search icon

Εργασιακά

Πολίτες – εργαζόμενοι από τρίτες χώρες: Αυτή είναι η νέα διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής μετάκλησης στον αγροτικό τομέα

Η απασχόληση των μισθωτών στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις κοινές επιχειρήσεις οποιουδήποτε κλάδου. Η διαφοροποίηση εμφανίζεται στις ανάγκες των αγροτικών επιχειρήσεων και στις διάφορες χρονικές περιόδους, επί παραδείγματι συγκομιδή πυρηνόκαρπων ή εκμετάλλευση καπνοκαλλιεργειών, στις οποίες ο όγκος εργασίας αυξάνεται κάθετα και χρειάζονται αρκετά εργατικά χέρια στο […]

Η απασχόληση των μισθωτών στις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις κοινές επιχειρήσεις οποιουδήποτε κλάδου.

Η διαφοροποίηση εμφανίζεται στις ανάγκες των αγροτικών επιχειρήσεων και στις διάφορες χρονικές περιόδους, επί παραδείγματι συγκομιδή πυρηνόκαρπων ή εκμετάλλευση καπνοκαλλιεργειών, στις οποίες ο όγκος εργασίας αυξάνεται κάθετα και χρειάζονται αρκετά εργατικά χέρια στο σύντομο χρονικό διάστημα που απαιτεί η περισυλλογή των εν λόγω προϊόντων.

Για τον λόγο αυτό, δημιουργείται η ανάγκη εισόδου εργατών από τις γειτονικές χώρες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Διαφορετικά ειπωμένο, η μετάκληση των πολιτών τρίτων χωρών για είσοδο στην αγορά εργασίας. Η μετάκληση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες ανάλογα με το χρονικό διάστημα απασχόλησης και το είδος της εκμετάλλευσης, αγροτικής ή κτηνοτροφικής.

Στην πρώτη κατηγορία με την Εγκύκλιο 5/2017 που εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, ορίζει στην απόφαση τα εξής :

Ένταξη μισθωτών απασχολούμενων του τέως Ο.Γ.Α. (ασφαλιστικού ταμείου των ασκούμενων αγροτική εκμετάλλευση) στον Ε.Φ.Κ.Α. με βάση το άρθρο 40 του Ν.4387/2016 και με τις διατάξεις της παρ. 5 του ίδιου άρθρου το οποίο αναλύει τα εξής:

«Οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έως την έναρξη του παρόντος υπάγονταν στην ασφάλιση του Ο.Γ.Α. ως μισθωτοί – ανειδίκευτοι εργάτες, μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, καταβάλλουν, από 1/1/2017, μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης ως μισθωτοί, εφαρμοζόμενων αναλόγως των σχετικών διατάξεων για τους ασφαλισμένους μισθωτούς που προέρχονται από το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.. Το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς εργοδότη- ασφαλισμένου για την κατηγορία αυτών των ασφαλισμένων διαμορφώνεται ισόποσα και σταδιακά από 1/1/2017 και έως 31/12/2019 ώστε από την 1/1/2020 να έχει διαμορφωθεί στο ύψος του άρθρου 38».

Οι επιμέρους κατηγορίες των μισθωτών ανειδίκευτων εργατών που εντάσσονται, καταβάλλουν κανονικά εισφορές στον ΕΦΚΑ και χωρίζονται στις κατηγορίες των ημεδαπών ανειδίκευτων εργατών (εργάτες ζωικής παραγωγής σε επιχειρήσεις – εκμεταλλεύσεις ενσταυλισμένου τύπου π.χ. βουστάσια, πτηνοτροφεία, ιπποφορβείο εκτροφή γουνοφόρων) και των μετακλητών πολιτών τρίτων χωρών, που σύμφωνα με το Ν.4251/2014 προσκαλούνται από εργοδότες με σκοπό την απασχόληση σε αγροτικές εργασίες για ορισμένο χρονικό διάστημα (κατά κύριο λόγο και βάσει νομοθεσίας για διάστημα ενός έτους).

Οι εν ενεργεία μισθωτοί , οι οποίοι έως την έναρξη του παρόντος υπάγονταν στην ασφάλιση του τ. Ο.Γ.Α. ως μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών, εντάσσονται ως μισθωτοί στον ΕΦΚΑ, και καταβάλλουν, από 1/1/2017 μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, εφαρμόζοντας ανάλογα τις σχετικές διατάξεις για τους ασφαλισμένους μισθωτούς που προέρχονται από το ΕΦΚΑ Μισθωτών (τ. Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-forologia πατώντας εδώ

Δείτε περισσότερα άρθρα για την πλήρη Φορολογική, Λογιστική και Εργατική σας ενημέρωση στο e-forologia.gr

*Ο Αθανάσιος Νάζος είναι οικονομολόγος, MSc in Accounting and Auditing

Exit mobile version