business stories

Apple: Μειώνει στο μισό τις χρεώσεις των εφαρμογών στο App Store

  • newsroom


Η Apple ήταν σε συνεχή έλεγχο από κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές και είχε έρθει αντιμέτωπη με τις αρνητικές κριτικές από μερίδα προγραμματιστών σχετικά με το ποσοστό εσόδων που λαμβάνουν από τις αγορές στο App Store

Η Apple μειώνει κατά το ήμισυ τις χρεώσεις για τους περισσότερους προγραμματιστές που πωλούν το λογισμικό τους και τις υπηρεσίες του στο App Store, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη αλλαγή στη δομή εσόδων του καταστήματος από όταν ξεκίνησε την υπηρεσία, το 2008.

Η εταιρεία μειώνει το τέλος του App Store κατά  15% από 30% για προγραμματιστές που παράγουν ετήσια έσοδα έως και 1 εκατ. δολάρια από τις εφαρμογές και για εκείνους που μόλις ξεκίνησαν να συνεργάζονται με την υπηρεσία. Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου ως μέρος ενός Προγράμματος Μικρών Επιχειρήσεων του App Store, δήλωσε πρόσφατα ο αμερικανικός κολοσσός. Η εταιρεία πιστοποιεί ότι η νέα δομή θα ισχύει για τη «συντριπτική πλειονότητα» των προγραμματιστών που χρεώνουν τις υπηρεσίες τους και τις αγορές εντός της εφαρμογής στις συσκευές της Apple. Παρόλα αυτά, εκτός του νέου προγράμματος τίθενται ορισμένες σημαντικές εφαρμογές, όπως αυτές του Netflix και της μουσικής εφαρμογής Spotify.

Ο τεχνολογικός γίγαντας με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια δήλωσε ότι προχώρησε σε αυτή την αλλαγή, με σκοπό να βοηθήσει τους μικρούς προγραμματιστές οικονομικά και να τους δώσει ώθηση να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους που έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του Covid-19.

Η Apple ήταν σε συνεχή έλεγχο από κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές και είχε έρθει αντιμέτωπη με τις αρνητικές κριτικές από μερίδα προγραμματιστών σχετικά με το ποσοστό εσόδων που λαμβάνουν από τις αγορές στο App Store. Η εταιρεία είναι επίσης σε διαπραγματευσεις  την Epic Games, τον κατασκευαστή του βιντεοπαιχνιδιού Fortnite, σχετικά με τις προμήθειες και τους κανόνες πληρωμής του App Store.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως και η Google της Alphabet χρεώνει αντίστοιχα παρόμοιες χρεώσεις για τους προγραμματιστές των εφαρμογών που είναι στη διάθεση στο Google Store των συσκευών Android.

Τα έσοδα από τους προγραμματιστές εφαρμογών αποτέλεσε το κλειδί για την αναπτυσσόμενη επιχείρηση υπηρεσιών της Apple, η οποία έφτασε τα 54 δισ. δολάρια σε έσοδα το οικονομικό έτος 2020. Το App Store είναι ένα από τα πολλά προϊόντα στη μονάδα υπηρεσιών, αλλά είναι και η μεγαλύτερη πηγή εσόδων, σύμφωνα με τον Τόνι Σακονάτσι, αναλυτής στο Sanford C Bernstein. Υπολογίζει ότι το μόνο το App Store θα αποφέρει 18,7 δισ. δολάρια το 2021, περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εσόδων της Apple για την επόμενη χρονιά.

Η Apple δήλωσε ότι υπάρχουν 1,8 εκατ. εφαρμογές στο App Store σε όλες τις πλατφόρμες της εταιρείας με περισσότερους από 28 εκατ. εγγεγραμμένους προγραμματιστές, ενώ η εταιρεία δήλωσε έχει δημιουργήσει πακέτο επενδύσεων 155 δισ. δολάρια για προγραμματιστές από τότε που ξεκίνησε το App Store.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, δημοσιοποίησε τις πρακτικές του App Store της εταιρείας σε ακρόαση τον Ιούλιο ενώπιον των νομοθετών των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα η Apple δημοσίευσε μια μελέτη που ισχυρίστηκε ότι η περικοπή του 30% είναι φυσιολογική για τα δεδομένα της βιομηχανίας και πρόκειται για τη χαμηλότερη σε σύγκριση με τα υπόλοιπα καταστήματα εφαρμογών.

Η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί στα App Store στα iPhone, iPad, Mac, Apple TV και Apple Watch. Η εταιρεία δήλωσε ότι το 85% των εφαρμογών που βρίσκονται στο App Store είναι δωρεάν και δεν αποτελούν μέρος του συστήματος τελών εσόδων.

Οι δικηγόροι του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχουν διερευνήσει τους κανόνες που διέπουν το App Store της Apple και τουλάχιστον ένας προγραμματιστής ρωτήθηκε για το τέλος 30%. Η Spotify έχει επίσης διαμαρτυρηθεί για τα τέλη στον αντιμονοπωλιακό οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη:

Google: Ποιος απειλεί να τινάξει στον αέρα τον εξωδικαστικό συμβιβασμό $310 εκατ. για σεξουαλική παρενόχληση

RCEP: Μία εμπορική συμφωνία με εμπόδια από την Κίνα αποσκοπώντας σε ηγετικό ρόλο

Δανία: Η νέα απειλή για τις τράπεζες είναι οι… πολίτες