Απλήρωτοι για τον μήνα Φεβρουάριο (και όχι μόνον) κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή. Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα υποβολής στην ΕΡΓΑΝΗ των καταστάσεων προσωπικού που βγαίνει σε αναστολή, έχει οδηγήσει σε λάθος δηλώσεις των ημερών αναστολής από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων ή τα λογιστικά γραφεία που τις εξυπηρετούν.

Ως αποτέλεσμα, αν δεν ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή διορθώσεων, τότε δεν θα μπορέσουν και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα 534 ευρώ που δικαιούνται και περιμένουν για να ζήσουν.

Παρότι τα λάθη που διαπιστώνονται γενικότερα στις δηλώσεις αναστολών είναι πολλά, το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί για τον Φεβρουάριο οφείλεται στην πίεση χρόνου μέσα στον οποίο «ανοιγοκλείνουν» οι πλατφόρμες. Χαμένοι βγαίνουν όμως όχι μόνον εργαζόμενοι σε αναστολή που θα μείνουν απλήρωτοι αν δεν δηλώθηκαν σωστά, αλλά και οι εργοδότες τους που αν δεν τους δήλωσαν σε αναστολή, θα πρέπει κανονικά να πλήρωσουν και τους εργαζομένους και τον ΕΦΚΑ κανονικά, παρότι ήταν κλειστά ή υπολειοτυργούσαν όλους τους προηγούμενους τελευταίους μήνες.

Το αίτημα να δοθεί η δυνατότητα ορθής επανάληψης στο ΠΣ “ΕΡΓΑΝΗ” των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας σε κλειστές επιχειρήσεις έφτασε και στη Βουλή, με Ερώτηση του Βουλευτή Νότιου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, κύριος Βασίλη – Πέτρου Σπανάκη.

Όπως επισημαίνει στην Ερώτηση που κατέθεσε, «πολλοί παράγοντες, όπως το μικρό χρονικό πλαίσιο υποβολής των δηλώσεων στο “ΕΡΓΑΝΗ”, οι διαφορετικές περίοδοι υποβολής, οι συνεχόμενες παρατάσεις του Lockdown κ.α., είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες λογιστές-φοροτεχνικοί να δηλώσουν από παραδρομή λαθεμένα τις περιόδους αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021».

Για το πρόβλημα αυτό, το αίτημα που τίθεται προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασία Κωστή Χατζηδάκη είναι να δώσει τη δυνατότητα ορθής επανάληψης των δηλώσεων αναστολών, τουλάχιστον για τις κλειστές «δια νόμου» επιχειρήσεις και μόνο για όσους εργαζόμενους έχουν ήδη δηλωθεί σε αναστολή τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021.

Διαβάστε ακόμη

Στα 9,5 δισ. ευρώ το ετήσιο όφελος του ελληνικού τουρισμού στο εμπόριο

Seabourn-NCL: Δύο ακόμη εταιρείες κρουαζιέρας επιλέγουν Ελλάδα

Οι σαμπάνιες της Ναυτεμπορικής, οι νέες περιπέτειες του Στέγγου και η πολυεθνική μάχη για τον ΔΕΔΔΗΕ