Σίγουρα έχετε ακούσει για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι εργάζονται μόνο τέσσερις από τις παραδοσιακά πέντε εργάσιμες ημέρες, λαμβάνοντας την ίδια αμοιβή και στοχεύοντας να πετύχουν την ίδια παραγωγικότητα.

Μια αρκετά επιτυχημένη εξάμηνη δοκιμή του παραπάνω μοντέλου εργασίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εταιρείες σημείωσαν αυξημένη παραγωγικότητα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από υποψήφιους εργαζόμενους, ενώ οι εργαζόμενοι λένε ότι βελτιώθηκε η ποιότητα της ζωής τους.

Ωστόσο, υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με παραμέτρους όπως το κέρδος, η πρόσθετη πίεση για τους εργαζόμενους λόγω του υψηλότερου ημερήσιου φόρτου εργασίας και η ανάγκη να είναι διαθέσιμοι στους πελάτες κατά τη διάρκεια όλων των συνήθων ωρών εργασίας.

Ο Σαμ Φράνκλιν, διευθύνων σύμβουλος της τεχνολογικής εταιρείας Otta, προσθέτει ότι η περικοπή μιας ολόκληρης ημέρας εργασίας υπήρξε ήδη ένα μεγάλο βήμα, καθώς οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 20%.

«Πηγαίνοντας από το 100% στο 80% του χρόνου εργασίας, ένιωσα ότι ήδη κάναμε ένα πολύ τολμηρό βήμα», δήλωσε στο CNBC Make It.

Υπάρχει λοιπόν κάποια μέση λύση; Ίσως η εφαρμογή του δεκαπενθήμερου των εννέα ημερών.

Τι είναι το δεκαπενθήμερο των 9 ημερών;

Το δεκαπενθήμερο εργασίας εννέα ημερών σημαίνει ότι σε 14 ημερολογιακές ημέρες, οι εννέα από αυτές είναι εργάσιμες και οι πέντε είναι ρεπός. Κάθε δεύτερη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι έχουν μια επιπλέον ημέρα ρεπό, συνήθως την Παρασκευή.

Ορισμένες εταιρείες ζητούν από τους υπαλλήλους να εργάζονται περισσότερες ώρες τις εργάσιμες ημέρες, για να μπορέσουν να πάρουν επιπλέον ρεπό, ενώ σε άλλες εταιρείες αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό, αρκεί η απόδοσή τους να παραμένει σταθερή.

Η Otta είναι μία από τις πολλές εταιρείες που δοκιμάζουν επί του παρόντος αυτό το μοντέλο εργασίας, με την προοπτική ότι αν πάει καλά, η μετάβαση στην τετραήμερη εβδομάδα θα μπορούσε να εφαρμοστεί.

«Ως μία μέση λύση, αισθάνθηκα ότι θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε τα δεκαπενθήμερα των εννέα ημερών» λέει ο Φράνκλιν.

Πώς είναι το 9ήμερο δεκαπενθήμερο στην πράξη:

Πολλά από τα οφέλη του 9ήμερου δεκαπενθήμερου είναι παρόμοια με εκείνα της τετραήμερης εβδομάδας, σύμφωνα με όσους την έχουν δοκιμάσει. Σε αυτά περιλαμβάνονται η παραγωγικότητα, η ικανοποίηση των εργαζομένων, η καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και η βελτίωση της ευεξίας των εργαζομένων.

Ο Φράνκλιν παρατήρησε επίσης ότι είναι ένα θέμα το οποίο όλοι αναφέρουν κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων για πρόσληψη. Όταν οι υποψήφιοι ερωτώνται για ποιο λόγο θέλουν να δουλέψουν στην Otta η απάντηση είναι ότι διάβασαν γι’ αυτό, τους αρέσει σαν ιδέα και είναι κάτι που πάντα ήθελαν να κάνουν.

Ο Μπεν Μπράνσον-Γκέτιλι, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού ανθρώπινου δυναμικού Charlie HR, η οποία επίσης εφαρμόζει το δεκαπενθήμερο των εννέα ημερών, λέει ότι παρατήρησε πρόσθετα οφέλη σε σύγκριση με την τετραήμερη εβδομάδα. «Ο λόγος για τον οποίο είμαι πραγματικά υπέρ των εννέα και όχι των τεσσάρων ημερών είναι ότι η Πέμπτη δεν μπορεί να γίνει η νέα Παρασκευή», λέει.

