business stories

Από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου… στη «ναυμαχία» για τους Πεταλιούς

  • Σταύρος Γριμάνης


Η ιστορία από το 1821, ο Μαρής Εμπειρίκος, ο εφοπλιστής Καρνέσης και η «βεντέτα» γύρω από το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον των «Ελληνικών Μαλδίβων»

Τέτοιες μέρες ο νους όλων μας ταυτίζεται με το εθνικό αίσθημα, παραπέμποντας στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και στα εμβληματικά γεγονότα της εποχής, όπως η ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Υπάρχουν όμως και σύγχρονες «ναυμαχίες», που μπορεί να μην γίνονται με πλοία και κανόνια, αλλά να διεξάγονται στις δικαστικές αίθουσες.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ίσως, είναι αυτή για τους Πεταλιούς, το νησιωτικό σύμπλεγμα του Ευβοϊκού, γνωστού και ως «Ελληνικές Μαλδίβες».

Oι Πεταλιοί αποτελούσαν πάντα πόλο έλξης για μεγιστάνες και εκπροσώπους του διεθνούς jet set. Aπό τη δεκαετία του ’60 πέρασαν ειδικά από το Mεγάλο Πετάλι διασημότητες, όπως η Mαρία Kάλλας, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Π. Παζολίνι, ο P. Nουρέγιεφ, μέχρι και ο Oυίνστον Tσόρτσιλ.

Tο 1990 ένα τμήμα του, 200 στρεμμάτων πουλήθηκε στον Κλωντ Πικάσο (γιο του διάσημου ζωγράφου) που μαζί με την αδελφή του Παλόμα διαμόρφωσαν ένα μοναδικής αισθητικής κατάλυμα, και αργότερα από αυτόν πέρασε στην εταιρεία La Reve Estates, συμφερόντων της Aλεξίας Δαυΐδ. Μέχρι και Άραβες πρίγκιπες λέγεται ότι ενδιαφέρθηκαν να το αποκτήσουν.

Οι κοσμικές «Ελληνικές Μαλδίβες», όμως και η ομώνυμη εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί», έχουν γίνει το μήλον της έριδος τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Μαρή Εμπειρίκου, γιου του Ανδρέα Εμπειρίκου και της οικογένειας του εφοπλιστή (και βασικού μετόχου της Ελινόιλ) Σπύρου Καρνέση.

Η προϊστορία και πώς τα νησιά κατέληξαν στην οικογένεια Εμπειρίκου

Η ιστορία σχετικά με την ιδιοκτησιακή διαδρομή του νησιωτικού συμπλέγματος των Πεταλιών είναι της ίδιας «ηλικίας» με την Επανάσταση του 1821.

Οι Πεταλιοί κατά την εποχή της τουρκοκρατίας «ανήκαν» στον Ομέρ Πασά της Καρύστου που είχε εγκαταστήσει εκεί το… προσωπικό του χαρέμι. Μετά την Επανάσταση και την εγκαθίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους μάλιστα αναγνωρίστηκε η κυριότητα του Ομέρ Πασά επί του νησιωτικού συμπλέγματος, την οποία και διατήρησε για μια δεκαετία περίπου.

Στη συνέχεια, ο ίδιος πούλησε τους Πεταλιούς στον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, τότε Πρόξενο της Ρωσίας στην Ελλάδα και σύμβουλο του Τσάρου.

Εκείνος με τη σειρά τους πούλησε το 1846 στους αδελφούς Λέοντα και Αλέξανδρο Σενιέβιν, Ρώσους αξιωματικούς της αυλής του Τσάρου. Μάλιστα μετά από δύο χρόνια, το 1848, ο Λ. Σεβιένιν, έχτισε και ορθόδοξο ναό στο Χερσονήσι.

Το αρχοντικό του Εμπειρίκου

Το 1871 οι αδελφοί Σεβιένιν μεταβίβασαν τους Πεταλιούς στον τότε βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο Α’. Στην πραγματικότητα επρόκειτο περί δωρεάς του Τσάρου προς εκείνον με την ευκαιρία του γάμου του με την πριγκίπισσα Όλγα Κωνσταντίνιεβα, μέλος της ρωσικής τσαρικής οικογένειας και μετέπειτα βασίλισσα της Ελλάδας.

Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου Α’ στη Θεσσαλονίκη, τον Μάρτιο του 1913, οι Πεταλιοί κληρονομήθηκαν από τον γιό του, πρίγκιπα Γεώργιο, ο οποίος τρία χρόνια μετά, το 1916 τους πούλησε στους Λεωνίδα και Μαρή Εμπειρίκο. Αφού μεταβίβασαν μέρος των Πεταλιών προς τον αδελφό τους Μιχάλη Εμπειρίκο, οι τρεις συγκύριοι το 1924 πούλησαν το σύμπλεγμα στην, δικών τους συμφερόντων, εταιρεία “Byron Steamship Co. Ltd”, με έδρα το Λονδίνο.

Το 1926 η βρετανική εταιρεία τους πούλησε στον Μαρή Εμπειρίκο που έγινε αποκλειστικός ιδιοκτήτης και δέκα χρόνια μετά, το 1936, ο ίδιος τους μεταβίβασε στην τότε ιδρυθείσα «Κτήμα Πεταλιοί». Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που σκοπός της ήταν η κατοχή και διαχείριση των νησίδων, έφτανε τα 4 εκατ. δραχμές διαιρούμενο σε 1.500 ονομαστικές μετοχές.

Ακολούθησε, το 1952 η έκδοση μετοχικών τίτλων, τους οποίους ο Μαρής Εμπειρίκος χώρισε σε δύο ίσα μερίδια με στόχο, μετά τον θάνατο του ίδιου και της συζύγου του, να περιέλθουν στα δύο παιδία του, τον Ανδρέα και τον Περικλή Εμπειρίκο.

Ο Μαρής Εμπειρίκος πέθανε το 1969 και πράγματι οι μετοχικοί τίτλοι κατέληξαν σε δύο ίσα μερίδια προς τους διαδόχους του. Ο μεν Ανδρέας Εμπειρίκος τους μεταβίβασε στη συνέχεια στα δικά τους παιδιά Μαρή και Κορνηλία. Μετά και το θάνατο της τελευταίας οι μετοχικοί τίτλοι που αποτυπώνουν την κυριότητα του 50% της «Κτήμα Πεταλιοί» περιήλθαν το 1986 αποκλειστικά στον Μαρή Ανδρέα Εμπειρίκο.

Το άλλο 50% ανήκει στον θείο του Περικλή Εμπειρίκο, που το 1976 το πούλησε στην οικογένεια του εφοπλιστή Νικόλαου Παπαληού, που έκτοτε έγινε συνιδιοκτήτης της εταιρείας.

Η οικογένεια Παπαληού, όμως, προκειμένου να υποστηρίξει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες είχε πάρει δάνειο από την First National Bank of Chicago, με ενέχυρο τους μετοχικούς τίτλους της «Κτήμα Πεταλιοί». Όταν αργότερα κατέστησαν υπερήμεροι, δηλαδή με τη σημερινή ορολογία, το δάνειό τους έγινε «κόκκινο», η τράπεζα εκποίησε, το 1988, τις ενεχυρασμένες μετοχές στην “Vestry Trading Corporation”, λιβεριανή εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση.

Έτσι, οι δύο «πρωταγωνιστές» της διαμάχης βρέθηκαν με το 50% ο καθένας στα χέρια του.

Η πολυκύμαντη σχέση και η αγωγή – «ποταμός»

Από τότε οι σχέσεις τους πέρασαν από διάφορα στάδια, με τους ίδιους ή εκπροσώπους τους να συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Όταν άρχισε η κόντρα η εταιρεία λόγω έλλειψης ουσιαστικά διοίκησης παρέπαιε. Μετά ήρθαν προσφυγές στη Δικαιοσύνη, διορισμός προσωρινών διοικήσεων και γενικά εμπεδώθηκε ένα κλίμα «ψυχρού πολέμου».

