© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Με 103 χρόνια στην πλάτη της και έχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου τις μεγάλες κρίσεις και περιπέτειες που βίωσαν η χώρα και ο Ελληνισμός γενικότερα, ξεκινώντας τη δραστηριότητά της την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής, η Αφοί Σαρακάκη, αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει ότι μπορεί να μετασχηματίζεται. Εχοντας συνδέσει όσο λίγες το όνομά της με την αυτοκίνηση στην Ελλάδα -και μάλιστα όχι μόνο σε εμπορικό, αλλά και σε βιομηχανικό επίπεδο- κατασκευάζοντας επί δεκαετίες, κυρίως, λεωφορεία πάνω σε σασί, τιμόνι και μηχανές της Volvo για την ελληνική και μια σειρά από ξένες αγορές, προσπάθησε να ισορροπήσει πάνω στις τεκτονικές αλλαγές που συντελέστηκαν και συνεχίζουν να συντελούνται με ταχύ ρυθμό.
Η Βιομηχανία έγινε ασύμφορη, καθώς η μία μετά την άλλη ελληνικές εταιρείες του «οικοσυστήματος» έκλεισαν μετά την ΟΝΕ χάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Από την άλλη, η εμπορική δραστηριότητα χτύπησε ταβάνι χάρη στα φθηνά δάνεια του ευρώ, για να καταρρακωθεί όμως αργότερα μέσα στην πολυετή κρίση… Επειτα ήρθαν η ανάκαμψη, το πράσινο ρεύμα, αλλά και η μεγάλη διαταραχή του COVID, που άλλαξε την παγκόσμια αγορά και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Ολα αυτά τελικά οδήγησαν και στον τελευταίο μετασχηματισμό και αναγέννηση του oμίλου Αφοί Σαρακάκη, ο οποίος, αφού πρώτα έβαλε σε μία τάξη με τη βοήθεια των τραπεζών των δανείων προ κρίσης που τον βάρυναν, πλέον επεκτείνεται σε μια σειρά νέων δραστηριοτήτων με επίκεντρο την παροχή υπηρεσιών, συγγενών ως προς τη διάθεση οχημάτων, εξοπλισμού κ.ο.κ. Είτε μέσω της κοινοπραξίας που πλέον κατέχει τα δικαιώματα της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων και leasing Europcar, είτε μέσω της δραστηριότητας των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος με επίκεντρο την αποκομιδή απορριμμάτων μέσω της εταιρείας En.Ser, που εξαγόρασε πέρυσι. Αλλά και στον πυρήνα της δραστηριότητάς της μέσω επέκτασης σε ξένες αγορές, όπως τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Και πάλι, όμως, η μετεξέλιξη του ομίλου έρχεται σε μια εποχή όπου ο κόσμος δείχνει να αλλάζει και πάλι. Ο παράγοντας Τραμπ με την εργαλειοποίηση των δασμών τροφοδοτεί έναν εμπορικό πόλεμο που, όπως φαίνεται, βάζει τα θεμέλια για νέες μεγάλες αλλαγές. Οπότε και η συζήτηση με τον κ. Γιάννη Σαρακάκη, έναν από τα τρία αδέλφια της τρίτης γενιάς της οικογένειας που σήμερα κρατάνε το τιμόνι της ιστορικής εταιρείας -ο Αλέξανδρος και ο Δημήτριος-Φραγκίσκος είναι οι άλλοι δύο-, δεν μπορεί παρά να ξεκινήσει από εκεί. Εξάλλου, η Αφοί Σαρακάκη επί πολλές δεκαετίες αποτελεί ενεργό μέλος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο δε κ. Σαρακάκης θα διεκδικήσει την προεδρία του Επιμελητηρίου κατά τις αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν στην επικείμενη γενική συνέλευση των μελών το καλοκαίρι.
