Πέραν των σαρωτικών αλλαγών, αλλά και των δεινών που γέννησε η πανδημία, δημιούργησε και μια νέα κατηγορία εργαζομένων που με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούν πλέον να εργάζονται μακριά από τις πατρίδες τους, γιατί όχι από μια ηλιόλουστη παραλία με… ισχυρό σήμα Wi-Fi και οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί πολύ επιτυχημένα «ψηφιακοί νομάδες».

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο όρος «ψηφιακοί νομάδες», μια «ετικέτα» που κάποτε αφορούσε millenials (γεννημένους δηλ. μεταξύ του 1981 έως το 1996), οι οποίοι δεν αποχωρίζονταν ποτέ το iPhone τους και ταξίδευαν σε ολόκληρο τον κόσμο, αποτελούν πλέον μια ολόκληρη κατηγορία εργαζομένων «λευκού κολλάρου» σε παγκόσμια κλίμακα.

Το να εργάζεται κανείς από το σπίτι αποτελεί σίγουρα μια προνομιακή κατάσταση, ωστόσο το να μπορεί κάποιος να εργάζεται «δραπετεύοντας» από τα lockdown που έχουν επιβληθεί είναι σίγουρα μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, μακράν πιο προνομιακή.

Όπως χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στο Bloomberg, ένας Βρετανός μηχανικός, αυτή την απρόσμενη ελευθερία τη βίωσε όταν νοίκιασε έναν ανεμόμυλο στην Πορτογαλία. «Ξέχασα ότι υπήρχε πανδημία» ανέφερε.

Δυναμικά στη μάχη προσέλκυσης «ψηφιακών νομάδων» έχει μπει και η Ελλάδα, δίπλα σε παραδοσιακούς εξωτικούς προορισμούς, όπως τα νησιά Μπαρμπέιντος ή οι Βερμούδες.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι προ ολίγων ημερών ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η τεχνολογία μας επιτρέπει να επιλέξουμε πού ζούμε και πού εργαζόμαστε», προσθέτοντας ότι η χώρα μας «μπορεί πλέον να προσφέρει και φορολογικά κίνητρα εκτός από τον ήλιο».

Το κρας τεστ για την προσέλκυση εργαζομένων

Οι ταξιδιώτες που υποβάλλουν αίτηση για άδεια εργασίας για όλο το χρόνο στα Μπαρμπέιντος γνωρίζουν εντός πέντε εργάσιμων ημερών εάν επιβεβαιώνεται το αίτημά τους για βίζα, την οποία μπορούν να αποκτήσουν με το ποσό των 2.000 δολ. Η βίζα ισχύει για 12 μήνες από την ημερομηνία άφιξης και οι κάτοχοι μπορούν να φύγουν και να επανέλθουν στο νησί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Υπάρχει δωρεάν Wi-Fi σε όλο το νησί, όπως εστιατόρια, καφετέριες, δημόσιες βιβλιοθήκες και δημόσια πάρκα. Οι κάτοχοι βίζας μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία ή να πληρώσουν ένα μικρό ποσό για να φοιτήσουν σε δημόσιο σχολείο.

Στα νησιά Κέιμαν, για άτομα που κερδίζουν τουλάχιστον 100.000 δολάρια ετησίως, απαιτείται προκαταβολή 1.469 δολ. ως αντάλλαγμα για μια διετή θεώρηση βίζας για εξ αποστάσεως εργασία.

Στις Βερμούδες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το νέο πιστοποιητικό «Work from Home».Οι αιτήσεις κοστίζουν 263 δολάρια ανά άτομο και οι ταξιδιώτες πρέπει να απασχολούνται σε εταιρεία εκτός Βερμούδων και να έχουν εγγραφεί ως φοιτητές σε πανεπιστημιακό πρόγραμμα. Τα μέλη της οικογένειας και τα κατοικίδια ζώα είναι ευπρόσδεκτα, και τα παιδιά μπορούν να φοιτήσουν σε δημόσια ή ιδιωτικά σχολεία στις Βερμούδες.

Από τις 21 Αυγούστου ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εργαζόμενους που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο νησί Ανγκουίλα Βρετανικό υπερπόντιο έδαφος με έκταση 91 τ.χλμ. και πληθυσμό 13.452 κατοίκους. Η διαμονή κάτω των τριών μηνών κοστίζει $1.000 για άτομα και $1.500 για μια τετραμελή οικογένεια. Τα τέλη εισόδου, τα οποία διπλασιάζονται για διαμονή μεγαλύτερης διάρκειας, καλύπτουν δύο δοκιμές Covid-19, μια ψηφιακή άδεια εργασίας και άλλα έξοδα.

