Του Δημήτρη Παφίλα

Μείζον θέμα εποπτείας των εισηγμένων εταιρειών προκύπτει εκ νέου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως θα δούμε, συνεχίζει να ελέγχει εταιρείες επιλεκτικά και όχι τις εταιρείες που βρίσκονται κάτω από τον κρατικό έλεγχο. Για να μην προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση και για να διατηρηθεί στην ηγεσία η κατά κοινή ομολογία ελλιπέστατη διοίκηση της Κεφαλαιαγοράς απέκρυψε τα όσα αποκαλύφθηκαν στην ΔΕΗ.

Σήμερα απέστειλε επιστολή προς την ΜIG – για ανύπαρκτο θέμα ουσιαστικά- ενώ προς την διοίκηση της ΔΕΗ δεν έχει αποσταλεί τίποτα σχετικά με λάθος 280 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό του 2018.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύφθηκε στον ισολογισμό του εξαμήνου 2018 η ΔΕΗ δεν είχε καταχωρήσει σωστά τόσο τον αναβαλλόμενο φόρο στο ενεργητικό και δεύτερον την τιμολογειθήσα ενέργεια προς τους πελάτες, με συνέπεια να προκύπτει διαφορά 280 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνει ο τωρινός ορκωτός λογιστής, ΕΥ, οι οικονομικές καταστάσεις του 2017 είχαν ελεγχθεί από άλλον ορκωτό ελεγκτή «ο οποίος εξέφρασε στις 27 Απριλίου 2018 γνώμη χωρίς επιφύλαξη με έμφαση θέματος αναφορικά με τις αναπροσαρμογές κονδυλίων προηγούμενων χρήσεων στις οικονομικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου 2017».

Η νέα λογιστική παραποίηση – η δεύτερη μετά την Folli- Follie – εκθέτει πολλαπλώς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία ελέγχεται για τον χειρισμό της υπόθεσης της μετοχής της Folli – Follie καθώς διατήρησε επι 25 ημέρες ανοικτή την μετοχή. Κι όπως αποκάλυψαν τόσο το πόρισμα της Alvarez & Μarshall, όσο και της Ελ.τε η εταιρεία εμφάνιζε πλαστές πωλήσεις 1,1 δισ. ευρώ καθώς είχε δυο ανύπαρκτες εταιρείες στην Ασία ( πελάτης και προμηθευτής )>

Παρέμβαση τραπεζών

Στο θέμα των λανθασμένων στοιχείων παρενέβησαν και οι δανείστριες τράπεζες καθώς αλλοιώθηκαν τα στοιχεία και η ΔΕΗ προχώρησε σε αναδιάρθρωση δανείων με παραποιημένα στοιχεία ισολογισμού.