Η εποχή Τραμπ
«Για τους περισσότερους κλάδους οι σημερινές εξελίξεις θα οδηγήσουν σε αλλαγή όλου του συστήματος, της παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού. Νομίζω, αυτό είναι ξεκάθαρο. Μπορεί, π.χ., οι άμεσες συνέπειες από τη νέα πολιτική των ΗΠΑ στην Ελλάδα να μη φαίνονται μεγάλες, αλλά θεωρώ πως αυτά που συμβαίνουν είναι βαθύτερα και θα τα δούμε τα επόμενα χρόνια, όπως είχε συμβεί με τον COVID. Τα αποτελέσματα της διαταραχής του τα είδαμε μετά από δυο-τρία χρόνια. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ λένε ότι θα επιβάλουν δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά. Πολλά, όμως, μέρη των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ προέρχονται από τρίτες χώρες. Οπότε και δεν είναι μόνο η συζήτηση αν κάτι θα φθηνύνει ή θα ακριβύνει την επόμενη μέρα ως προϊόν, που σίγουρα δεν πρόκειται να φθηνύνει, είναι η αναδιάταξη όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται έτοιμος να κάνει διορθωτικές κινήσεις ή να δώσει χρόνο για τις διαπραγματεύσεις με τις άλλες χώρες που τρόπο τινά δείχνει ευελιξία. Οπότε τελικά δεν είμαι και σίγουρος ακόμα σε ποιον βαθμό θα φτάσει αυτή η διένεξη. Εχω την εντύπωση ότι σήμερα απλώς βλέπουμε την πρώτη φάση αυτής της εμπορικής αναστάτωσης. Και χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο και όχι τον όρο “εμπορικό πόλεμο” γιατί θεωρώ ότι θα υπάρξουν τελικά συμφωνίες. Εμπορικός πόλεμος μπορεί να είναι με την Κίνα. Αλλά με όλες τις άλλες χώρες νομίζω οι ΗΠΑ θα βρεθούν κάπου στη μέση ώστε να εμφανιστούν ότι κάτι κερδίζουν», λέει ο κ. Σαρακάκης.
«Τα μέλη του Επιμελητηρίου τι λένε;», τον ρωτάμε. «Εντάξει ανάλογα με τη δραστηριότητα που έχουν, υπάρχει και ο βαθμός ανησυχίας. Υπάρχουν, π.χ., και οι δικηγορικές εταιρείες και γενικά αυτοί που προσφέρουν υπηρεσίες, οπότε δεν θίγονται. Το ίδιο κάποιοι που δραστηριοποιούνται σε τομείς που επίσης δεν θίγονται, όπως τα φάρμακα, υπάρχουν από την άλλη εξαγωγείς που ανησυχούν εντόνως, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει αρκετά στην αμερικανική αγορά», απαντά.
«Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη πρόκληση μπροστά μας είναι ο επαναπροσδιορισμός των ελληνοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων. Αν συνεχιστεί αυτή η στάση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, να μη βλέπει την Ευρώπη ως έναν ενιαίο χώρο, ως κάτι ενιαίο, ως μια ένωση και να θέλει να μιλάει με τα κράτη ξεχωριστά, αυτό σημαίνει ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να συζητήσει, να διαπραγματευτεί από μόνη της. Εκεί λοιπόν θεωρώ αυτονόητο ότι το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο πρέπει να εμπλακεί σε αυτή τη συζήτηση. Κι εγώ έχω να προσφέρω την πείρα μου ως επιχειρηματίας, ως άνθρωπος που θέτω το γενικό συμφέρον ως προτεραιότητα, και τον διαλλακτικό μου χαρακτήρα που μπορεί να ενώσει και να δημιουργήσει γέφυρες. Το Επιμελητήριο είναι ένας επιχειρηματικός φορέας και πρέπει να λειτουργεί έτσι. Πρέπει να έχει ρόλο», συνεχίζει.
