Η διαδρομή της ιστορικής Adelco στον χρόνο ξεκινά από τα βάθη του προηγούμενου αιώνα, όταν γύρω από το παλιό εργοστάσιο της άλλοτε χρωματουργίας στο Mοσχάτο, ανοικοδομήθηκε ουσιαστικά μια ολόκληρη περιοχή, πολύ πριν αυτή μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη και μεγάλη βιομηχανία ανάπτυξης, παραγωγής, προώθησης και διανομής Φαρμακευτικών Σκευασμάτων και καλλυντικών.

Με την απώλεια του Ευάγγελου Ομ. Κολοκοτρώνη που έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 2/10/22 ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος.

Οι συνεργάτες του μιλούν για έναν επιχειρηματία, έναν άνθρωπο, ο οποίος με πολύ αγάπη και επιμονή κατάφερε να οδηγήσει ψηλά την εταιρεία για να γίνει η Adelco που είναι σήμερα, αλλά και να εμπνεύσει τους ίδιους με τα ιδανικά και το όραμα του, αφήνοντας πίσω του μια σημαντική παρακαταθήκη γι’ αυτούς…

Γιος του ενός εκ των ιδρυτών της Adelco, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), ο Ευάγγελος Ομ. Κολοκοτρώνης εκπροσώπησε τη δεύτερη γενιά της οικογένειας του στο «τιμόνι» της, μετά από μια συνολική πορεία της που φθάνει σήμερα στα 88 χρόνια.

Ενεργή παραμένει, ωστόσο και η τρίτη γενιά στις επιχειρηματικές «επάλξεις», στο πρόσωπο του ανιψιού του Θάνου Αθανασιάδη, ο οποίος διατηρεί την ιδιότητα του Director Strategic Development της Adelco.

«Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν ενεργός δίπλα μας, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα του τον άνθρωπο και τον εργαζόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά η λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή τη θλιβερή είδηση για την απώλεια του επί σειρά ετών Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Adelco, από το 1978.

Λόγια που επαναλαμβάνουν οι στενοί συνεργάτες του και όπως μας μεταφέρουν, μέσα σε μια έντονα συγκινησιακή φόρτιση, «όλοι μας οφείλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη του».

Ο Ευάγγελος Κολοκοτρώνης του Ομήρου και της Θέμιδας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και έφυγε από την ζωή στις 2/10/2022. Σε όλα αυτά τα χρόνια, συνέχισε το έργο των προγόνων του.

Όλα ξεκίνησαν με την καταστροφή της Σμύρνης, πριν από έναν αιώνα, όταν η οικογένεια Κολοκοτρώνη βίωσε τον ξεριζωμό και όπως όλοι οι Έλληνες που ζούσαν στην Μικρά Ασία αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την ήρεμη και γεμάτη ευημερία ζωή τους.

«Όλα πάλι έπρεπε να δημιουργηθούν από την αρχή, νέα προσαρμογή, νέες συνθήκες και επιβίωση.

Η Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης γέννησε μια φλόγα στην καρδιά τους και εκείνη την στιγμή γεννήθηκε ένα όραμα. Το 1934 οι αδερφοί Όμηρος και Ορέστης Κολοκοτρώνης ίδρυσαν στο Μοσχάτο τη Χρωματουργεία Αθηνών Αφών Ε. Κολοκοτρώνη Α.Ε., που επρόκειτο να παίξει σημαντικό ρόλο στη βιομηχανική ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας…», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της Adelco.

Πρόκειται για τη βιομηχανία που πριν από αρκετές δεκαετίες, παρασκεύασε και έβαλε στα σπίτια εκατομμυρίων Eλλήνων καταναλωτών το πρώτο ελληνικό σαμπουάν, το OM-OR, ένα από τα «made in Greece» brands των 60’s, εμπνευσμένο από τα πρώτα γράμματα των μικρών ονομάτων των ιδρυτών της, Oμήρου και Oρέστη Kολοκοτρώνη, καθώς επίσης και την πρώτη ελληνική φθοριούχο οδοντόκρεμα Adelco, ένα προϊόν που ανταγωνίστηκε για καιρό με επιτυχία την Kolynos και αργότερα την Colgate, πολύ πριν από την κυριαρχία των πάσης φύσεως πολυεθνικών στην εγχώρια αγορά…

Από τα δύσκολα χρόνια

Mια εταιρία, θαρρείς «βγαλμένη από άλλους καιρούς», αφού, έφερε κάποτε νέες συνήθειες στην καθημερινή ρουτίνα της προσωπικής καθαριότητας εκατομμυρίων καταναλωτών, υπήρξε πρωτοπόρος στις πρώτες δεκαετίες της παρουσίας της, πριν αλλάξουν τα μετερίζια της.