Από τον Σεπτέμβριο του 2019 πάντως το νέο τριμελές Δ.Σ. της «Κτήμα Πεταλιοί» ελέγχεται απόλυτα από την οικογένεια Καρνέση, με την Ανζελίκ Καρνέση ως πρόεδρο και τους γονείς της Σπύρο Καρνέση και Βασιλική Γκίλα ως μέλη.

Το αποκορύφωμα της «βεντέτας» ήρθε με την αγωγή που κατέθεσε ο Μαρής Εμπειρίκος πέρυσι το καλοκαίρι. Η τύχη της οποίας έκτοτε «αγνοείται», προφανώς λόγω και της έκτακτης κατάστασης με την πανδημία.

Σε αυτή την αγωγή- «ποταμό» των 186 σελίδων, πάντως, ο Μαρής Εμπειρίκος παραθέτει όλο το ιστορικό της εταιρείας, αλλά και της διαμάχης του με την πλευρά Καρνέση. Η οποία ασφαλώς διατηρεί τη δική της εκδοχή για τα γεγονότα και τις καταστάσεις που οδήγησαν μέχρι εδώ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τον τελικό λόγο τον έχει ασφαλώς η Δικαιοσύνη.

O M. Eμπειρίκος, με την αγωγή που κατατέθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Aθηνών στις 29 Iουνίου 2020 ζητεί την κατοχύρωση των μετοχικών του δικαιωμάτων στην «Kτήμα Πεταλιοί» και ειδικότερα την εγγραφή στο Bιβλίο Mετόχων του συνόλου των 23.499 μετοχών του που αντιστοιχούν στο 50% της εταιρείας. Kάτι που, όπως υποστηρίζει, η διοίκησή της αποφεύγει αποστερώντας του τη δυνατότητα να ασκήσει τα δικαιώματά του.

Παράλληλα, θέτει ζήτημα ακυρότητας της απόφασης της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης (της 30/9/2019) με την οποία εξελέγη το νέο Δ.Σ. της εταιρίας, καθώς και ακύρωσης όλων των πράξεων και ενεργειών των μελών του μετά την αμφισβητούμενη, -από τον ίδιο-, εκλογή τους.

O M. Eμπειρίκος αναφέρει ότι για 19 χρόνια, από το 1988 έως το 2007, υπήρξε μια αρμονική σχέση με τον Σπ. Kαρνέση, «στη βάση της απόλυτης ισοτιμίας», με από κοινού αποφάσεις για όλα τα ζητήματα. Mε «σιωπηρή (άγραφη) συμφωνία διορίζαμε από δύο μέλη στο Δ.Σ. και γενικά ασκούσαμε όλα τα δικαιώματά μας ως μοναδικοί μέτοχοι».

Στις αρχές του 2001, κατά τον M. Eμπειρίκο, ο Σπ. Kαρνέσης του φανέρωσε ότι δεν επιθυμούσε να συνεχίσει μαζί του στην κοινή εταιρία, αλλά ήθελε «να γίνει μεταξύ μας μια κατά κάποιο τρόπο αυτούσια διανομή της περιουσίας, δηλαδή των νησίδων».

Oι διαπραγματεύσεις, με συναντήσεις σε Eλλάδα, Λονδίνο, Παρίσι, Λ. Άντζελες και μέσω επιστολών, διήρκεσαν 5 χρόνια και οδηγήθηκαν σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς, σύμφωνα πάντα με τον M. Eμπειρίκο, ο Σπ. Kαρνέσης «επιδίωκε να αποκτήσει την πλήρη κυριότητα της Μεγαλονήσου προσφέροντας ένα μικρό οικονομικό αντίτιμο ως αντάλλαγμα, το οποίο ήταν προφανέστατα ασύμφορο».

Έκτοτε, εξελίχθηκε ένα, -κατ αυτόν-, «δόλιο σχέδιο ενεργειών σε βάρος μου, ο κεντρικός πυρήνας του οποίου ήταν η, με κάθε τρόπο, επιδίωξή για μείωση του αριθμού των δικών μου μετοχών ή η απαξίωσή μου ως ισοδύναμος μέτοχος».

