business stories

Μύκονος: Άνεμος… πλειστηριασμών στο Νησί των Ανέμων για βίλες και τουριστικά συγκροτήματα

  • Σταύρος Γριμάνης


Τι βγαίνει στο «σφυρί» - Από τον Γαβαλά και τον Παζαρόπουλο μέχρι το My Mykonos Retreat

Άνεμος πλειστηριασμών αναμένεται να… πνεύσει το επόμενο διάστημα στο Νησί των Ανέμων καθώς έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για πολυτελείς βίλες, καθώς και για τουριστικά συγκροτήματα.
Πρόκειται τόσο για «παλιές» περιπτώσεις όσο και για «φρέσκες», ενώ δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας, εκτιμάται ότι αρκετά ακόμη ακριβά ακίνητα του δημοφιλούς νησιού θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο…

Η «κλασσική» περίπτωση του Λάκη Γαβαλά

Στις παλιές και «κλασσικές» πλέον περιπτώσεις εντάσσεται η βίλα του Λάκη Γαβαλά στη Φτελιά που έχει μείνει στην ιστορία για τα μυθικά πάρτι του γνωστού σχεδιαστή μόδας. Το συγκεκριμένο ακίνητο ενεπλάκη με τους πλειστηριασμούς εδώ και πολλά χρόνια λόγω των οικονομικών περιπετειών του Λ. Γαβαλά.

Έτσι, άρχισε να βγαίνει στο σφυρί από το 2012, με τιμή εκκίνησης, -εκείνη την εποχή-, στα 7 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Tον Iούλιο του 2020 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της AAΔE πλειστηριασμός με προγραμματισμό για τις 14 Oκτωβρίου και με αρχική τιμή προσφοράς στα 1,22 εκατ. ευρώ. O πλειστηριασμός, όμως, δεν έγινε και τώρα έχει ανέβει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις 26 Mαΐου, με επισπεύδουσα την Alpha Bank και τιμή εκκίνησης στα 1,58 εκατ. ευρώ.

H εντυπωσιακή βίλα, έχει χτιστεί σε οικόπεδο 4,8 στρεμμάτων, -το οποίο αγοράστηκε από τον σχεδιαστή το 1988-, είναι διώροφη, με μεγάλη πισίνα και πολυτελείς χώρους που περιλαμβάνουν 5 υπνοδωμάτια, σαλόνια κ.α. Την ίδια ώρα όμως, κουβαλάει και εννέα προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις από την εφορία και τις τράπεζες, αρχής γενομένης από 1993 έως και σήμερα.

Η βίλα του Παζαρόπουλου στη Φτελιά

Στη Φτελιά βρίσκεται και η ιδιοκτησία του πάλαι ποτέ κραταιού επιχειρηματία της αγοράς αυτοκινήτου Σπύρου Παζαρόπουλου που για μια ακόμη φορά βγαίνει στο σφυρί στις 25 Ιουνίου με επισπεύδουσα την Polis Dania Designated Activity Company, μια εταιρεία ειδικού σκοπού στην οποία έχουν μεταφερθεί δάνεια της Citibank. Πρόκειται για ένα συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών που αναπτύσσεται σε αγροτεμάχιο εκτάσεως 4.237,80 τ.μ. ενώ διαθέτει και πισίνα.

Η οικοδομή έχει ισόγειο 200 τ.μ. και υπόγειο όροφο 110 τ.μ., ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, πρόκειται για κατοικία (βίλα) που περιλαμβάνει και δύο ανεξάρτητες κατοικίες (ξενώνες). Είναι παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με δάπεδα επιστρωμένα με πλακίδια και ξύλινα εξωτερικά κουφώματα τυπικής κατασκευής . Έχει πραγματοποιηθεί αλλαγή χρήσης βοηθητικών χώρων υπογείου. Επίσης το υπόγειο έχει ξεμπαζωθεί. Ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος με φύτευση και πλακόστρωση. Επίσης περιμετρικά του κτηρίου έχουν κατασκευαστεί ξύλινες πέργκολες , ενώ τμήματα της τοιχοποιίας έχουν επενδυθεί με πέτρα.

Το 5άστερο Kirini My Mykonos Retreat

Σε πλειστηριασμό βγαίνει στις 26 Μαΐου και το Kirini My Mykonos Retreat (της εταιρείας Λαξόος Ξενοδοχειακή) στην Αλεόμαντρα,. Eίναι ένα από τα δημοφιλή και πολυτελή συγκροτήματα του νησιού, το οποίο όμως λόγω οικονομικών προβλημάτων οδηγείται στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς στα 6,2 εκατ. ευρώ, και με επισπεύδουσα την Intrum.

Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε οικόπεδο 6 στρεμμάτων, 100 μέτρα από τη θάλασσα. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, διαθέτει τρεις βίλες. Η πρώτη με το όνομα «villa Tourquoise» αποτελείται από ισόγειο 102,05 τ.μ., υπόγειο 144,72 τ.μ. και επιπλέον χώρο 43,47 τ.μ. Έχει δηλαδή συνολική επιφάνεια 246,77τ.μ., jacuzzi, πισίνα, ημιυπαίθριους χώρους και διάφορα άλλα. Στο ίδιο στυλ, αλλά με μεγαλύτερες πισίνες, Jacuzzi κλπ, είναι και οι δύο άλλες βίλες, η «villa Coral» (239,5 τ.μ. και πισίνα 43,80 τ.μ.) και η «villa Emerald» (234,93 τ.μ., πισίνα 55,30 τ.μ.).
Όσο για τις τιμές, η «villa Tourquoise» βγαίνει με κατώφλι στα 1,5 εκατ., η «villa Coral» στα 2,29 εκατ. και η «villa Emerald» στα 2,41 εκατ.

Το πολυτελές συγκρότημα των 11 εκατ. στον Άγιο Ιωάννη Διακόφτη

Το πιο «ακριβό σφυρί» με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα χτυπήσει στις 26 Ιουνίου για το συγκρότημα κατοικιών της εταιρείας Παρασάγγας Α.Ε., στον Άγιο Ιωάννη Διακόφτη, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς.
Πρόκειται για δύο αγροτεμάχια 4,1 και 4 στρεμμάτων εντός των οποίων έχουν χτιστεί τρεις κατοικίες, με πισίνες και πολλά ακόμη συνοδευτικά.

Σε βάρος της οφειλέτιδας εταιρείας υπάρχουν τρεις προσημειώσεις για 24 εκατ., 6,5 εκατ. και 6,43 εκατ. υπέρ της Marfin Bank από την περίοδο 2006-2011, οι οποίες ετράπησαν σε υποθήκες υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς τον Ιούλιο του 2020.

Ο πλειστηριασμός είχε οριστεί αρχικά για τις 24 Φεβρουαρίου 2021, ωστόσο η οφειλέτιδα εταιρεία άσκησε ανακοπή ζητώντας διόρθωση της τιμής για τα ακίνητα. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου έκανε δεκτή την ανακοπή και έτσι οι τιμές πρώτης προσφοράς ορίστηκαν για το αγροτεμάχιο σε 5,45 εκατ. ευρώ, για την πρώτη κατοικία σε 1,73 εκατ. ευρώ, για τη δεύτερη σε 1,82 εκατ. ευρώ και για την τρίτη σε 2 εκατ. ευρώ.

Οι 2 ιδιοκτησίες στο Πυργί και στο Πουλί

Για τρίτη φορά και με μειωμένη τιμή βγαίνει στο σφυρί στις 2 Ιουνίου η ιδιοκτησία της κυπριακής εταιρείας Chansus Investments Limited στο Πυργί. Πρόκειται για αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο εμβαδού 6.810 τ.μ. Εντός του οικοπέδου έχει χτιστεί διώροφο συγκρότημα κατοικιών με συνολική επιφάνεια των υπέργειων κυρίων κτισμάτων περίπου 334,49 τ.μ. και των υπογείων 260,29 τ.μ. Υπάρχει ακόμη και μικρή εκκλησία (18,74 τ.μ).

Ο περιβάλλων χώρος της μονοκατοικίας, σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάζει επιμελή διαμόρφωση με στοιχεία πρασίνου και παρτέρια διαμορφωμένα με χαμηλά πέτρινα τοιχία και δαπεδοστρώσεις – πλακοστρώσεις, ενώ έχουν κατασκευαστεί πέργκολες, BBQ, πισίνα και γήπεδο αντισφαίρισης. Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι πλέον η Intrum και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,64 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Εγκαίνια σε ένα εμβληματικό έργο: Έτοιμα και τα 14 αεροδρόμια της Fraport (live)

Βίκυ Σάφρα: Παντρεύτηκε στα 17 της τον Νο1 τραπεζίτη στον κόσμο – Σήμερα είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα στο Forbes

Τηλεργασία τέλος – Ποιος τεχνολογικός κολοσσός επιστρατεύει τους εργαζομένους πίσω στο γραφείο