο ΕΦΚΑ (από το σχήμα των 5 ημερών), θα το καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός όπως δηλαδή όριζε και το άρθρο 16 του Ν.4722/2020 το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, με τη μόνη διαφορά ότι τότε το σχήμα αδείας ήταν για 3 ημέρες ενώ τώρα είναι για 5 ημέρες

Διατηρήθηκε η άδικη διάταξη της αφαίρεσης του 50% από τις αμοιβές του εργαζομένου σε αντίθεση με τους εργαζόμενους του Δημοσίου Τομέα που θα λάβουν το 100% των αποδοχών τους. Και παρότι τελικά το Υπουργείο «παραδέχτηκε» ότι αυτή η άδεια δεν αποτελεί άδεια ασθενείας (αφού εξαιρεί την εμπλοκή του ΕΦΚΑ) εφάρμοσε για 1η φορά στα χρονικά του εργατικού δικαίου μία άδεια της οποίας η αμοιβή είναι κατά το ήμισυ!

2. Δεν προβλέπεται πλέον υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τους εργαζομένους που κάνουν χρήση της άδειας λόγω νόσησης από κορωνοϊό.

Σχόλιο:
Πολύ σωστή η κατάργηση αυτής της νέας υποχρέωσης καθώς εδώ αναφερόμαστε ξεκάθαρα σε άδεια ασθενείας που δεν θα έπρεπε να έχει καμία σχέση με το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Αναμένεται διευκρίνιση από το Υπουργείο ή από τον ΕΦΚΑ για τη διαδικασία καθώς μέχρι σήμερα ο ΕΦΚΑ δεν αποζημιώνει χωρίς ιατρική γνωμάτευση.

Θα πρέπει παράλληλα να υπάρξει οδηγία για τις περιπτώσεις όπου η ασθένεια διαρκεί πάνω από 5 ημέρες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-forologia πατώντας εδώ

Δείτε περισσότερα άρθρα για την πλήρη Φορολογική, Λογιστική και Εργατική σας ενημέρωση στο e-forologia.gr

*Ο Βασίλης Πρασσάς είναι Σύμβουλος Εργασιακών Θεμάτων Epsilon Net