Εργασιακά

Κωστής Χατζηδάκης: Τέλος οι εκκρεμείς συντάξεις τον Ιούνιο του 2022

  • Μαίρη ΛαμπαδίτηΟ υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δηλώνει κατηγορηματικά: «Δεν θα παραδοθώ στη στενοκεφαλιά των “μανδαρίνων”, θα οδηγούνται στο πειθαρχικό» - Το σχέδιο για να καταπολεμηθούν οι παθογένειες δεκαετιών στον ΕΦΚΑ

Iκανοποιημένος από το αποτέλεσμα της πολυεπίπεδης προσπάθειας για τη μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων εμφανίζεται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και δεσμεύεται ότι το πρόβλημα με τις κύριες εκκρεμείς συντάξεις θα λυθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Μιλώντας για τους στόχους της νέας χρονιάς, σημειώνει ότι αυτό δεν είναι αρκετό αν δεν εκσυγχρονιστεί εκ βάθρων ο ΕΦΚΑ, τον οποίο χαρακτηρίζει «πολυτραυματία» του Δημοσίου.

Για να καταπολεμηθούν οι παθογένειες δεκαετιών, θα τοποθετηθούν διευθυντικά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα, θα επιβραβεύονται οι παραγωγικοί υπάλληλοι, ενώ αντίθετα θα οδηγούνται στο πειθαρχικό οι βραδυπορούντες και οι στενόμυαλοι γραφειοκράτες, στους οποίους κηρύσσει ανοιχτό πόλεμο. Στέλνοντας σαφές μήνυμα, ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει ότι δεν θα παραδοθεί στη στενοκεφαλιά, στον δεσποτισμό και στον σαδισμό των «μανδαρίνων» που βασανίζουν αναπήρους ελέγχοντας 200 φορές έναν φάκελο.

Παράλληλα, παροτρύνει τους υποψήφιους συνταξιούχους να απευθυνθούν στους πιστοποιημένους ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές για την επίσπευση της έκδοσης της σύνταξής τους, τονίζοντας ότι δεν έχει εμμονή με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά είναι απλώς οπαδός της κοινής λογικής.

– Οι Θεσμοί πιστεύουν ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει υποαπόδοση του στόχου της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων εξαιτίας της αύξησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης και της καθυστέρησης στην υλοποίηση των μέτρων. Ποιοι είναι οι στόχοι που βάζετε για το 2022 και πόσο αισιόδοξος είστε ότι θα τους πιάσετε;

Πολλοί δυσπιστούσαν για το αν θα καταφέρναμε να αντιμετωπίσουμε το βουνό των εκκρεμών συντάξεων. Πέρα από όσα έγιναν το 2020, δείτε τι έχουμε επιτύχει από τον Γενάρη: Εχουμε αυξήσει κατακόρυφα τους ρυθμούς απονομής συντάξεων. Τον Οκτώβριο είχαμε σχεδόν 21.500 απονομές. Τον Νοέμβριο πήγαμε ακόμα καλύτερα, καθώς οι εκκαθαρίσεις συντάξεων ξεπέρασαν τις 25.200. Που είναι ρεκόρ μηνός όλων των εποχών! Εχουμε όμως και ρεκόρ έτους, καθώς ήδη στο 11μηνο του 2021 έχουμε ξεπεράσει τις 200.000 απονομές, ενώ πέρυσι είχαμε 160.000 και πρόπερσι μόλις 130.000. Αν αυτό δεν θεωρείται αντιμετώπιση του προβλήματος, τότε τι θεωρείται; Σημειώστε δε, ότι το 50% της μείωσης των εκκρεμοτήτων έχει επιτευχθεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, καθώς τώρα έχουμε περισσότερα εργαλεία στη διάθεσή μας. Παράλληλα, μειώσαμε τις ληξιπρόθεσμες δαπάνες για συντάξεις, από 433 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο σε 300 εκατ. τον Νοέμβριο. Δεν είναι μικρό αυτό. Ούτε αυτονόητο. Είναι το αποτέλεσμα της πολυεπίπεδης προσπάθειας που έχουμε κάνει (3.000 καινούριοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ομάδα συντονισμού, ηλεκτρονικός «Πύργος Ελέγχου», εκκαθάριση εκκρεμών στα προβληματικά Ταμεία κ.λπ.). Ετσι, λοιπόν, το πρόβλημα με τις κύριες εκκρεμείς συντάξεις θα λυθεί μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022. Ωστόσο, αυτό δεν μας αρκεί. Διότι ο ΕΦΚΑ είναι ο «πολυτραυματίας» του Δημοσίου. Γι’ αυτό προχωρούμε με το νομοσχέδιο συνολικού εκσυγχρονισμού του. Για να καταστεί ένας ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλισης που θα σέβεται και δεν θα βασανίζει τους πολίτες!

