Χωρίς να μεταβάλλει το σχεδιασμό της για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ εμφανίζεται η κυβέρνηση, τοποθετώντας την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Μολονότι η πανδημία έριξε σκιές στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και μετέθεσε το σχεδιασμό για την πώληση των ενεργειακών εταιρειών, χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και ο Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επανέλαβε ότι η μερική ιδιωτικοποίηση της εταιρείας θα ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, το οποίο συνεισφέρει σε ετήσια βάση λειτουργικά κέρδη ύψους 350 εκατ. ευρώ. Αυτός προβάλλει και ο κυριότερος λόγος που η κυβέρνηση μελετά πολύ προσεχτικά το σχεδιασμό ώστε να ζυγίσει όλες τις επιπτώσεις από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

Πριν ένα χρόνο τα αρχικά σενάρια μιλούσαν για πώληση πάνω από 20% των μετοχών. Μεταγενέστερα το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 49% δεδομένων και των μεγάλων τότε ταμειακών δυσχερειών της εταιρείας.

Τους προηγούμενους μήνες, πληροφορίες ανέφεραν ότι στη ΔΕΗ αλλά και την κυβέρνηση υπήρξαν σκέψεις για αναθεώρηση της στρατηγικής πώλησης της εταιρείας. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί και στην μεταβίβαση μικρότερου ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο οι επιπτώσεις στην ΔΕΗ να είναι οι μικρότερες δυνατές ειδικά σε μια περίοδο που η επιχείρηση έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη των λειτουργικών κερδών για το 2020 με πρόβλεψη για EBITDA 720 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ δεν έχει κρύψει τη σοβαρότητα του εγχειρήματος, με τα στελέχη της να επισημαίνουν ότι ακόμη και ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός που θα προηγηθεί της ιδιωτικοποίησης θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εταιρεία και κυρίως στα έσοδα και τα κέρδη της. Ωστόσο είναι σαφές και αυτό έχει υπογραμμιστεί από την πολιτική ηγεσία ότι η είσοδος ιδιωτών στον ΔΕΔΔΗΕ είναι αναγκαία για να γίνουν οι μεγάλες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του δικτύου.

Κρίνεται επομένως σαφές ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί πολύ σύντομα να εξειδικεύσει το σχεδιασμό της για την εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς από το ποσοστό πώλησης και από τα δικαιώματα στο μάνατζμεντ θα καθοριστεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κάτι που επίσης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί είναι ποιος θα «τρέξει» την ιδιωτικοποίηση. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει πάρει κάποια σχετική εντολή από την κυβέρνηση για αυτό και το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθηθεί μοντέλο ΑΔΜΗΕ όπου την ιδιωτικοποίηση χειρίστηκε απευθείας η ΔΕΗ.