Ο όμιλος
Τα προηγούμενα χρόνια, μαζί με τα αδέλφια του, Αλέξανδρο και Δημήτρη-Φραγκίσκο, κατάφεραν να βάλουν τα θεμέλια για την επόμενη μέρα του ομίλου βγαίνοντας διά πυρός και σιδήρου από μια περίοδο αρκετά δύσκολη κατά την οποία αναγκάστηκε να αλλάξει όλη η αγορά αυτοκινήτου στη χώρα μας. «Βασικός πυλώνας του ομίλου σήμερα παραμένει η διανομή οχημάτων στην Ελλάδα. Απο μοτοσικλέτες και σκούτερ μέχρι φορτηγά και ορυχεία 60 τόνων! Μηχανές θαλάσσης, γεωργικά μηχανήματα, που είναι δραστηριότητα την οποία εξασκούμε και στη Ρουμανία… Γενικά συνηθίζουμε, χαριτολογώντας, να λέμε πως ό,τι έχει ρόδες το εμπορευόμαστε. Και έχουμε συνεργασίες με οίκους που πάνε πίσω πάρα πολλές δεκαετίες. Με τη Volvo, για παράδειγμα, κλείνουμε 75 χρόνια συνεργασίας.
Πάνω από 50 χρόνια είναι η συνεργασία μας με τη Honda και τη Mitsubishi. Κι αυτός είναι πάντα και ο σκοπός μας, να χτίζουμε μακροχρόνιες σχέσεις, είτε με τους συνεργάτες, είτε με τους πελάτες μας! Και, κυρίως, είμαστε μια εταιρεία B2B. Μπορεί ο κόσμος να μας γνωρίζει περισσότερο για τα επιβατικά αυτοκίνητα, όμως αυτό είναι το 15% του τζίρου μας. Η δραστηριότητά μας είναι πιο ευρεία. Το μεγαλύτερο κομμάτι θα σας έλεγα ότι είναι τα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα μηχανήματα σε Ελλάδα και Ρουμανία. Στην Κύπρο είναι φορτηγά, λεωφορεία και αγροτικά και στη Βουλγαρία μηχανήματα έργων και υποδομών. Από εκεί κι έπειτα ως όμιλος συμμετέχουμε σε έναν πολύ ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο που έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση, το operational leasing μέσω Kinsen, όπου είμαστε μέτοχοι. Πρόσφατα η εταιρεία έλαβε και το εμπορικό σήμα της Europcar. Είναι μια δραστηριότητα με μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα λόγω των ευκολιών που προσφέρει στις επιχειρήσεις, η οποία επίσης συνδυάζεται και με τον τουρισμό μέσω του rent a car», σημειώνει ο κ. Σαρακάκης.
Ο ίδιος τονίζει ότι στη βάση της στρατηγικής του ομίλου είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων σε νέες αγορές, είτε αυτό αφορά συγγενείς δραστηριότητες είτε τρίτες χώρες.
«Ο προσανατολισμός σε άλλες χώρες ήταν μια αναγκαιότητα την περίοδο της μεγάλης κρίσης στην Ελλάδα. Επρεπε να βρούμε διεξόδους. Δεν είναι εύκολη υπόθεση και γενικώς θέλει πολλή σκέψη και προετοιμασία. Οι κινήσεις μας είναι συντηρητικές με μετρημένα βήματα. Παρ’ όλα αυτά, καταφέραμε να δημιουργήσουμε βάσεις δημιουργώντας και μια εμπιστοσύνη για αντίστοιχα βήματα που θέλουμε να κάνουμε. Η δραστηριότητα στη Ρουμανία έχει φτάσει να συνεισφέρει περίπου το 15%-20% του τζίρου μας».
Από πέρυσι, ωστόσο, ο όμιλος έκανε και μια κίνηση που φαινομενικά δεν δείχνει να κολλάει με την υπόλοιπη δραστηριότητα του ομίλου, αλλά τελικά μπορεί να φέρει αρκετές συνέργειες.
