Όταν ξέσπασε η υπόθεση του Brexit αναπτύχθηκε μια έντονη φημολογία στη Βρετανία περί πιθανής μαζικής φυγής των ξένων επενδυτών από την Premier League.

Λίγα χρόνια αργότερα, η τότε «ανησυχία» ότι οι ομάδες του ακριβότερου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στον πλανήτη, με τον τζίρο του να εκτινάσσεται υψηλότερα από αυτόν των συλλογικών διοργανώσεων της UEFA (Champions League-Europa League) σε ετήσια βάση, θα έμεναν χωρίς ισχυρές οικονομικά ηγεσίες και θα κινδύνευαν να χάσουν δεκάδες από τους μεγάλους σταρ των γηπέδων τους, με ότι αυτό θα σήμαινε για την ποιότητα των αγώνων και την ανταγωνιστικότητα τους, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώθηκε…

Γιατί, όλοι τους είναι ακόμα εδώ: ο –νυν πρωταθλητής κόσμου, μετά τη νίκη της Τσέλσι σε βάρος της βραζιλιάνικης Παλμέιρας- Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο σεΐχης Μανσούρ του Άμπου Ντάμπι στην Μάντσεστερ Σίτι, οι Αμερικάνοι κροίσοι της οικογένειας Γκλέιζερ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι συμπατριώτες τους Τζον Χένρι στην Λίβερπουλ, Σταν Κρόνκι στην Αρσεναλ και ο Γουές Εντενς εκ των εργοδοτών του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους Μιλγουόκι Μπακς και συνιδιοκτήτης με τον Αιγύπτιο Νασέφ Σαουίρις στην Αστον Βίλα, ο Κινέζος Γκούο Γουάνγκτσανγκ της Fosun στην Γουλβς και αρκετοί άλλοι, με πιο πρόσφατη είσοδο τον βαθύπλουτο Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Νιούκαστλ.

Και να εγκαταλείψουν τα… καράβια τους, για ποιον λόγο;

Παρά την παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας και τα προβλήματα που εξακολουθεί να προκαλεί στα οικονομικά της παγκόσμιας «αθλητικής βιομηχανίας», η Premier League παραμένει ένα «χρυσωρυχείο» για τους billionaires –και μη- που ασχολούνται ποδοσφαιρικά και επιχειρηματικά μαζί της, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια μεγαλύτερη δημοφιλία.

Στην πολύ πρόσφατη συνεδρίαση των μετόχων της Premier League, ακούσθηκαν… μυθικά ποσά για τα προβλεπόμενα έσοδα των 20 συλλόγων, από τα δικαιώματα μετάδοσης των αναμετρήσεων τους εντός και εκτός των βρετανικών συνόρων. Και μάλιστα επισημάνθηκε το εξής: για πρώτη φορά στην ιστορία της η κορυφαία κατηγορία του αγγλικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα κερδίσει περισσότερα χρήματα από την τηλεόραση και τα άλλα μέσα (broadcast rights) διεθνώς, σε σύγκριση με όσα θα της αποφέρουν οι αντίστοιχες εγχώριες συμφωνίες της.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν η Λίγκα ανέφερε ότι οι προβλέψεις της για τον κύκλο των 3 αγωνιστικών περιόδων που εκτείνεται από το 2022-23 ως το 2024-25 μιλούν για έσοδα 5,3 δισ. λιρών (6,3 δισ. ευρώ ή 7,2 δισ. δολ.) από τα deals στο εξωτερικό, αυξημένα κατά 30% και άλλα 5,1 δισ. λίρες ή 6,06 δισ. ευρώ από την Βρετανία, σύνολο 10,4 δισ. λίρες ή 12,4 δις. ευρώ. (Πηγή: Sport Business).

Τα «χρυσά» deals των Βρετανών

Τι προηγήθηκε: στον τρέχοντα τριετή κύκλο, τα διεθνή δικαιώματα της Premier League αποτιμώνται στο ποσό των 4,1 δισ. λιρών και τον περασμένο Νοέμβριο, το βρετανικό πρωτάθλημα απέδειξε για πολλοστή φορά την αξία του ως προϊόν σε παγκόσμια κλίμακα με την νέα συμφωνία την οποία πέτυχε η λίγκα στις ΗΠΑ. Το NBC Sports διατήρησε τα δικαιώματα μετάδοσης μέσα από μια… σύντονη διαδικασία έναντι του ανταγωνισμού, με συμφωνία ρεκόρ που καλύπτει τις 6 σεζόν από 2022-23 έως το 2027-28, με αντίτιμο της τάξης των 2,8 δισ. δολαρίων (2,5 δισ. ευρώ).

Ο σεΐχης Μανσούρ

Πρόκειται δε, για το μεγαλύτερο deal όλων των εποχών σε σχέση με τα δικαιώματα μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ για μη εγχώριο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, επισκιάζοντας τη συμφωνία των 1,4 δισ. δολ. μεταξύ του ESPN και της ισπανικής La Liga.

Άλλες συμφωνίες που έγιναν από την Premier League για τον νέο κύκλο και συνέβαλαν σημαντικά στην αύξηση των διεθνών δικαιωμάτων της περιλαμβάνουν αυτές στις Σκανδιναβικές χώρες (Nent), στη Σερβία (Telekom Srbija), στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική (ViacomCBS), στη Νότια Αμερική (Disney) κ.α.

176 εκατ. λίρες για τον πρωταθλητή

Η υπέρβαση στα διεθνή ραδιοτηλεοπτικά έσοδά της επήλθε μετά από τους χειρισμούς που επέλεξε να κάνει η Premier League για το σύνολο των εγχώριων δικαιωμάτων της λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται στην αγορά από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε την ανανέωση των συνεργασιών της βρετανικής λίγκας με τα Sky Sports, BT Sport, Amazon Prime και BBC Sport για άλλα τρία χρόνια. Τον Απρίλιο συμβεί αυτό για τις εγχώριες συμφωνίες σε σχέση με τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης, από το 2022-23 έως το 2024-25, με τους ίδιους όρους που ισχύουν σήμερα.

Joel Glazer

Οι επικεφαλής των συλλόγων της Premier League ενημερώθηκαν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι ο κάτοχος του τίτλου για την σεζόν 2022-23 πρόκειται να κερδίσει 176 εκατ. λίρες (209 εκατ. ευρώ) από τα διανεμόμενα έσοδα, έναντι των φετινών 153 εκατ. λιρών.

Η ομάδα που θα υποβιβασθεί από τη Λίγκα και θα τερματίσει στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα αναμένεται να κερδίσει 106 εκατ. λίρες (126 εκατ. ευρώ), μια αύξηση 10 εκατ. λιρών από τον τρέχοντα κύκλο!

Διαβάστε ακόμη:

JYSK: Νέες θέσεις εργασίας και επέκταση δικτύου καταστημάτων

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 12,8% υποχώρησε η ανεργία τον Δεκέμβριο (γράφημα)

ΔΕΛΤΑ: «Πράσινο φως» από την Επ. Ανταγωνισμού για την εξαγορά της «Δανιήλ Σ. Γκατένιο ΑΕ»