«Ο Μάριο Ντράγκι έσωσε το ευρώ και είμαστε τυχεροί που ήταν σε αυτή τη θέση την ΕΚΤ». Ο Γιάννης Στουρνάρας επέλεξε αυτά τα λόγια για να καλωσορίσει τον κεντρικό τραπεζίτη, σε μία σύντομη προσφώνησή του πριν αρχίζει το δείπνο που είχε ως κύριο πιάτο φρέσκο ροφό. Στο τραπέζι υπήρξε διακομματική σύνθεση, συναινετική ατμόσφαιρα, φιλοφρονήσεις και δώρα: δώρα συνηθισμένα, όπως μια έκδοση με έργα που κοσμούν το κτίριο της ΤτΕ, αλλά και όχι τόσο συνηθισμένα -ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με όνομα QE, όνομα του εμβληματικού προγράμματος “Ποσοτικής Χαλάρωσης”που εισήγαγε ο Ντράγκι.

Η πρώτη και τελευταία επίσκεψη του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο βαριά σε συμβολισμούς. Ο Ντράγκι αξιοποίησε την επίσκεψη στην Αθήνα για να προειδοποιήσει τους πολιτικούς στην Ευρώπη, να στείλει μηνύματα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για τη θητεία της Κριστίν Λαγκάρντ –μια θητεία που είναι βέβαιο ότι θα είναι ταραχώδης – εντός και εκτός του κτιρίου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη.

Η ομιλία του στην Ακαδημία ήταν τεχνική, βαριά σε οικονομικά επιχειρήματα και τεχνική ορολογία. Οι αιχμές του ήταν σαφείς και αποτελούν την παρακαταθήκη του. Ο Μάριο Ντράγκι, σε ελεύθερη μετάφραση:

-Προειδοποίησε τις κυβερνήσεις πως αν δεν δανειστούν τώρα που τα επιτόκια είναι φθηνά, αν δεν προχωρήσουν σε επενδύσεις, αν δεν τονώσουν την οικονομική τους δραστηριότητα θα έχουν επαναλάβει λάθη του παρελθόντος προκαλώντας κρίσεις που οι οικονομίες και οι πολίτες θα πληρώσουν ακριβά.

-Σήμανε συναγερμό για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής  Ένωσης η οποία παραμένει ημιτελής. Αν δεν υπάρξει περαιτέρω ενοποίηση είπε, αν η κάθε χώρα δεν κατανοήσει ότι είναι άσκοπο να προσπαθεί να προστατέψει μόνο τον εαυτό της, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ευάλωτη σε σοκ που δε θα μπορεί να αντιμετωπίσει.

-Σήκωσε το γάντι που του έχουν ρίξει τα «γεράκια», οι υπέρμαχοι της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, όπως ο Κλάας Κνοτ, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας που αμφισβήτησε ανοιχτά την επιλογή Ντράγκι για αρνητικά επιτόκια και επαναφορά του QE: «Πατώντας τον κάλο» των Ολλανδών που αντιδρούν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό κουμπαρά που θα εγγυάται τράπεζες και καταθέσεις τους θύμισε ότι αν χρειαστεί να στηρίξουν τις τράπεζές τους (που λυγίζουν κάτω από το τεράστιο χρέος των νοικοκυριών) μπορεί να χρειαστούν ως και 12% του Ολλανδικού ΑΕΠ.

Η επίσκεψη Ντράγκι στην Ελλάδα συμπίπτει  με τη διαμόρφωση μιας νέας διαχωριστικής γραμμής στην Ευρωζώνη και ένα πόλεμο χαρακωμάτων που θα ενταθεί, ενόψει την ύφεσης που έρχεται και των νέων προσώπων στα ηγετικά πόστα της Ευρωζώνης:

Από τη μια πλευρά είναι οι χώρες που δε θέλουν βαθύτερη ενοποίηση στην Ευρωζώνη, που πιστεύουν ότι έχουν πάρει ότι ήταν να πάρουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δε θέλουν να βάλουν πλάτη – ούτε καν χέρι – για τα υπόλοιπα μέλη. Είναι οι χώρες που αντιδρούν στα «κοινά ταμεία»  και που κρατούν τα πυρομαχικά τους για αποκλειστική χρήση στην επόμενη κρίση.

Από την άλλη συντάσσονται οι χώρες που συμφωνούν με την ανάλυση Ντράγκι (αλλά και της διαδόχου του) ότι η βαθύτερη ενοποίηση στα βήματα είναι μονόδρομος για να μην είναι η Ευρώπη ευάλωτη σε μελλοντικά σόκ (που πλησιάζουν). Η Ελλάδα ανήκει σαφώς στη δεύτερη κατηγορία. Η επίσκεψη Ντράγκι στην Αθήνα σφράγισε τη συμμαχία.