search icon

Εργασιακά

Τηλεργασία: Δικαίωμα στην αποσύνδεση και τήρηση του ωραρίου στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Διάταξη του νέου νομοσχεδίου ορίζει το δικαίωμα στην αποσύνδεση από τον υπολογιστή για όσους βρίσκονται σε τηλεργασία, ώστε να τηρείται το ωράριό τους

Με σαφή διάταξη, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ορίζει το δικαίωμα στην αποσύνδεση από τον υπολογιστή για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε τηλεργασία κατά τη λήξη του ωραρίου.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει στόχο να διασφαλίσουν οι εργαζόμενοι το δικαίωμα να τηρείται το ωράριό τους, χωρίς να είναι «εγκλωβισμένοι» μπροστά από τον υπολογιστή τους για περισσότερες ώρες ή να απαντούν σε τηλέφωνα και email εκτός ωραρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η τηλεργασία έχει έρθει για να μείνει, γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο που θα απαγορεύει κάθε δυσμενή διάκριση σε βάρος του εργαζομένου, επειδή ασκεί το δικαίωμα στην αποσύνδεση.

Σε ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας, αυτό θα συμφωνείται ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο, χωρίς περιορισμούς για την κατανομή του 8ωρου μέσα στη μέρα (συνεχές ή διακεκομένο, χωρίς περιορισμούς για τα διαλείμματα κτλ). Η τήρηση του ωραρίου αναμένεται να ελέγχεται ηλεκτρονικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με το πρόγραμμα «Εργάνη ΙΙ» και θα εφαρμοστεί και στην τηλεργασία.

Διαβάστε ακόμη

Οι Έλληνες εφοπλιστές προεξοφλούν επιστροφή στην κανονικότητα – Αύξηση άνω του 200% στις αγορές πλοίων

Οι λύκοι και τα πρόβατα στην Τράπεζα Πειραιώς, ο Φιντέλιο στην Εθνική Τράπεζα και τα χρυσά τυχερά παιχνίδια

Άλφα Γκρίσιν: Οι τίτλοι τέλους και η ώρα των πιστωτών

 

Exit mobile version