Στα ‘30s το Μοσχάτο ήταν μια έρημη περιοχή με ελαιώνες περιοχή που σιγά-σιγά κατοικήθηκε από εργαζόμενους της τότε χρωματουργίας και μετέπειτα Adelco, λόγω της κατασκευής και της λειτουργίας του εργοστασίου χρωμάτων των αδελφών Κολοκοτρώνη.

Μάλιστα, ο εκ των ιδρυτών της Oρέστης Kολοκοτρώνης και θείος του Ευάγγελου Κολοκοτρώνη διετέλεσε Δήμαρχος Mοσχάτου, κάνοντας πολλά έργα στην περιοχή.

Μεταπολεμικά, από τα ‘50s, η Adelco επέκτεινε τις δραστηριότητες της σε άλλους τομείς (φαρμακευτικά προϊόντα, βαμβάκι, είδη καθημερινής φροντίδας, καλλυντικά, κτηνιατρικά κ.α.) και αναπτύχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς.

Νωρίτερα επιβίωσε στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους υπαλλήλους της και την τοπική κοινότητα παρέχοντας τους τρόφιμα και προμήθειες…

Με την πάροδο των δεκαετιών, η Adelco ακολούθησε τις εξελίξεις και αντιστάθηκε σθεναρά στον σκληρό ανταγωνισμό απέναντι σε ξένες και ελληνικές πολυεθνικές, ενώ από τα ‘70s-‘90s υπήρξε από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές στην Eλλάδα.

Υπό την καθοδήγηση του Ευάγγελου Ομ. Κολοκοτρώνη, που είχε το πρώτο πρόσταγμα στην στρατηγική της, αναπτύχθηκε σε κλάδους όπως, πλην του φαρμακευτικού, τα συμπληρώματα διατροφής, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καλλυντικά και καταναλωτικά προϊόντα, ανάμεσα στα οποία εξακολουθεί να διαθέτει την ιστορική σειρά OM-OR, παιδικά σαμπουάν, είδη περιποίησης κ.α..

Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η Adelco εξακολουθεί και σήμερα να επενδύει σημαντικά ποσά για την έρευνα και ανάπτυξη ενέσιμων προϊόντων, την διεύρυνση του προϊοντικού portfolio της, για την αύξηση της παραγωγής της και των εξαγωγών της μέσω της εξάπλωσης του δικτύου της στο εξωτερικό, είτε ιδρύοντας υποκαταστήματα σε άλλες ηπείρους, είτε μέσω στοχευμένων συνεργασιών με διεθνείς φαρμακευτικούς οίκους κ.α.

 «Γνώσεις και ηθικές αξίες»

Τα λόγια που ανέφερε σε μια από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του ο Ευάγγελος Ομ. Κολοκοτρώνης θεωρούνται «οδηγός» για τα στελέχη της εταιρείας:

«Η Adelco πάντα είχε και έχει όραμα να συμβάλει στην βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Στόχος μας είναι η δημιουργία προϊόντων αρίστης ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές. Ακόμα και στις δύσκολες οικονομικά εποχές που περνάει η χώρα μας, συνεχίζουμε να επενδύουμε στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων μας, αλλά και στην ανανέωση του μηχανολογικού και εργαστηριακού εξοπλισμού μας. Το ενδιαφέρον μας είναι στραμμένο στο ανθρώπινο δυναμικό, αποβλέποντας στην στελέχωση της εταιρείας με τους καλύτερους και ικανότερους επιστήμονες και από απόψεως γνώσεων και ηθικής αξίας.

Ο συνδυασμός της σύγχρονης υποδομής και ικανών στελεχών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας και ταυτοχρόνως την μείωση του κόστους.

Έτσι, η Adelco έχει καταφέρει να διατηρεί ανταγωνιστικές τιμές, με αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων και και των εξαγωγών.»

Διαβάστε επίσης

Στην τελική ευθεία οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις και οι αυτόματες επιστροφές ΦΠΑ

Θάνος Αγγελάκης: Νέα εποχή στην Αγγελάκης με ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο 30 εκατ. ευρώ

Motor Oil: Μεγαλώνει η πλωτή δεξαμενή LNG στην Κόρινθο – Δύο νέα τερματικά από Κοπελούζο και Elpedison