Σύμφωνα με τον Μπράνσον-Γκέτιλι η εναλλαγή τετραήμερων και πενθήμερων εβδομάδων δημιουργεί καλύτερη ισορροπία στην εργασία. «Οι τετραήμερες εβδομάδες μπορεί να έχουν έντονο εργασιακό φόρτο» λέει. «Δεν θα μου άρεσε η ιδέα να το κάνω αυτό κάθε εβδομάδα».

«Όσοι εργάζονται σε δεκαπενθήμερα εργασίας εννέα ημερών μπορούν να τροποποιούν το στυλ εργασίας τους και έχουν το χρόνο να προσαρμοστούν στο στυλ που επιλέγουν, καθώς και να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής», εξηγεί ο Μπράνσον-Γκέτιλι.

Τόσο ο Μπράνσον-Γκέτιλι όσο και ο Φράνκλιν παρατήρησαν ότι, ως συνέπεια του δεκαπενθήμερου των εννέα ημερών, οι υπάλληλοί τους άρχισαν να αλλάζουν το τρόπο με τον οποίο έβλεπαν την εργασία. Ο Φράνκλιν ενθάρρυνε τους υπαλλήλους του να αμφισβητήσουν αν είναι πραγματικά απαραίτητες οι επαγγελματικές συναντήσεις που δεν σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων ή τη δημιουργία σχέσεων.

Η εταιρεία Charlie HR από την άλλη πλευρά εφάρμοσε μια «Τετάρτη σκληρής δουλειάς», όπως την ονόμασαν, δηλαδή εντατικής εργασίας σχεδόν χωρίς επαγγελματικές συναντήσεις.

Ωστόσο, δεν είναι για όλους . Όπως και η τετραήμερη εβδομάδα, έτσι και το δεκαπενθήμερο των εννέα ημερών δεν ταιριάζει σε κάθε επιχείρηση και κάθε εργαζόμενο. Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Stand, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, είναι μία από αυτές, όπως εξηγεί η ιδρύτρια Λόρα Όλιφαντ.

«Τα οφέλη ήταν προφανή, ένιωσα ότι υποστηρίζαμε καλύτερα την ψυχική ευεξία των εργαζομένων, μειώνοντας το άγχος και την εξουθένωση, δίνοντάς τους χρόνο για να ξεκουραστούν. Έτσι, η ομάδα ένιωθε πιο παραγωγική. Υπήρχαν όμως και κάποια μειονεκτήματα», εξηγεί η ίδια.

«Δεν αποκόμισαν όλοι οι εργαζόμενοι τα οφέλη», λέει η Όλιφαντ, «και επειδή οι πελάτες έπρεπε να μπορούν να επικοινωνούν με κάποιον από την εταιρεία οποιαδήποτε μέρα, η Stand έπρεπε να δημιουργήσει κυλιόμενο ωράριο, δίνοντας τους εργαζόμενους ρεπό σε διαφορετικές ημέρες».

«Ο σχεδιασμός της κυλιόμενης βάρδιας ήταν χρονοβόρος και πολύπλοκος» λέει η Όλιφαντ. «Όλοι εργάζονταν για διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και ήταν εξοντωτικές οι βάρδιες που έπεφταν πάνω σε εορταστικά ωράρια με πολλή κίνηση».

Η Stand ακολουθεί τώρα ένα μοτίβο εργασίας 4,5 ημερών – τις Παρασκευές όλοι φεύγουν στη 1 μ.μ., εκτός από ένα άτομο ανά ομάδα που μένει για να ελέγχει για σημαντικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίστηκαν τα μειονεκτήματα που διαπίστωσε η εταιρεία για την 9ήμερη εβδομάδα, ενώ τα οφέλη παρέμειναν.

Το μεγαλύτερο μάθημα που πήρε η Όλιφαντ από την εμπειρία; «Είναι σημαντικό να μην περιοριζόμαστε από ένα μοντέλο που λειτουργεί για κάποιον άλλον. Είναι σημαντικό να βρείτε ένα μοντέλο που να ταιριάζει στην επιχείρησή σας και στους πελάτες σας», λέει.

Διαβάστε ακόμη

Το τοπ 5 των ξένων επισκεπτών – Πώς κινούνται Μύκονος, Ρόδος, Σαντορίνη (πίνακας)

Τρέχουν να εισπράξουν παλιά πρόστιμα και κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας

Μητσοτάκης: Ραντεβού με UEFA και Big 4 του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Μαξίμου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