Η Cenergy Holdings μπορεί να διατηρηθεί σε τροχιά βιώσιμης κερδοφορίας, θωρακισμένη απέναντι στις νέες προκλήσεις που δημιουργεί το νέο οικονομικό περιβάλλον, χάρη στην ισχυρή βάση μεγεθών που κατάφερε να «χτίσει» τα τελευταία χρόνια, και, κυρίως, στο υψηλό ανεκτέλεστο των έργων που έχει, άνω των 2 δισ ευρώ, ήταν το μήνυμα της διοίκησης της εισηγμένης κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με αναλυτές. Ένα μήνυμα που αφήνει υποσχέσεις προς τους μετόχους ιδίως καθώς για πρώτη φορά φέτος η διοίκηση του Ομίλου θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Μαΐου τη διανομή 0,05 ευρώ ανά μετοχή 

Παράλληλα η διοίκηση της εισηγμένης φρόντισε να δώσει μία εικόνα απ’ το νέο επενδυτικό σχέδιο που ετοιμάζει και το οποίο αφορά και το εργοστάσιο της πάλαι ποτέ Πετζετάκις, το οποίο «χτύπησε» προ μηνών στον τελευταίο πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε. 

Επιδόσεις & προοπτικές  

«Το μήνυμα της χρήσης είναι ξεκάθαρο», είπε ο Οικονομικός Διευθυντής του ομίλου  κ. Αλέξανδρος Μπένος (φωτ.) αναφορικά με τα αποτελέσματα χρήσης και είναι ισχυρή κερδοφορία με turnaround από τον κλάδο των σωλήνων, που διπλασίασε τις πωλήσεις λόγω της έντασης των έργων στον τομέα της ενέργειας αλλά και στις αυξημένες ανάγκες για νέους αγωγούς τροφοδοσίας για μεταφορά LNG. Εξίσου σημαντική βέβαια και η αύξηση κατά 125% πέρυσι του κύκλου εργασιών των καλωδίων μέσω της Hellenic Cables που οδήγησαν συνολικά τα έσοδα του Ομίλου στο επίπεδο των 1,43 δισ ευρώ.  

Μάλιστα τόσο ο γενικός διευθυντής της Hellenic Cables κ. Κώστας Σαββάκης όσο και ο γενικός διευθυντής της Σωληνουργείας Κορίνθου κ. Ηλίας Μπεκίρος σκιαγράφησαν μία εικόνα ιδιαίτερα θετική από άποψη ζήτησης. Στη μεν περίπτωση της Hellenic Cables τόσο μέσα απ’ τα ανοικτά μεγάλα ηλεκτρικά projects ανά την Ευρώπη όσο και στο κομμάτι των δικτύων οπτικών ινών. Στη δε Σωληνουργεία Κορίνθου χάρη στα αυξανόμενα μεγάλα έργα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τα οποία διεκδικεί δυναμικά η εταιρεία διατηρώντας μάλιστα τιμές και περιθώρια κέρδους σε υψηλά επίπεδα.  

Κληθείς να σχολιάσει πως εξελίσσεται από οικονομικής άποψης η φετινή χρονιά έως τώρα, ο κ. Μπένος σημείωσε πως το ανεκτέλεστο και η επιτυχής εξέλιξη των έργων δείχνει ότι θα συνεχισθεί η θετική πορεία των οικονομικών μεγεθών και η κερδοφορία. Διευκρίνισε μάλιστα ότι στο ανεκτέλεστο περιλαμβάνονται μόνο τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία και όχι οι παραγγελίες που έχουν τεθεί.  

Η Orsted  

Ως επιπρόσθετο παράγοντα για την αισιόδοξη στάση που τηρεί, η διοίκηση του Ομίλου Cenergy σημείωσε και τις στρατηγικές συνεργασίες που χτίζει. 

Ερωτηθείς ο κ. Μπένος πάντως για τη συνεργασία με την Orsted, απάντησε πως οι συνομιλίες συνεχίζονται «και αυτό είναι το θετικό». Ωστόσο ο ίδιος δεν έδωσε κάποια άλλα στοιχεία, ούτε κάποια ημερομηνία για την κατάληξη των συνομιλιών.  

Οι επενδύσεις και το εργοστάσιο της Πετζετάκις 

Σε κάθε περίπτωση το πλάνο της εισηγμένης δείχνει ξεκάθαρα ανάπτυξη, γεγονός που την ωθεί να ανοίξει ήδη ένα νέο επενδυτικό κύκλο.  

Όπως είπε ο κ. Μπένος για τα επόμενα δύο χρόνια οι επενδύσεις θα είναι 40 – 50 εκατ. ευρώ το χρόνο και θα αφορούν τόσο την επέκταση των παραγωγικών μονάδων με πρόβλεψη μεταξύ άλλων τον διπλασιασμό της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων, όσο και τη δημιουργία νέων.  

Στην κατηγορία των νέων εντάσσεται και το παλιό εργοστάσιο της Πετζετάκις που προ μηνών «χτύπησε» η εισηγμένη στον τελευταίο πλειστηριασμό που είχε πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με τη διοίκηση σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν οι υποδομές του για την κάλυψη αποθηκευτικών αναγκών. Ωστόσο θα εξεταστεί η εξέλιξη του σε παραγωγική μονάδα καλωδίων, πιθανότατα χαμηλής τάσης, όπως των οπτικών ινών.  

Εξαγωγές  

Απ’ τα στοιχεία που μοιράστηκε στην παρουσίαση ο κ. Μπένος, ενδιαφέρον είχαν αυτά των εξαγωγών καθώς δείχνουν ξεκάθαρα πως η αμερικανική αγορά σε μόλις δύο χρόνια έχει εξελιχθεί σε κινητήρια δύναμη για την Cenergy. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις στις ΗΠΑ έφθασαν το 2022 το 18,4% των συνολικών πωλήσεων όταν το 2021 ήταν μόλις 2,4%. Πρόσφατα, όπως ειπώθηκε, η εταιρεία εισήλθε δυναμικά και στην αγορά της Αυστραλίας μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης για αγωγό μεταφοράς υδρογόνου.  

Ο καθαρός δανεισμός  

Τέλος, σε ο,τι αφορά τον αυξημένο δανεισμό που παρουσίασε η εισηγμένη το 2022, φθάνοντας τα 438 εκατ. ευρώ, ο κ. Μπένος το απέδωσε στις μεγάλες ανάγκες που υπήρξαν σε κεφάλαιο κίνησης. Εκτίμησε ωστόσο πως φέτος θα υποχωρήσει και θα περιοριστεί στο 10-11% του τζίρου. Σημειώνεται πως το κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε πέρυσι στα 214 εκατ. ευρώ, από 41 εκατ. ευρώ που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2021.  

Διαβάστε ακόμα

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την κατασκευή της “ιπτάμενης” κατοικίας Η3 στο Πικέρμι

Ασπιρίνη: Γιατί η δράση της ξαναμπαίνει στο μικροσκόπιο; – Οφέλη και κίνδυνοι του φαρμάκου των 11 δισεκατομμυρίων δισκίων ετησίως

Oι σταρ δερματολόγοι που δημιουργούν μερικές από τις πιο ακριβές κρέμες της αγοράς