Τα ξύλινα ποδήλατα έχουν ταυτιστεί όλα τα τελευταία χρόνια με την εταιρεία Coco-Mat και την οικολογική φιλοσοφία που λανσάρει με τον ιδιαίτερο τρόπο του ο Πωλ Ευμορφίδης. Ο άνθρωπος, που μαζί με τον αδελφό του Μιχάλη, έβαλε το θεμέλιο λίθο της εταιρείας με τα εξαιρετικά, -αλλά συνάμα και ακριβά-, στρώματα και είδη σπιτιού.

Μπορεί η οικογένεια Ευμορφίδη να ανέπτυξε και να επέκτεινε τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και σε άλλους τομείς, όπως στον τουρισμό, με τα ξενοδοχεία και την εταιρεία ακινήτων «Μπλε Κέδρος», ωστόσο ο Πωλ Ευμορφίδης δεν έχασε ποτέ το αντισυμβατικό στυλ του. Πείθοντας έτσι, ότι αυτό αποτελεί μια στάση ζωής, ακόμη κι αν σε ορισμένες εκδηλώσεις της λαμβάνεται από κάποιους ως «πρόκληση», όπως έγινε πρόσφατα όταν κατά την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας, πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο με σανδάλια…

Έκανε 6.000 χιλιόμετρα με το ποδήλατο

Ένα από τα «συστατικά στοιχεία» της φιλοσοφίας και της στάσης ζωής του είναι σίγουρα τα ξύλινα ποδήλατα με τα οποία συνηθίζει να κυκλοφορεί.
Όταν άρχισε να εμφανίζεται με αυτά, ορισμένοι θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα διαφημιστικό τρικ της Coco-Mat. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική καθώς η επαφή του ιδρυτή της εταιρείας με τα ξύλινα ποδήλατα αποτυπώνει τη βαθιά σχέση του με τη φύση.

Το 2020 μάλιστα, στο πλαίσιο δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής, έβαλε στόχο να φτάσει με ένα από αυτά από την Αθήνα στο Νεπάλ για να ανέβει στο Έβερεστ, διανύοντας 7.500 χιλιόμετρα. Πέτυχε το στόχο του εν μέρει καθώς κατάφερε να κάνει περισσότερα από 6.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας Ελλάδα, Τουρκία, Αρμενία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και Ινδία, αλλά αναγκάστηκε να ακυρώσει τη συνέχεια λόγω κορωνοιού.

Η ίδρυση και οι δραστηριότητες της εταιρείας

Με άλλα λόγια, ο ίδιος και η οικογένεια Ευμορφίδη πίστεψαν σε αυτό το νέο και οικολογικό concept εδώ και αρκετά χρόνια. Έτσι, το 2016 αποφασίστηκε η ίδρυση της εταιρείας «Pumkin and Bamboo Κατασκευή και Εμπορία Ξύλινων Ποδηλάτων Α.Ε.» με τότε το διακριτικό τίτλο “Pumboo” και μετέπειτα «Coco-Mat Bike Move On Nature». Η εταιρεία συστάθηκε στις 8 Αυγούστου 2016 με έδρα στη Λυκόβρυση και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ.

Στους σκοπούς της περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων:

Η κατασκευή, συναρμολόγηση, μεταποίηση, επιδιόρθωση, αναβάθμιση και εμπορία ποδηλάτων ξύλινων ή και κάθε είδους, με ή χωρίς βοηθητικό κινητήρα (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών), καθώς και ανταλλακτικών, μερών και εξαρτημάτων ποδηλάτων και πάσης φύσεως εξοπλισμού που σχετίζεται με τη χρήση του ποδηλάτου (π.χ. κράνη, στολές, θήκες, τσάντες).
– Η ίδρυση και λειτουργία ξυλουργείου, η λιανική και χονδρική εμπορία, η εκμίσθωση ξυλουργικών ή άλλων μηχανημάτων, εργαλείων και εξοπλισμού και πάσης φύσεως υλικών, προϊόντων και αναλώσιμων ειδών για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών.

Το 2020 υπήρξε επέκταση του σκοπού της εταιρείας που περιέλαβε την κατασκευή και πώληση υποδημάτων παντός είδους και δερματίνων ειδών, ειδών ταξιδιού (αποσκευών), τσαντών, ειδών σελοποιείας και σαγματοποιίας.

Το 2021 υπήρξε μια ακόμη επέκταση στην κατασκευή και πώληση ειδών ένδυσης παντός είδους καθώς και στην παροχή υπηρεσιών ταχυμεταφορών, αποθήκευσης, διανομής, αποστολής και διαμεταφοράς εμπορευμάτων, αλλά και κατ’ οίκον παράδοσης τροφίμων (delivery) και εν γένει ταχυδρομικών και ταχυμεταφορικών υπηρεσιών.

Τα πρόσωπα και οι αυξήσεις κεφαλαίου

Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας συμμετείχαν ο Θεμιστοκλής Βόκαλης (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος), ο Γεώργιος Χρονόπουλος (Αντιπρόεδρος) και ο Λουκάς Κορωναίος (Μέλος).