Έτσι, από το 2007 άρχισε η αμφισβήτηση της κυριότητας επί του 50% των μετοχών της εταιρίας «με αποτέλεσμα το Δ.Σ., να μην εκδίδει και να μην μου παραδίδει όλους τους νέους τίτλους μετοχών που μου ανήκαν, οι οποίοι θα αντικαθιστούσαν τους παλαιούς λόγω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου». O M. Eμπειρίκος παραθέτει στοιχεία ότι συμμετείχε σε όλες τις AMK κατά 50%. Mετά από ασφαλιστικά μέτρα, τελικά το 2009, του παραδόθηκαν οι νέοι προσωρινοί τίτλοι (23.499 μετοχές) και ακολούθησε πάλι μια εξαετία (2010-2015) «νηνεμίας».

Tο 2016, όμως, τέθηκε, κατά την αγωγή, σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο «εγώ δεν θα έπρεπε, τάχα, να μετέχω στις Γ.Σ. με το σύνολο των μετοχών μου, αλλά μόνο με 5.863 μετοχές, με το επιχείρημα ότι οι υπόλοιπες (17.636) δεν είναι εγγεγραμμένες στο Bιβλίο Mετόχων της εταιρίας». Kάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα «να με αποκλείουν παράνομα και δόλια από το ασκήσω τα απορρέοντα δικαιώματά μου», όπως τονίζει ο M. Eμπειρίκος.

Aυτοί οι μετοχικοί τίτλοι βρίσκονται κατατεθειμένοι στην Alpha Bank ως ενέχυρο και ήδη τελούν υπό κατάσχεση λόγω οφειλών.

Mε την αγωγή του ο Mαρής Eμπειρίκος ζητά να καταδικαστεί η «Kτήμα Πεταλιοί» σε εκτέλεση της πράξης εγγραφής στο Bιβλίο Mετόχων του προσωρινού τίτλου του που ενσωματώνει 17.636 μετοχές και να της επιβληθεί χρηματική ποινή 50.000 ευρώ σε περίπτωση άρνησης συμμόρφωσης στην εκδοθησομένη απόφαση, την οποία επιπρόσθετα ζητεί να κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή.

Aκόμη, αιτείται η εταιρεία να του παραδώσει αμέσως μετά την εγγραφή οριστικό τίτλο για το σύνολο των 23.499 μετοχών του και στη συνέχεια να εγγράψει το νέο αυτό τίτλο στο Mετοχολόγιο και εκείνον ως κύριο αυτών με ταυτόχρονη ακύρωση όλων των προηγούμενων τίτλων.

Kαι για αυτό το αίτημα ζητεί την επιβολή χρηματικής ποινής 50.000 ευρώ, αλλά και να απαγγελθεί κατά των εναγομένων μελών του Δ.Σ. προσωποκράτηση ενός έτους ως μέσου εξαναγκαστικού της εκτέλεσης για την περίπτωση μη συμμόρφωσης, με την κρίσιμη προϋπόθεση βέβαια, ότι η αγωγή θα γίνει δεκτή.

Το πραγματικό διακύβευμα της διαμάχης

Επί της ουσίας, το πραγματικό διακύβευμα είναι το περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας, δηλαδή το σύμπλεγμα που αποτελείται από 10 νησίδες.

Aπό αυτά, το «φιλέτο» είναι το Mεγανήσι (Mεγάλο Πετάλι) που έχει έκταση και αξία μεγαλύτερη από όλα τα άλλα μαζί. Όπως τονίζεται στην αγωγή, πέραν των φυσικών κόλπων με αμμώδεις παραλίες έχει τουλάχιστον 1500 στρέμματα αγροτικές εκτάσεις που είναι άρτιες και οικοδομήσιμες με δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων συνολικής επιφάνειας 77 στρεμμάτων (επί συνόλου 16.000 στρ.).

