Η  Societe Generale συστήνει στους επενδυτές να διατηρήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, καθώς ο οίκος βλέπει αξία στους ελληνικούς τίτλους, σημειώνοντας ότι η πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ στέλνει σινιάλο ότι η εικόνα της οικονομίας συνεχίζει να βελτιώνεται.

Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση overweight για τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, και ειδικότερα, συστήνει τοποθετήσεις σε ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα. Αναμένει ότι το ελληνικό δεκαετές θα διατηρήσει spread περί τις 70 μονάδες βάσης σε σχέση με το πορτογαλικό.

Η Societe επισημαίνει ότι το ελληνικό 10ετές έχει «τρέξει» από τον Ιανουάριο, όταν και εμφάνισε απόδοση 4,4% στο 1,6% τώρα, σε ένα ράλι 280 μονάδων βάσης, επωφελούμενο τόσο από την αλλαγή κυβέρνησης και τα πονταρίσματα σε φιλοαναπτυξιακές πολιτικές από την κυβέρνηση ΝΔ όσο και από την ιδιαίτερα ευνοϊκή στάση της ΕΚΤ και της Fed, παράγοντες που παραμένουν στο «τραπέζι».

Η Αθήνα καταθέτει εντός της εβδομάδας αίτημα στο Eurogroup για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ, ένα αίτημα που σίγουρα θα εγκριθεί και αποτελεί σινιάλο βελτίωσης των συνθηκών στην ελληνική οικονομία.

Το σχέδιο αφορά σε αποπληρωμή μέρους των δανείων, αλλά η Societe Generale σημειώνει ότι δεν βλέπει λόγο να μην πληρωθεί πρόωρα το σύνολο του ποσού, που ανέρχεται κοντά στα 10 δισ. ευρώ, το συντομότερο δυνατόν.

Το αν η κίνηση θα χρηματοδοτηθεί από έξοδο στις αγορές παραμένει θολό, τονίζει, σημειώνοντας πάντως ότι οι συνθήκες στις αγορές ποτέ δεν έχουν υπάρξει ευνοϊκότερες και αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για τον ΟΔΔΗΧ να βελτιώσει τη διασπορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Από την άλλη, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις προγραμματισμένες εκδόσεις για φέτος και ο ΟΔΔΗΧ έχει «πλημμυρίσει» στο ρευστό σε μια χρονική στιγμή που είναι ιδιαίτερα ακριβή η διακράτηση μετρητών.

H Societe Generale θυμίζει ότι πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στόχος είναι η χώρα να επιστρέψει σύντομα σε επενδυτική βαθμίδα και ότι η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη στην ευρωζώνη τα επόμενα τρία χρόνια. Συμφωνεί ότι αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία κινούνται οι αξιολογήσεις αλλά σημειώνει ότι είναι πιθανό να αποδειχτεί πολύ δύσκολη δουλειά η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.

Η Fitch και η DBRS την τοποθετούν τρεις βαθμίδες χαμηλότερα, σε BB- και BBL αντίστοιχα. Η Πορτογαλία ήταν επίσης σε Ba3 από τη Moody’s το 2014 και χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ανέβει τρεις κλίμακες.

Παρ’ όλα αυτά η χώρα της Ιβιρικής κατάφερε να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα πολύ νωρίτερα απ’ όσο περίμενε ο γαλλικός οίκος ότι είναι δυνατό. Αρχές του 2016, θυμίζει υπήρξε μεγάλη αποστροφή στο ρίσκο που έφεραν τα πορτογαλικά ομόλογα και έδειχνε ότι θα ήταν δύσκολο να γυρίσει η κατάσταση.

Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλότερο χρέος και πολύ λιγότερο πλούτο από την Πορτογαλία αλλά έχει και πολύ μεγαλύτερη προοπτική για win-win μεταρρυθμίσεις και πιθανότατα για ανάπτυξη με τις σωστές πολιτικές. Επιπλέον οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν την χώρα ως πλήρως χρηματοδοτημένη έως το 2022, με το πραγματικό επιτόκιο για το απόθεμα χρέους στο 2%.

Σύμφωνα με τον οίκο, ο ΟΔΔΗΧ θέλει να προσφέρει μεγαλύτερη ρευστότητα για να καλύψει τη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα, εντυπωσιάζοντας τους οίκους αξιολόγησης με έναν ενάρετο κύκλο. Κατά τη Societe Generale υπάρχει δυναμική για αναβάθμιση κατά μια μονάδα για κάθε ένα από τα επόμενα δυο χρόνια υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της. Αυτή η διαδικασία θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για τα ομόλογα αλλά δεν θα είναι αρκετή για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της δραματικής μείωσης του spread που καταγράφηκε φέτος.