Το 2017 εισήλθε στο Δ.Σ. με την ιδιότητα του μέλους ο Πωλ Ευμορφίδης (στη θέση του Λ. Κορωναίου), ενώ την επόμενη χρονιά αντικαταστάθηκε από τον Γεώργιο Ηρειώτη. Στα τέλη του 2018, νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ανέλαβε ο Βασίλης Μαρούλης, ενώ στις αρχές του 2020 τη θέση του επικεφαλής της εταιρείας κατέλαβε ο γιος του Πωλ Ευμορφίδη, Βιλλέμ που διαμένει στην Αμβέρσα.


Στο σημερινό Δ.Σ. νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι 0 Βιλλέμ Ευμορφίδης, Αντιπρόεδρος ο Β. Μαρούλης και Μέλος ο Γ. Ηρειώτης.

Την επομένη χρονιά από τη σύσταση της εταιρείας, στα τέλη του 2017, το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 543.000 ευρώ και διαμορφώθηκε σε 568.000 ευρώ. Το καλοκαίρι του 2018 έγινε μια ακόμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 308.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να ανέρχεται σε 876.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 87.600 μετοχές, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ εκάστης.

Οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματά της, η «Coco-Mat Bike Move On Nature» όλα τα προηγούμενα χρόνια πέρασε από… κακοτράχαλους δρόμους, γράφοντας ζημίες στις περισσότερες χρήσεις.
Το διάστημα από τον Αύγουστο του 2016, όταν συστάθηκε, μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς ο τζίρος της ήταν 40.511 ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ζημίες 70.486 ευρώ.

Κατά την πρώτη κανονική χρήση του 2017, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στις 254.338 ευρώ, αλλά το καθαρό αποτέλεσμα ήταν και πάλι ζημίες ύψους 259.289 ευρώ. Το 2018 ο τζίρος ανέβηκε περαιτέρω στις 278.401 ευρώ, το ίδιο όμως και οι ζημίες που έφτασαν τις 316.795 ευρώ. Η επόμενη χρονιά, το 2019, ήταν η καλύτερη από πλευράς τζίρου που αυξήθηκε στις 753.209 ευρώ, φέρνοντας και τα πρώτα καθαρά κέρδη, ύψους 53.705 ευρώ. Ακολούθησε, ωστόσο, η περιπέτεια της πανδημίας. Έτσι, το 2020 ο κύκλος εργασιών μειώθηκε στις 204.956 ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ήταν και πάλι ζημιογόνο (ζημίες 156.823 ευρώ).

Στις σημειώσεις της διοίκησης τονιζόταν ωστόσο ότι όσον αφορά στην αλυσίδα εφοδιασμού, η επιχείρηση έχει εξασφαλίσει αποθέματα τα οποία μπορούν να καλύψουν αυξημένα επίπεδα παραγγελιών, ενώ εκφραζόταν η εκτίμηση ότι παρά τη «χαμηλό ορατότητα» λόγω των συνεπειών της πανδημίας «κατόπιν αυτής της διαταραγμένης περιόδου, το επίπεδο της κατανάλωσης θα επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα». Όπως σημειωνόταν μάλιστα «ο μηδενικός δανεισμός και οι ικανοποιητικές ταμειακές ροές της επιχείρησης προσφέρουν ασφάλεια στα πλαίσια της αβέβαιης περιόδου που διανύει ο κόσμος».

Τα αποτελέσματα του 2021 επιβεβαίωσαν αυτές τις προσδοκίες καθώς ο τζίρος ανέκαμψε στις 389.392 ευρώ ενώ υπήρξαν και αυξημένα λοιπά έσοδα ύψους 290.666 ευρώ. Έτσι η περσινή χρήση έκλεισε με καθαρά κέρδη 172.152 ευρώ.

Όσο για τις τιμές των ποδηλάτων ποικίλουν ανάλογα με το είδος, ενώ ξεκινούν από τα 250 ευρώ για τα παιδικά και φτάνουν μέχρι και τις 3.250 ευρώ.
Πέρα όμως από τις οικονομικές επιδόσεις η ίδια η εταιρεία και οι άνθρωποί της δουλεύουν με ένα όραμα το οποίο έχει κατακτήσει πολλές ξένες αγορές, με τα ξύλινα ποδήλατα της Coco-Mat.Bike να φιγουράρουν από την Αθήνα μέχρι το Τόκιο και από το Άμστερνταμ μέχρι το Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη μακρινή Μπογκοτά της Κολομβίας…

Διαβάστε επίσης 

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Η κακή χρονιά του Ρώσου ολιγάρχη – Ζημιές, απώλειες και «χαμένα» σούπερ γιοτ  

Οι Αμερικανοί super- rich που έχασαν φέτος $660 δισ. – Ποιος βρίσκεται στο Νο.1 της λίστας

Φάρμακα: Φόβοι για «παγκόσμιο κραχ» το 2023 – Ελλείψεις σε 500 σκευάσματα στην Ελλάδα