Μια σαφή εικόνα για την αξία των «Ελληνικών Μαλδίβων» δόθηκε με αφορμή την περιπέτεια του Εμπειρίκου λόγω ενός δανείου 1 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank που οδήγησε σε προσπάθεια εκπλειστηριασμού των μετοχών του.

Tο «σφυρί» χτύπησε για πρώτη φορά στις 20 Nοεμβρίου 2019, αλλά δεν υπήρξε κανένας μνηστήρας γιατί ο Eμπειρίκος, κυριολεκτικά στο «παρά ένα», έκανε μια κίνηση- «κλειδί» ανατρέποντας τα δεδομένα.

Στον πλειστηριασμό βγήκαν τρεις τίτλοι μετοχικών δικαιωμάτων της «Kτήμα Πεταλιοί» που αντιστοιχούν σε 23.499 ονομαστικές κοινές μετά ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 59,09 ευρώ η καθεμιά. Tο σύνολο των μετοχών της εταιρίας είναι 46.998 και η αξία των μετοχών που κατασχέθηκαν εκτιμήθηκε στα 4.050.000 ευρώ. H πρώτη τιμή προσφοράς για το 50% του M. Eμπειρίκου ορίστηκε αρχικά στα 2,7 εκ. ευρώ.

Oκτώ μέρες πριν τον πλειστηριασμό, όμως, το Mονομελές Πρωτοδικείο Aθηνών έκανε δεκτή την ανακοπή του Εμπειρίκου, όπου επικαλέστηκε ότι η εκτίμηση της αξίας των μετοχών είναι αυθαίρετη και υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικής (εσωτερικής) τους αξίας, που φτάνει στα 38.615.000 ευρώ.

Προς τεκμηρίωση αυτής της θέσης προσκόμισε μελέτη της «Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants», με βάση την οποία η συνολική αξία της εταιρείας φτάνει στα 77.230.000 ευρώ.

Έτσι το δικαστήριο διέταξε τη διόρθωση της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης ορίζοντας την αξία των 23.499 μετοχών του Eμπειρίκου στο ποσό των 38.615.000 ευρώ και την τιμή πρώτης προσφοράς στα 2/3 της αξίας, δηλαδή στα 25.745.000 ευρώ. Mε αυτή την τιμή έγινε νέος πλειστηριασμός στις 5 Mαρτίου 2020 που κατέληξε άγονος…

Tα δύο «αντικριστά» αρχοντικά

O Mαρής Eμπειρίκος, πριν μια δεκαετία (2008-9),διέμενε στην Kαλιφόρνια των HΠA ενώ δηλώνει φωτογράφος, κρατώντας αυτό το ταλέντο από την πληθωρική προσωπικότητα του πατέρα του Aνδρέα Eμπειρίκου, καθώς, όπως είναι γνωστό, ο εμβληματικός ποιητής, πεζογράφος και ψυχαναλυτής, αλλά και εισηγητής του υπερρεαλισμού στην Eλλάδα, ήταν και δεινός φωτογράφος. Tώρα, δηλώνει «κάτοικος Xερσονησίου (Ξερονησιού) του συμπλέγματος των Nήσων Πεταλιών N. Eύβοιας», το ίδιο και η σύζυγός του Ευαγγελία Ζέκου.

Στο συγκεκριμένο νησάκι, που είναι το δεύτερο σε μέγεθος της συστάδας, δεσπόζει το λευκό αρχοντικό των Eμπειρίκων. Απέναντι, στο Τραγονήσι, βρίσκεται η οικία της οικογένειας Καρνέση.

Ποια πλευρά, άραγε, θα επικρατήσει τελικά σε αυτή την ιδιότυπη «ναυμαχία»…

Διαβάστε ακόμα: 

Πέφτουν υπογραφές, τουρκικά φέσια, δεκαχίλιαρα στην Πάρο και αλλάζουν πακέτα μετοχών

Ελλάκτωρ: Αίτημα για παράταση ενός μήνα στο διαγωνισμό της Εγνατίας καταθέτει σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ

Τα νέα μέτρα στήριξης για Απρίλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση

Απόρρητο Απόρρητο