business stories

Attica: Γιατί οι εφοπλιστές επενδύουν στη λιανική της Αθήνας

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Η είσοδος ηχηρών εφοπλιστικών ονομάτων στα πολυκαταστήματα Attica σηματοδοτεί και αξιοποιεί την βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και την αναβάθμιση της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού

Η είσοδος τριών εφοπλιστών και ενός Κοινωφελούς Ιδρύματος με βαριά κληρονομιά ως επενδυτές στη πολυκαταστήματα Attica προκάλεσε αίσθηση: Όταν διαβάζεις ότι ονόματα όπως Λασκαρίδης, Τσάκος,  Ιδρυμα Ωνάση,  Σαραντίτης επενδύουν ως μέτοχοι σε εταιρεία λιανικής, τότε καταλαβαίνει κανείς  ότι κάτι έχει αλλάξει στις οικονομικές προοπτικές τόσο της ίδιας της λιανικής, όσο και της Πρωτεύουσας.

Η αύξηση των επισκεπτών στην Αθήνα, και η αναβάθμισή της ως τουριστικού προορισμού έχει ενθαρρύνει επιχειρηματικά ανοίγματα που αποσκοπούν στο να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυναμική. Ναυτιλιακοί κύκλοι επεσήμαναν  στο NM για τη συγκεκριμένη εξέλιξη ότι για μια ακόμα φορά οι Έλληνες πλοιοκτήτες δείχνουν  στην πράξη ότι θέλουν να επενδύουν στην πατρίδα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον τώρα οι συνθήκες είναι καλύτερες. «Η ψυχολογία του κόσμου έχει αλλάζει», είπε πλοιοκτήτης με μακρά ιστορία. «Επίσης, επενδύοντας στην Ελλάδα μπορούν να κατανοήσουν  γρήγορα τις αλλαγές συμπεριφοράς  και τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας.  Επενδύουν σε μία περίοδο που  η καταναλωτική θέση είναι ακόμη αρνητική και έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης.  Είναι προφανές ότι η νέα οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με μειώσεις ΦΠΑ για παράδειγμα θα συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο της κατανάλωσης».  Ο Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης είχε δηλώσει στο Πρώτο Θέμα κατά τη διάρκεια της τελευταίας Έκθεσης των Ποσειδωνίων ότι «πρέπει πρώτα εμείς οι Έλληνες να επενδύουμε στην πατρίδα μας,  στην Ελλάδα».

Οι επενδύσεις στην Ελλάδα από μεγάλα ονόματα της ναυτιλιακής και όχι μόνο βιομηχανίας στέλνει μήνυμα και στους ξένους επενδυτές ότι η οικονομία μετασχηματίζεται και περνά σε ένα περιβάλλον σταθερότητας και ευελιξίας. Παράλληλα ανοίγονται νέες προοπτικές για τις καταναλωτικές επιδόσεις της Αθήνας, η οποία επωφελείται από το ξύπνημα του retail και την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού.

Με την παρουσία και νέων ισχυρών επενδυτών διευρύνεται το μετοχικό σχήμα που μεταξύ άλλων ελέγχει τα πολυκαταστήματα Αttica, έχοντας ως στόχο την περαιτέρω γεωγραφική ανάπτυξη του δικτύου αλλά και την επέκταση του σχήματος σε περισσότερες δραστηριότητες πέραν της διαχείρισης πολυκαταστημάτων.

Το Who is Who των νέων επενδυτών στο Attica

Ο Θανάσης και ο Πάνος Λασκαρίδης στη ναυτιλία έχουν τις  εταιρείες Lavinia Corp και Laskaridis Shipping και ένα στόλο που αποτελείται συνολικά από 81 πλοία.

Η οικογένεια Τσάκου, ο καπετάν Παναγιώτης και ο γιος του, Νίκος  έχουν στόλο από 92 πλοία. Επίσης έχουν και την εισηγμένη στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, την  Τsakos Energy Navigation.

Ο Γιάννης Σαραντίτης, δικηγόρος στο επάγγελμα έχει την W  MARINE Inc., εταιρεία που σήμερα διαχειρίζεται 11 πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Επίσης, το Ίδρυμα Ωνάση έχει την ναυτιλιακή εταιρεία Springfield 32 πλοία.

Το σχέδιο για τα Attica οι επόμενοι στόχοι

Η νέα σύνθεση του μετοχικού σχήματος θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία και την αξιοποίηση συνεργιών με όσους από τους επενδυτές έχουν σχετικές δραστηριότητες στον χώρο του τουρισμού, αλλά και τη μεταφορά τεχνογνωσίας από μία ομάδα οργανισμών και ανθρώπων που έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιτυχίες στον επιχειρηματικό στίβο.