– Ποιοι είναι λοιπόν οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ;

Εισάγουμε ρυθμίσεις για να λειτουργήσει στην πράξη ο ΕΦΚΑ προς όφελος των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Για να λυθούν τα χέρια απέναντι στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και στην παράνοια τού «αυτό δεν γίνεται»! Τι αλλάζει; Θα επιλέγονται διευθυντικά στελέχη τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. Επεκτείνεται και καθίσταται πιο δίκαιος ο θεσμός των μπόνους για την επιβράβευση των παραγωγικών υπαλλήλων.
Δημιουργούνται παράλληλα μηχανισμοί ελέγχου και κυρώσεων για όσους δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αποκλείονται οι συνδικαλιστές από τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Εισάγεται ένα γρηγορότερο σύστημα προμηθειών. Αξιοποιείται η ακίνητη περιουσία του Φορέα. Με αυτές τις αλλαγές βάζουμε γερά θεμέλια για την ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΦΚΑ και κάνουμε ευκολότερη την καθημερινότητα των ίδιων των υπαλλήλων. Αλλά, κυρίως, των εκατομμυρίων ασφαλισμένων, που δεν χρωστάνε τίποτα να ταλαιπωρούνται εδώ και δεκαετίες από τη Δημόσια Διοίκηση. Η υπεράσπιση των πολιτών απέναντι στη στενοκεφαλιά και τον δεσποτισμό ορισμένων που νομίζουν ότι έχουν εξουσία, είναι και αυτό κοινωνική πολιτική!

-Τόσο η αντιπολίτευση όσο και τα συνδικάτα θεωρούν ότι στοχοποιείτε τους υπαλλήλους.

Εχουμε ένα ολιστικό σχέδιο. Δεν μας αρκεί η μείωση των εκκρεμών συντάξεων. Ούτε η πιο σύγχρονη εξυπηρέτηση μέσω του 1555. Αυτό που μας ενδιαφέρει, τόσο τον πρωθυπουργό όσο κι εμένα, είναι να αλλάξει ο ΕΦΚΑ ριζικά, διότι μόνος του έχει το 48% των παραπόνων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό δεν είναι τιμητικό ούτε για εμάς που τον εποπτεύουμε, ούτε για τα διευθυντικά στελέχη και τους υπαλλήλους του. Αν δεν τελειώνουμε οριστικά με τις παθογένειες σήμερα, θα τις ξαναβρούμε μπροστά μας αύριο. Ομως, προσέξτε, ο ΕΦΚΑ δεν θα αλλάξει με προσευχές και μαντζούνια. Θα αλλάξει με παρεμβάσεις που εισάγουν μια καινούρια λογική. Στη ΔΕΗ, η αλλαγή που έχετε δει στην εικόνα της, δεν έτυχε. Πέτυχε! Ηταν αποτέλεσμα αλλαγής της λογικής και συνδυασμού άξιων στελεχών της επιχείρησης και πετυχημένων ανθρώπων που ήρθαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επιχειρούμε, τηρουμένων των αναλογιών, να κάνουμε και στον ΕΦΚΑ. Είμαι βέβαιος ότι η πλειονότητα των υπαλλήλων θα βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Το κάνουν ήδη. Στους βραδυπορούντες, ωστόσο, θέλω να στείλω ένα μήνυμα: Δεν πρόκειται να κάνω πίσω! Δεν θα παραδοθώ στους στενόμυαλους γραφειοκράτες και στις λογικές τους παρελθόντος. Ενδεχόμενη ήττα της κυβέρνησης στον ΕΦΚΑ είναι ήττα των ασφαλισμένων, και αυτό δεν είναι επιλογή. Αυτό που θα ηττηθεί στον ΕΦΚΑ είναι η γραφειοκρατία και η αντίληψη να βρίσκουν κάποιοι 1.500 λόγους για να μη γίνει κάτι αυτονόητο! Τελεία και παύλα! Δεν το διαπραγματεύομαι!

-Μήπως όμως είστε υπερβολικά αυστηρός με τους εργαζομένους;

Ναι, υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι που κάνουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο σε ένα επίσης δύσκολο περιβάλλον. Τους το αναγνωρίζω και τους τιμώ. Τους έχω δει να εργάζονται σοβαρά και στις επιτόπιες επισκέψεις μου. Υπάρχουν όμως και πολλοί στενοκέφαλοι οι οποίοι, είτε λόγω ευθυνοφοβίας είτε γιατί το αισθάνονται στοιχείο μιας ιδιότυπης εξουσίας, εξαντλούν την αυστηρότητά τους απέναντι σε ηλικιωμένους, αναπήρους και ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Δεν υπήρξα ποτέ ούτε λαϊκιστής ούτε της σχολής τού «δώσ’ τα όλα»! Αλλά αυτή η αντίληψη, να ελέγξουμε 200 φορές κάθε φάκελο προτού πάρουμε μία απόφαση, με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Αυτό συμβαίνει τώρα με τις ψηφιακές συντάξεις των αναπήρων! Περιμένουν οι ανάπηροι να βγει η σύνταξή τους ψηφιακά, αφού έχουν περάσει από τα ΚΕΠΑ, και μια σειρά «μανδαρίνοι» μέσα στον ΕΦΚΑ κάθονται και εφευρίσκουν εξαιρέσεις επί εξαιρέσεων προκειμένου να δυσκολέψουν το σύστημα και να πάρουν πολύ λιγότεροι άνθρωποι σύνταξη «με το πάτημα ενός κουμπιού». Κάνω υπομονή 11 μήνες, αλλά ακόμα και αυτή εξαντλείται. Και αυτό ας το καταλάβουν όλοι! Υπάρχουν πειθαρχικά, αλλά και νέες αυστηρότερες διαδικασίες που θα προκύψουν με το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μείνει απαθής απέναντι σε αυτό τον ιδιότυπο σαδισμό. Απέναντι σε ανθρώπους οι οποίοι είναι σε ανάγκη και που θα έπρεπε να τους έχουμε σε προτεραιότητα!

