Η Ευρώπη σήμερα αποτελεί μια άγκυρα σταθερότητας σ΄ έναν ανασφαλή κόσμο» τόνισε ο ορισθείς αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίτροπος για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας από το βήμα του 8ου Διεθνούς Συμποσίου της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Ναυαρίνο και το Ίδρυμα Konrad Adenauer, με θέμα «Ο κόσμος το 2020: Κυβερνώντας στην εποχή της ακυβερνησίας».

Στην πρώτη δημόσια ομιλία του, μετά την ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 3 Οκτωβρίου, «στη Θεσσαλονίκη, στον τόπο μου, εδώ απ΄ όπου ξεκίνησα και όπου σήμερα αντικρίζω πολλούς από τους ανθρώπους που συνόδευσαν και σημάδεψαν την πορεία μου», όπως χαρακτηριστικά είπε, ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε καίριο θέμα τη χρηστή διακυβέρνηση σε περιόδους και καιρούς ακυβερνησίας, επισημαίνοντας πως στην εποχή μας κυριαρχούν τα τρία «Α»: Αβεβαιότητα, Αστάθεια, Ανασφάλεια, που αποτελούν πλέον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στον κόσμο μας.

«Είμαστε μάρτυρες μιας νέας γεωπολιτικής, γεωοικονομικής και γεωτεχνολογικής τάξης, με βαθιές επιπτώσεις στην Ευρώπη, τόσο για τη θέση της στον κόσμο, όσο και κυρίως για την ικανότητα διακυβέρνησης» τόνισε ο κ. Σχοινάς και ανέλυσε τους παράγοντες που συντελούν στο τρίπτυχο «Αβεβαιότητα, Αστάθεια, Ανασφάλεια».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη μετατόπιση του κέντρου βάρους της παγκόσμιας οικονομίας εις βάρος μας, προς Ανατολάς. «Μέχρι το 2030 μόνο 3 στις 10 πρώτες οικονομίες του κόσμου θα είναι ευρωπαϊκές» σημείωσε, επισημαίνοντας πως «πριν από μία δεκαετία, η ευρωπαϊκή οικονομία ήταν πάνω από έξι φορές μεγαλύτερη από την κινεζική», ενώ σήμερα η Κίνα έχει σχεδόν καλύψει τη διαφορά με μια οικονομία αξίας 11,4 τρισεκατομμυρίων ευρώ- έναντι 15,9 τρισεκατομμυρίων για την ΕΕ των 28.

Επιπροσθέτως, επισήμανε ο κ. Σχοινάς, στον τομέα της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της καινοτομίας η Δύση έχει απολέσει το προβάδισμα που κατείχε, καθώς η Κίνα πρωτοστατεί, ενώ παράλληλα οι αμερικανικοί κολοσσοί τεχνολογίας κατοχυρώνουν το προβάδισμά τους συχνά με τακτικές που δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αναφέρθηκε ακόμα στον χώρο που υπάρχει στο ίντερνετ ως ένα ανοιχτό εργαλείο για την εξάπλωση παράνομου περιεχομένου αλλά και μη δημοκρατικών φαινομένων που βρίσκουν ευκαιρία να απειλήσουν την ίδια τη δημοκρατία και τις αξίες μας, επισημαίνοντας πως οι εντεινόμενες υβριδικές απειλές απειλούν ανοιχτά τα πολιτειακά μας συστήματα και τις ίδιες τις δημοκρατίες μας. Κατέδειξε, δε, την ανησυχητική αύξηση των φωνών του λαϊκισμού, εθνικισμού και ευρωσκεπτικισμού που επιδιώκουν τα «κλειστά σύνορα» και τον προστατευτισμό, ενώ στις «ρίζες» του τριπτύχου των 3 «Α» περιέλαβε επίσης την κλιματική αλλαγή, που «δεν αποτελεί πλέον θεωρητική απειλή αλλά σκληρή πραγματικότητα», το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της έκρηξης των μεταναστευτικών ροών, αλλά και τη «δημοκρατική ύφεση», με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι σ΄ έναν κόσμο που γίνεται όλο και λιγότερο ελεύθερος.

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στις πολλές κρίσεις που κλόνισαν την Ευρώπη τα προηγούμενα χρόνια και τις οποίες ο ίδιος έζησε από την «πρώτη γραμμή», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως η Ευρώπη άντεξε τις πολυκρίσεις.

«Αποδείχθηκε ότι ίσως και να χρειάζεται ένα βαθμό απειλής και κρίσης για να ενισχύσει την ενοποιητική της λειτουργία και να δώσει πειστικές απαντήσεις» σημείωσε επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «ίσως τελικά ο μεγαλύτερος εχθρός της Ευρώπης να είναι η ίδια η ακινησία και ο ευδαιμονισμός της».

Υπογράμμισε, δε, ότι «καμία χώρα από μόνη της -μικρή ή μεγάλη, βόρεια ή νότια, πλούσια ή φτωχή- δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σήμερα το βάθος και το εύρος των σύχρονων πολυκρίσεων» ενώ με όσα βίωσε η Ευρώπη το προηγούμενο διάστημα αποδείχθηκε, όπως είπε, ότι «οι συμπολίτες μας δεν συγχωρούν το κόστος της αποτυχίας», ενώ «δεν πρέπει να υποτιμάται το πανίσχυρο branding της Ευρώπης στον κόσμο ως Ένωση δημοκρατιών» αλλά και μία ήπειρο που διδάχθηκε από τα τραύματα και την ιστορία της.