Ενισχυμένο πλέον, το νέο σχήμα θα είναι σε θέση να αναπτύξει τους νέους στρατηγικούς στόχους του ομίλου, με κυριότερους: (α) την επέκτασή του σε δραστηριότητες όπως το χονδρικό και λιανικό εμπόριο ρούχων, αξεσουάρ και καλλυντικών, (β) τη δημιουργία νέων καταστημάτων, βάσει και των αναγκών του καταναλωτικού κοινού, σε πρωτοποριακές αναπτύξεις όπως αυτή του Ελληνικού και (γ) την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του υφιστάμενου πολυκαταστήματος στο City Link ως ενός premium προορισμού αγορών, μέσα από την επέκτασή του σε νέο χώρο 4.000 τ.μ.

Ταυτόχρονα, χάρη στο νέο σχήμα τα πολυκαταστήματα attica θα ανταποκριθούν ακόμη καλύτερα στον μετασχηματισμό της αγοράς και στις σύγχρονες επιταγές αυτής, με άμεση και βασική προτεραιότητά τους την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Για την εξυπηρέτηση των παραπάνω στόχων, το νέο μετοχικό σχήμα θα εξετάσει, όπου απαιτείται, τη σύναψη διεθνών συνεργασιών που θα δημιουργήσουν συνθήκες συγκριτικών πλεονεκτημάτων ιδιαίτερα στις αγορές υψηλών απαιτήσεων (up scale) τόσο στους υφιστάμενους, όσο και σε μελλοντικούς χώρους και τομείς λειτουργίας.

Η Virtus International Partners του Λ. Παπακωνσταντίνου, που διαχειρίζεται επίσης το Virtus South European Fund και έχει κάνει την πρώτη επένδυση στην εταιρεία ASTIR Vitogiannis Α.Ε., δημιούργησε και διαχειρίζεται το νέο επενδυτικό όχημα και θα έχει την ευθύνη να συμβάλει στη δημιουργία υπεραξίας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες ανάπτυξης τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Σύμβουλοι στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ήταν οι PwC και Reed Smith, μαζί με τις δικηγορικές εταιρείες Potamitis Vekris και Σουριαδάκις – Τσιμπρής.

Ο σημερινός κύκλος εργασιών της εταιρείας συμμετοχών και των συγγενών επιχειρήσεων των attica ξεπερνά τα €200 εκατ., ενώ το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούν ανέρχεται σε περισσότερους από 2.000 εργαζομένους. Τόσο η εταιρεία συμμετοχών όσο και οι συγγενείς επιχειρήσεις των attica διοικούνται από επαγγελματικό management, που λειτουργεί στα πρότυπα των διεθνών ομίλων έχοντας συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων και την υλοποίηση των αντίστοιχων σχεδίων.

Σχολιάζοντας τη διεύρυνση του μετοχικού σχήματος των Αttica, ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Chief Investment Officer, Virtus International Partners LP, ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συμμετοχή μας στη μετοχική ομάδα που, μεταξύ άλλων, ελέγχει τα πολυκαταστήματα attica, γιατί αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των εταιρειών στις οποίες θέλουμε να επενδύσουμε. Τα attica είναι μία πολύ εύρωστη εταιρεία, με ηγετική θέση στον κλάδο της, εξαιρετικά οικονομικά στοιχεία και ικανό και επιτυχημένο management.

»Με το βλέμμα προς το μέλλον, τα attica έχουν ένα management που ενδιαφέρεται να είναι σε θέση οδηγού και την επόμενη μέρα, μετόχους που θέλουν να συμμετέχουν μαζί μας στα επόμενα βήματα του επενδυτικού σχήματος και ξεκάθαρη στρατηγική και όραμα για την επόμενη πενταετία. Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί από τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων, θα εστιάσουν περαιτέρω σε δραστηριότητες στο εμπόριο ρούχων, αξεσουάρ και καλλυντικών και στη δημιουργία νέων concept σε πρωτοποριακές αναπτύξεις όπως αυτή του Ελληνικού. Η συμμετοχή μας αυτή αποτελεί τη δεύτερη ολοκληρωμένη επένδυση της Virtus International Partners στην Ελλάδα που ανακάμπτει σταδιακά.

»Πιστεύουμε στις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας, είμαστε παρόντες και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε και νέες, καλές επενδυτικές ευκαιρίες».

Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Κούκουτσας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΤΤΙΚΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, και μέλος ΔΣ της μητρικής εταιρείας, προσέθεσε: «Η συμφωνία για την προσθήκη καταξιωμένων επιχειρηματιών και οργανισμών στο μετοχικό μας σχήμα σηματοδοτεί μία σημαντική ημέρα για τη διοικητική μας ομάδα.

»Με απόλυτη δέσμευση στις αναπτυξιακές προσπάθειες τόσο στη διαχείριση πολυκαταστημάτων όσο και σε νέους τομείς εμπορικής δραστηριοποίησης, αισθανόμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη τους όσο και σε αυτή των συνεργατών, προμηθευτών και πελατών που χρόνια τώρα έχουν αγκαλιάσει όλες τις επιχειρηματικές μας πρωτοβουλίες. Βασιζόμενοι στους ανθρώπους μας, καλωσορίζουμε τα νέα μέλη του μετοχικού σχήματος και είμαστε αισιόδοξοι ότι τα κοινά μας σχέδια σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας θα στεφθούν με επιτυχία».