– Σας επικρίνουν ότι έχετε εμμονή με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (ΔΕΗ, ιδιώτες δικηγόροι, ιδιώτες μάνατζερ, εταιρείες συμβούλων). Εχετε αποδείξεις ότι έτσι λύνονται προβλήματα χρόνων;

Είμαι οπαδός της κοινής λογικής! Πείτε μου, σας παρακαλώ: Τι τον νοιάζει έναν συνταξιούχο αν τη σύνταξή του θα τη βγάλει ένας υπάλληλος του ΕΦΚΑ ή ένας πιστοποιημένος δικηγόρος ή λογιστής; Αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να καταλάβω, σε τι ενοχλείται ένας υπάλληλος του ΕΦΚΑ, αν έρθει κάποιος, δικηγόρος ή λογιστής, και του πάρει τη στοίβα που έχει μπροστά του; Είναι ο εν λόγω υπάλληλος ερωτευμένος με τη στοίβα; Ή θέλει να καθυστερεί από… άποψη τον συνταξιούχο; Θέλω όμως να στείλω και ένα μήνυμα στους συνταξιούχους. Τώρα πια υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών. Τώρα πια έχουμε περίπου 600 εισηγητές του ΕΦΚΑ, έχουμε όμως και 333 δικηγόρους και λογιστές που θα ασχολούνται και αυτοί με τις συντάξεις. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι άνθρωποι αυτοί να βγάζουν συντάξεις. Ηδη εκδίδονται οι πρώτες αποφάσεις. Καλώ λοιπόν τους συνταξιούχους που θα υποβάλουν αιτήσεις από τον Ιανουάριο και μετά να στρέφονται ολοένα και περισσότερο στους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές. Για να εξυπηρετούνται γρηγορότερα. Για να χρησιμοποιήσουμε και αυτό το κανάλι εξυπηρέτησης. Και καθώς θα περνάει η χρονιά και θα υπάρχει περισσότερη εξοικείωση των δικηγόρων και των λογιστών με το σύστημα, θα μπορούν να εκδίδουν και νέες κατηγορίες συντάξεων, όπως της διαδοχικής ασφάλισης αλλά και τις επικουρικές. Ας το καταλάβουν και οι πλέον δύσπιστοι. Οι πιστοποιημένοι ήρθαν στον ΕΦΚΑ για να μείνουν!

– Μπαίνουμε στη νέα χρονιά με θετικό πρόσημο λόγω της προβλεπόμενης οικονομικής ανάπτυξης. Εχει «κλειδώσει» η επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού 2,5%-3% στα μέσα του 2022, πέραν της αυξήσεως 2% που έχει ήδη αποφασιστεί να ισχύσει στους μισθούς από 1ης.1.2022;

Για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2022, έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Tο ακριβές της ύψος δεν το γνωρίζουμε ακόμη – όχι μόνο διότι δεν έχουμε τα στοιχεία για το πώς θα κλείσει οικονομικά το 2021, αλλά επίσης διότι δεν έχουμε και τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων. Εισηγήσεις οι οποίες απαιτούνται άλλωστε από τον σχετικό νόμο που καθορίζει την ανάλογη διαδικασία αναπροσαρμογής. Μία διαδικασία που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η θετική πορεία της οικονομίας, που οφείλεται στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική πρόσθετη αύξηση του κατώτατου μισθού. Η οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση που έχει ήδη αποφασιστεί, δείχνει ότι οι εργαζόμενοι και ειδικά οι χαμηλόμισθοι βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Πολιτική, όχι με λόγια, αλλά με μετρήσιμο όφελος για τους εργαζομένους!

Διαβάστε ακόμη:

Το ντηλ της HSBC, ο χριστουγεννιάτικος καυγάς μιας τράπεζας και τα καλά «χαρτάκια» του 2021

Πάνος Δάβαρης: Ξανά στο σφυρί οι μετοχές του στις «Χιουντάι Ελλάς» και «ΚΙΑ Ελλάς»

Οι 4+1 φoρο-προθεσμίες που λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου