Συζητήσεις με την Τράπεζα Πειραιώς με αντικείμενο την είσοδό της στο σχήμα που έχει ανακηρυχτεί παραχωρησιούχος στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο πραγματοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο H.I.G. Capital. Μάλιστα άλλες πηγές αναφέρουν πως η είσοδος του HIG στο σχήμα είναι ο μόνος τρόπος να διασωθεί η παραχώρηση και να μην χρειαστεί η χώρα να επιστρέψει επιδοτήσεις περί τα 170 εκατομμύρια ευρώ που χρηματοδότησαν τις σιδηροδρομικές υποδομές στην έκταση της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Το ζήτημα δημιουργήθηκε εφέτος την Άνοιξη όταν παρενέβη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με τους όρους με τους οποίους παραχωρήθηκαν προς αξιοποίηση 580 στρέμματα στο Θριάσιο Πεδίο για 60 έτη έναντι τιμήματος 31 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10 εκατ.  είναι το εφάπαξ τίμημα και τα υπόλοιπα το ετήσιο μίσθωμα. Παραχωρησιούχος είναι κοινοπραξία της Goldair και της ETBA ΒΙΠΕ (Βιομηχανικές Περιοχές) με την τελευταία να έχει την πλειοψηφία στο σχήμα.

Η μικρότερη εταίρος, η Goldair ανήκει στα συμφέροντα του ομίλου Γκολέμη του οποίου ηγείται ο κ. Καλλίνικος. Η ETBA ΒΙΠΕ ιδρύθηκε το 2003 με την απόσχιση του κλάδου των Βιομηχανικών Περιοχών από την ΕΤΒΑ Bank, κατά την εξαγορά της από την Τράπεζα Πειραιώς, που συμμετέχει κατά 65% ενώ το υπόλοιπο 35% κατέχει το ελληνικό δημόσιο δια του υπερταμείου και ελέγχει την πλειοψηφία της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας.

Καθώς και η Πειραιώς έχει σημαντική κρατική συμμετοχή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί την παραχώρηση οιονεί μερική κρατικοποίηση ενώ έχει και σειρά άλλων ερωτημάτων μεταξύ των οποίων τις εγγυήσεις που έδωσε η ίδια η ΓΑΙΑΟΣΕ για το project , που επίσης ελέγχεται ως ενδεχόμενη κρατική επιδότηση. Αυτά έχουν απαντηθεί από το ελληνικό δημόσιο το οποίο επί κυβερνήσεως Σύριζα σχεδίασε και εκτέλεσε την παραχώρηση με τρόπο που ορισμένες πλευρές στην αγορά θεώρησαν αδόκιμο και διεθνείς παίκτες, όπως η Cosco, θεώρησαν αποσπασματικό αφού παραχωρήθηκαν μόνον τα 600 στρέμματα και όχι το σύνολο των 2.000 και πλέον στρεμμάτων.

Τώρα και υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκηρύχτηκε διαγωνισμός και για τα υπόλοιπα 1400 περίπου στρέμματα ( Θριάσιο ΙΙ) αλλά και αυτός είναι ουσιαστικά «όμηρος» της κατάληξης της υπόθεσης με το Θριάσιο Ι . Η υπόθεση υπολογίζεται πως θα διαφωτιστεί περί τα τέλη του έτους οπότε και αναμένεται η απάντηση της Επιτροπής σε όσα αντέτεινε στους αρχικούς της προβληματισμούς η ελληνική πλευρά.

Η HIG, που έχει θέσει ασφαλώς ως προϋπόθεση για την συμμετοχή της την έγκριση του όλου ζητήματος από την Επιτροπή διαβλέπει ευκαιρία εισόδου αφού και το τίμημα εκτιμάται πως θα είναι χαμηλό και οι προοπτικές του κλάδου των logistics ευοίωνες. Μάλιστα κάποιοι που γνωρίζουν πολλά πιθανολογούν πως το αμερικανικό κεφάλαιο έχει έρθει ήδη σε επαφή και με την Cosco η οποία άλλωστε είναι αυτή που «γεννά» το όλο έργο στην Αττική, αν όχι στη χώρα.  Οψόμεθα