Εργασιακά

Εργασιακά: Την Τετάρτη στη διαβούλευση το νομοσχέδιο που φέρνει την 4ήμερη εργασία

  • newsroom


Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου που έχει μπει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης - Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς πρόκειται να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου

Νέο τοπίο στον χώρο της εργασίας διαμορφώνεται με το νομοσχέδιο, που έχει ήδη προκαλέσει, σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και που θα παρουσιάσει αύριο ο Κωστής Χατζηδάκης. Το νομοσχέδιο που θα αναρτηθεί ταυτόχρονα στο διαδίκτυο, ώστε να ξεκινήσει η διαβούλευση με τα κόμματα και τους φορείς, αναμένεται -σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό- να ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη.

Στρατηγική στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να απευθυνθεί ευθέως στον κόσμο της εργασίας και να τον πείσει ότι με τις αλλαγές στον εργασιακό χάρτη αντιμετωπίζονται σύγχρονα προβλήματα, δίνεται η δυνατότητα απεμπλοκής από χρόνιες παθογένειες του συστήματος και προστατεύονται πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως είναι το οκτάωρο εργασίας, η καταγραφή και η αποζημίωση των υπερωριών καθώς και οι συνδικαλιστικές διαδικασίες.

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τη δήλωσή του κατά την έναρξη των εργασιών της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο την περασμένη Παρασκευή, επιχείρησε να αναδείξει την ανάγκη σημαντικών αλλαγών στον εργασιακό χάρτη της χώρας μας λέγοντας ότι με τη νέα εργατική νομοθεσία θα «δοθεί δύναμη στον εργαζόμενο, να επιλέξει ο ίδιος την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, δύναμη να λέει στον εργοδότη του ότι δεν μπορεί να τον ενοχλεί εκτός ωραρίου όταν εργάζεται με τηλεργασία, δύναμη να λέει όχι σε οποιαδήποτε κατάχρηση της εργατικής νομοθεσίας και σε απλήρωτες υπερωρίες μέσα από την ψηφιακή κάρτα εργαζομένου».

Τόσο σε πρόσφατη άλλωστε κλειστή σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και κατά την ενημέρωση των βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ επιβεβαιώθηκε το ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι άμεσης προτεραιότητας, αποτελεί για την κυβέρνηση κεντρική πολιτική επιλογή και εντάσσεται στην προθήκη της κοινωνικής-μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

«Το στοίχημά μας είναι να καταλάβει και να πειστεί ο κόσμος της εργασίας για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου να ρυθμιστούν ζητήματα που μέχρι τώρα προκαλούν αβεβαιότητες και δεν προστατεύουν στην πράξη τους εργαζόμενους», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει τον πλήρη σχεδιασμό και την «ανοιχτή γραμμή» μεταξύ Μαξίμου και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την αποτελεσματική στήριξη της κεντρικής πολιτικής επιλογής.

Γι’ αυτό έχει ήδη αποφασιστεί εκτός από τον Κωστή Χατζηδάκη να στηρίξουν την κυβερνητική επιχειρηματολογία στον δημόσιο διάλογο, υπουργοί και βασικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως οι κ.κ Γεραπετρίτης, Θ. Λιβάνιος και η Αριστοτελία Πελώνη καθώς και βουλευτές της ΝΔ στην αρμόδια Επιτροπή, όπως οι κ.κ Μπούγας, Ρουσόπουλος, Οικονόμου, Λοβέρδος, Κυρανάκης, Φωτήλας, Παπαδημητρίου, Μαρκόπουλος, οι κυρίες Παπακώστα, Κεφάλα κα.

Η επικοινωνιακή επίθεση έχει σχεδιαστεί να γίνει οργανωμένα και την έχει αναλάβει το πρωθυπουργικό επιτελείο με επικεφαλής την κυρία Πελώνη και τον Δημήτρη Τσιόδρα, οι οποίοι μαζί με τον αρμόδιο υπουργό θα συντονίζουν τα βήματα σε καθημερινή βάση και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Το σίγουρο είναι ότι με την αυριανή παρουσίαση του νομοσχεδίου θα αρχίσει και επισήμως η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα η Κουμουνδούρου έχει διαμηνύσει ότι ετοιμάζεται για τη «μητέρα των μαχών» κι ότι σύντομα -με την παρουσίαση του νομοσχεδίου- θα αποδειχθεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διακινεί fake news και ασκεί άστοχα σκληρή κριτική πριν δει επίσημα το σχέδιο νόμου, όπως την κατηγορεί η κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα στo protothema

Απόρρητο Απόρρητο