Με τη συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού ανά χείρας, η Αγγελάκης ΑΕ ετοιμάζεται να ανοίξει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να τριπλασιάσει τα οικονομικά μεγέθη της. Το σχέδιο, το οποίο παρουσίασε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Θάνος Αγγελάκης επ’ ευκαιρία των εορτασμών για τα 60 χρόνια της οικογενειακής επιχείρησης, είναι πολύπλευρο και φθάνει στο ύψος των 30 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Από αυτά τα 24 εκατ. ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Δράση 1 και Δράση 2) και τα υπόλοιπα θα κατατεθούν στο επόμενο διάστημα (Αναπτυξιακός Νόμος). Συγκεκριμένα, τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν: 

-επένδυση σε φωτοβολταϊκά: 2,5 εκατ. ευρώ

-αντικατάσταση του στόλου των φορτηγών: 2,5 εκατ. ευρώ

-διπλασιασμός της δυναμικότητας του πτηνοσφαγείου και γενικότερος εκσυγχρονισμός του: 7,5 εκατ. ευρώ

-απόκτηση νέων μηχανών συσκευασίας, επέκταση των αποθηκευτικών χώρων στις εγκαταστάσεις της Αγγελάκης κατά 7.000 τ.μ. και δημιουργία νέας μονάδας με γραμμή προψημένων (ready to cook) προϊόντων: 7,5 εκατ. ευρώ

-εκσυγχρονισμός της μονάδας ζωοτροφών: 2-2,5 εκατ. ευρώ

-εξαγορά μονάδας εκκολαπτηρίου αυγών: 600.000 ευρώ

-απόκτηση μονάδων πατρογονικών: περίπου 1,5 εκατ. ευρώ

-επενδύσεις σε νέους πτηνοτροφικούς θαλάμους 20.000 τ.μ.: 4 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη το 20% της δαπάνης θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια, το 50% απ’ τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις και το 30% από τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος αν και θα έχει δεκαετή διάρκεια, ο κ. Αγγελάκης τόνισε ότι θα εξοφληθεί εντός τριετίας.

Κι αυτό διότι ο ίδιος θεωρεί πως το επενδυτικό σχέδιο μπορεί να δώσει τις βάσεις εκείνες στην Αγγελάκης ΑΕ ώστε, ασχέτως των σημερινών πληθωριστικών προκλήσεων να αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα, να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων και να επιδιώξει, όπως σημείωσε, ακόμα και τον τριπλασιασμό των οικονομικών μεγεθών της Αγγελάκης, η οποίας απ’ την αρχή της χρονιάς τρέχει με ένα ρυθμό ανάπτυξης 35% με το 17% μόνο να αποδίδεται στο μπαράζ των ανατιμήσεων που επέβαλε. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκη φέτος ο κύκλος εργασιών αναμένεται να κινηθεί πέριξ των 40 εκατ. ευρώ.

«Με αυτό το επενδυτικό σχέδιο μπορούμε να έχουμε μία πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή με διευρυμένη δραστηριότητα, να τριπλασιάσουμε τον κύκλο εργασιών και να βελτιώσουμε την κερδοφορία μας παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν σήμερα», τόνισε ο κ. Αγγελάκης. Όπως τόνισε η εταιρεία ποντάρει αφενός στην επέκταση των μεριδίων της στην ελληνική λιανική και τη διείσδυση της σε νέες προϊοντικές κατηγορίες με βάση όμως πάντα το κοτόπουλο, την επέκταση μεγάλων συμβολαίων που έχει σήμερα με επιχειρήσεις του HORECA και παράλληλα με περαιτέρω ενίσχυση του εξαγωγικού της προφίλ.

«Οι εξαγωγές μας πλέον αναλογούν στο 10% του συνολικού κύκλου εργασιών. Έχουμε συνάψει συνεργασία με την εταιρεία Tree Bell στο Ντουμπάι και επίσης εξάγουμε με το brand Ελαιοπουλάκι σε Τσεχία και Ουγγαρία. Οι προοπτικές των εξαγωγών είναι μεγάλες και πιστεύουμε πολύ σε αυτό», τόνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς απ’ το newmoney για την διαπραγμάτευση αναδιάρθρωσης των δανειακών βαρών της εταιρείας με την PQH, ο κ. Αγγελάκης τόνισε ότι «έχει επέλθει συμφωνία και θα δείτε στον ισολογισμό που θα δημοσιεύσουμε για το 2022 ότι τα δανειακά μας βάρη θα είναι περιορισμένα στα 4,5 εκατ. ευρώ με μακροπρόθεσμο προφίλ», τόνισε.

Διαβάστε ακόμα:

Τι παίρνει και τι δίνει ο νέος προϋπολογισμός: 600 εκατ. επιπλέον φόροι στις επιχειρήσεις – 670 εκατ. ΦΠΑ το 2023

Η Εθνική ένα βήμα πριν από την… κελεμπία, οι Μπάκοι βγάζουν Flash, τα αυθαίρετα της Ωκεανίδας και τα σπίτια της Βούλα

Adelco: Από τις φλόγες τις Σμύρνης, στα χωράφια του Μοσχάτου και στις μεγάλες επενδύσεις (pics)