«Προχωρήσαμε στην εξαγορά της εταιρείας En.Ser και έτσι μπήκαμε δυναμικά σε έναν κλάδο που πιστεύουμε ότι έχει αρκετές προοπτικές, τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες», λέει ο κ. Σαρακάκης. «Πρακτικά η εταιρεία δραστηριοποιείται στην αποκομιδή σκουπιδιών και μάλιστα έχει ένα σοβαρό πελατολόγιο από δήμους. Οι δήμοι σήμερα δυσκολεύονται να λειτουργήσουν επαρκώς από μόνοι τους τις υπηρεσίες καθαριότητας σωστά. Εχουν ελλείψεις προσωπικού, συνήθως απαρχαιωμένο στόλο απορριμματοφόρων, οπότε και αναζητούν λύσεις μέσω outsourcing. Οπότε εκεί λοιπόν μπήκαμε μέσω της Εn.Ser σε έναν χώρο όπου επιχειρείται κάτι οργανωμένο και επαγγελματικό, το οποίο ξεφεύγει από την έννοια του εργολάβου του δήμου. Εχουμε αυτή τη στιγμή συμβάσεις σε όλη την Ελλάδα και θεωρούμε ότι αυτός είναι ένας τομέας που έχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης», σημειώνει ο κ. Σαρακάκης.
Το αποτύπωμα των επενδύσεων του ομίλου μέσω των δύο νέων σχημάτων αναμένεται να αυξηθεί. «Από το 2021 έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα 180 εκατ. ευρώ και έχουμε σχέδιο για επιπλέον 120 εκατ. ευρώ μόνο για το κομμάτι του leasing. Η επένδυση στην En.Ser. αναμένεται να φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια», λέει ο κ. Σαρακάκης. «Και φυσικά, πέρα απ’ αυτά, έχουμε και διάφορα projects στην παραδοσιακή μας δραστηριότητα, που είναι οι εισαγωγές οχημάτων. Εκεί συνεχίζουμε να προσθέτουμε προϊόντα και νέες μπράντες, καθώς η αγορά αλλάζει και ζητάει νέα πράγματα», συμπληρώνει.
Ηδη η ηλεκτροκίνηση με τη μαζική είσοδο των κινεζικών brands στην ευρωπαϊκή αγορά συγκεντρώνει ενδιαφέρον. «Το παρακολουθούμε με προσοχή, αλλά δεν θέλουμε να βιαστούμε. Σήμερα περί τα 25 κινεζικά brands επιχειρούν να διεισδύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά, κάποια εκ των οποίων επιθετικά. Ωστόσο. νομίζω ότι θα υπάρξουν εξελίξεις σε αυτά».
«Η παραγωγή οχημάτων θα μπορούσε να επανέλθει στην Ελλάδα;» τον ρωτάμε. «Εξαιρετικά δύσκολο», απαντά. «Ημασταν οι τελευταίοι, λίγο πριν από την κρίση, που κατασκευάσαμε οχήματα. Είχαμε όμως μια τεράστια δυσκολία. Ολοι οι τοπικοί προμηθευτές μας, το οικοσύστημα που υπήρχε εδώ και δεκαετίες, είχαν εξαφανιστεί. Είχαν κλείσει όλοι μη μπορώντας να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ.
Καταλήξαμε απλώς να εισάγουμε μέρη και να τα συναρμολογούμε, οπότε αυτό από μόνο του δεν έχει νόημα. Για να ξεκινήσει λοιπόν η παραγωγή και πάλι θα πρέπει να υπάρχει ένα οικοσύστημα που να εξυπηρετεί. Αυτό εκτιμώ ότι σήμερα είναι πολύ δύσκολο», εκτιμά. Εντούτοις, υπάρχει ένα παράθυρο που ίσως ανοίξει μέσω των δαπανών για την άμυνα στο πλαίσιο του προγράμματος «ReArm» στην Ευρώπη. «Οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μεγάλες σε οχήματα. Εάν υπάρξει ένα πρόγραμμα βιώσιμο, όμως, που να δημιουργεί ένα pipeline σε βάθος ετών, τότε ναι, ίσως αυτό να αποτελούσε το έναυσμα ώστε να δημιουργηθεί και πάλι μια βάση παραγωγής στη χώρα», απαντά.
1922
Ο Ιωάννης Δ. Σαρακάκης ιδρύει στη Θεσσαλονίκη μία επιχείρηση που θα εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς και βιομηχανικούς ομίλους στην Ελλάδα.
