Το πρόσφατο ράλι των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να κοπεί σύμφωνα με την UBS, κυρίως λόγω των μακροπρόθεσμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Έτσι η UBS συστήνει στους επενδυτές πώληση των ελληνικών κρατικών τίτλων.

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, η Ελλάδα δεν αναμένεται να αναβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης πάνω από την κατηγορία ΒΒ και προς την κατηγορία της «επενδυτικής βαθμίδας» μέσα στους επόμενους 12 μήνες, βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά του κρατικού χρέους.

Αυτή τη στιγμή, η Moody’s (Β1) αξιολογεί την Ελλάδα με τέσσερις βαθμίδες κάτω από τον επενδυτικό βαθμό, η S&P (B+) επίσης τέσσερις, ενώ με βάση την αξιολόγηση της Fitch (BB-) και της DBRS (ΒΒ low), η Ελλάδα παραμένει τρεις βαθμίδες κάτω.

Όπως επισημαίνει η UBS, η Moody’s προχώρησε πρόσφατα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα, αν και έδωσε σταθερές προοπτικές. Αυτό έδωσε ώθηση στα ελληνικά ομόλογα εξηγώντας “σε μεγάλο βαθμό την πολύ καλή πορεία τους το τελευταίο διάστημα. Οι πρόσφατες θετικές εκπλήξεις από το δημοσιονομικό μέτωπο αναμένεται να δώσουν ώθηση στα ratings της Ελλάδας, ενώ το γεγονός ότι η χώρα διατηρεί ένα μεγάλο “μαξιλάρι” ρευστότητας δίνει ασφάλεια στους επενδυτές.

Οι λόγοι επιφυλακτικότητας

Ωστόσο, η ελβετική τράπεζα εμφανίζεται επιφυλακτική για την πορεία των ελληνικών τίτλων.

Ένας λόγος που προκαλεί αυτή την προσεκτική πλέον στάση της, είναι η διεξαγωγή των γενικών εκλογών στη χώρα οι οποίες αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Επίσης, όπως εκτιμά η UBS, παρά το μεγάλο «μαξιλάρι« ρευστότητας, οι σημερινές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν «αποζημιώνουν» τους επενδυτές για τους κινδύνους που ακόμη υπάρχουν γύρω από την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει, το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να παραμένει μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω μέτρα από τους πιστωτές, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ευάλωτη στον κίνδυνο ύφεσης, ενώ η ανάγκη συνέχισης της στήριξης της χώρας από τους επίσημους πιστωτές στο μακροπρόθεσμο διάστημα είναι πιθανή, γεγονός που κάνει την ελβετική τράπεζα να συστήσει πώληση όλων των ελληνικών ομολόγων με λήξη πέραν του 2020.