Στον χορό μπαίνει και η Ελλάδα, στοχεύοντας σε δυνητικά σε ομογενείς και εκπατρισμένους για λόγους εργασίας πολίτες της, προβάλλοντας το θετικό ιστορικό της στην καταπολέμηση της Covid-19, το κλίμα και τα φορολογικά κίνητρα για εργαζόμενους που θέλουν να μετακινηθούν και να εργαστούν εξ ολοκλήρου από ελληνικό έδαφος.

Παρ’ όλο που μοιάζει με τις προσπάθειες και άλλων ευρωπαϊκών χωρών μετά το Brexit για την προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό, η Αθήνα επιθυμεί να αξιοποιήσει ιδιαίτερα τη φιλοδοξία της «εργασίας από την παραλία».

Αλλες χώρες της Ευρώπης που προσφέρουν κίνητρα είναι η Γεωργία, με ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους εργαζομένους να παραμένουν στη χώρα για τουλάχιστον 360 ημέρες χωρίς βίζα. Οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν έναν ελάχιστο μηνιαίο μισθό 2.000 δολ. και να συμφωνήσουν να υποβληθούν σε καραντίνα 12 ημερών σε ένα ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα κατά την είσοδό τους.

Επίσης, η Εσθονία ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο το 12μηνο Digital Nomad Visa με χαρακτηριστικά ανταποκρινόμενα στην πανδημία. Οι αιτήσεις σε αυτή την εξαιρετικά προηγμένη ψηφιακά χώρα, πρέπει να κατατεθούν μέσω ραντεβού σε πρεσβεία ή προξενείο της Εσθονίας και χρειάζονται περίπου 30 ημέρες για να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Προϋπόθεση ο μηνιαίος μισθός των υποψηφίων το τελευταίο εξάμηνο να είναι μεγαλύτερος των 3.504 ευρώ.

Τα εμπόδια για εργασία από τον «επίγειο παράδεισο»

Όπως σημειώνει το άρθρο του Bloomberg, oι περιορισμοί στη μετανάστευση αυξάνονταν ακόμη και πριν από την πανδημία, όπως είδαμε στην αντίδραση που αποτέλεσε το ίδιο το Brexit ενάντια στην ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην εποχή του ιού, βλέπουμε τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις να επεκτείνονται σε μέρη όπως η Κίνα, αναφέρει το άρθρο. Οι «νομάδες» θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν να πηγαινοέρχονται μεταξύ προορισμών με διαφορετικές προτεραιότητες σε υγειονομικό επίπεδο, ειδικά σε έναν πιο επιδημικά συνειδητοποιημένο – πλέον – κόσμο.

Επίσης, η ύφεση που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει μια τεράστια τρύπα στα δημόσια οικονομικά σχεδόν όλων των κρατών και όσοι είναι αρκετά προνομιούχοι για να μπορούν να ξεφύγουν από τον «αγώνα των αρουραίων», θα βρεθούν κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών.

Αυτό συνέβη με τραπεζίτες που εγκατέλειψαν τη Νέα Υόρκη για να πάνε στα Χάμπτονς νωρίτερα μέσα στο 2020 και μπήκαν στο στόχαστρο πολιτικών που υποστηρίζουν την επιβολή φόρου επί της περιουσίας, ενώ όσοι διέφυγαν από το Σίτι του Λονδίνου για προορισμούς όπως το Σεν Τροπέ της Γαλλίας έλαβαν οδηγίες να επιστρέψουν ή να αντιμετωπίσουν μια υποχρεωτική αλλαγή της κατάστασης διαμονής τους.

Υπενθυμίζεται και η πρόταση της γερμανικής Deutsche Bank για την επιβολή φόρου 5% σε όσους διατηρήσουν το «προνόμιο» να εργάζονται εξ αποστάσεως και μετά το πέρας της πανδημίας, σημειώνοντας ότι θα βοηθούσε να επιδοτηθεί το εισόδημα που έχασαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας εργαζόμενοι με χαμηλές απολαβές.
Εξάλλου, έρευνα της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους διεθνώς θα ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα και μετά την πανδημία.

Διαβάστε ακόμη:

Εμβόλιο Moderna: Εθελοντές περιγράφουν την εμπειρία τους – Είχαν συμπτώματα; (vid)

-Ένα ολόκληρο «Ταμείο Ανάκαμψης» θα δαπανηθεί σε μέτρα για τον κορωνοϊό

-Στεφάν Μπανσέλ: Ο οραματιστής δισεκατομμυριούχος της Moderna θέλει να φτάσει πρώτος στο εμβόλιο