1922-1940
Πολλές διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες, όπως οι Renault, Fiat, Dunlop, Hudson και General Motors, εκπροσωπούνται και υποστηρίζονται στη Βόρεια Ελλάδα από την εταιρεία Σαρακάκη.
1950
Η Volvo διορίζει τον Σαρακάκη ως τον αποκλειστικό εισαγωγέα και διανομέα της για την Ελλάδα.
1956
Ξεκινά η δραστηριότητα κατασκευής οχημάτων.
1962
Η έδρα μεταφέρεται στην Αθήνα.
1963
Η Honda Μοτοσυκλέτες και η Mitsubishi Motors διορίζουν τον Ομιλο Σαρακάκη ως αποκλειστικό εισαγωγέα και διανομέα τους για την Ελλάδα.
1965
Τα πρώτα λεωφορεία Volvo παραδίδονται από τη βιομηχανική μονάδα του Σαρακάκη. Την ίδια χρονιά, η Komatsu διορίζει τον Σαρακάκη ως αποκλειστικό εισαγωγέα και διανομέα της για την Ελλάδα.
1968
Η συνεργασία με τη Honda επεκτείνεται για να περιλαμβάνει επιβατικά αυτοκίνητα, ναυτικούς κινητήρες και μηχανοκίνητα προϊόντα.
1977
Κατασκευάζονται τα πρώτα αρθρωτά λεωφορεία.
1987
Επίσημη έναρξη συνεργασίας με τα λεωφορεία Irizar.
1999
Εναρξη λειτουργίας της ασφαλιστικής-μεσιτικής εταιρείας Apollon.
2000
Ο βιομηχανικός τομέας καινοτομεί με την παραγωγή του πρώτου λεωφορείου με αμάξωμα από ανοξείδωτο χάλυβα.
2001
Ο βιομηχανικός τομέας καινοτομεί ξανά με την κατασκευή του πρώτου αρθρωτού τριαξονικού λεωφορείου με υπερ-χαμηλό δάπεδο.
2002
Ο Σαρακάκης γίνεται ο επίσημος εισαγωγέας και διανομέας των φορτηγών Renault για την Ελλάδα.
2005
Ο βασιλιάς της Σουηδίας απονέμει στον Δημήτριο Ι. Σαρακάκη τον τίτλο του Διοικητή του Βασιλικού Τάγματος του Πολικού Αστέρα.
2009
Η επέκταση εκτός Ελλάδας συνεχίζεται με την ανάληψη της εισαγωγής των φορτηγών και λεωφορείων Volvo στην Κύπρο.
2011
Ο όμιλος γίνεται ο επίσημος εισαγωγέας και διανομέας της γαλλικής εταιρείας γεννητριών SDMO.
2018
Η δραστηριότητα επεκτείνεται στον αγροτικό τομέα με την εισαγωγή και διανομή των προϊόντων Massey Ferguson στην Ελλάδα.
2020
Προστίθενται δραστηριότητες χρηματοδότησης και leasing μέσω στρατηγικής συνεργασίας με την Kinsen Hellas A.E.
2021
Ο όμιλος επεκτείνεται στη Ρουμανία με την ανάληψη της διανομής της Massey Ferguson και άλλων γεωργικών μηχανημάτων.
2022
Αναλαμβάνεται η αποκλειστική εισαγωγή και διανομή των Segway Powersports και μοτοσικλετών Horwin στην Ελλάδα.
2023
Ο Σαρακάκης γίνεται ο αποκλειστικός εισαγωγέας και διανομέας των μοτοσικλετών Peugeot στην Ελλάδα.
2024
Η εξαγορά της Enser A.E. οδηγεί στην επέκταση δραστηριοτήτων στον υποσχόμενο τομέα των Περιβαλλοντικών Υπηρεσιών.
Διαβάστε ακόμη
ΤτΕ: Κίνδυνος να καταστούν αφερέγγυες οι ασφαλιστικές εταιρείες (πίνακες)
Moody’s: Τέλος η αξιολόγηση ΑΑΑ στις ΗΠΑ – Υποβάθμισε το αξιόχρεο σε Aa1 (γράφημα)
Σε ανοδική τροχιά οι τιμές οικοπέδων και οι νέες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα