Όταν ξέσπασε ο εφιάλτης της πανδημίας του Covid-19, όλοι το φαντασιωθήκαμε: Να υπήρχε μια «μαγική» τεχνολογία που να μπορούσε να «διαβάσει» ταχύτατα τα δεδομένα του ιού, ώστε να βρεθεί σχεδόν αμέσως η θεραπεία του. Αυτό το σενάριο υπόσχεται να κάνει πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον η εταιρεία βιοτεχνολογίας DeepCure, η οποία έχει και ελληνικό αίμα στο DNA της.

Υπερσύγχρονα, ρομποτικά, πλήρως αυτοματοποιημένα εργαστήρια με γιγαντιαίες βάσεις δεδομένων, υπολογιστές που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύουν, κορυφαίοι επιστήμονες με αυτά τα υπερεργαλεία στα χέρια τους. Μοιάζει να είναι ένα σκηνικό βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά δεν είναι. Είναι η απτή πραγματικότητα της DeepCure, της με έδρα τη Βοστώνη των ΗΠΑ και με παραρτήματα σε Ελλάδα και Ισραήλ startup, η οποία συγκεντρώνει επάνω της τα βλέμματα των κορυφαίων επενδυτών του κόσμου.

Και τα συγκεντρώνει σε τέτοιο βαθμό, που μετά από τη χρηματοδότηση Series A, ύψους 40 εκατ. δολαρίων που εξασφάλισε, ετοιμάζεται να διεκδικήσει με αξιώσεις νέα χρηματοδότηση, ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ερώτημα είναι εάν ο μεγιστάνας Τζέραλντ Τσαν, ο διαχειριστής του επενδυτικού βραχίονα των δισεκατομμυριούχων αδελφών Τσαν, θα συμμετάσχει ξανά με τη Morningside Venture, ή εάν θα γίνει «μάχη» με άλλους δισεκατομμυριούχους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο project. Άλλωστε, η βιοφαρμακευτική δεν θα παρέχει μόνο γρηγορότερη και φθηνότερη έρευνα για νέα φάρμακα, αλλά είναι και η μεγάλη ελπίδα για την αντιμετώπιση ανίατων, σήμερα, νόσων, όπως ο καρκίνος.

Η αρχή

Ήταν 2018 όταν ο Θρασύβουλος, γιος του πρώην δημάρχου Αχιλλείων της Κέρκυρας, Τ. Καρύδη, είχε ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στο φημισμένο ΜΙΤ. Με σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο Πατρών, μίλαγε την «ίδια γλώσσα» με τον Ισραηλινό συμφοιτητή του Κφιρ Σράιμπερ. Οι δυο τους, αποφάσισαν να ανοίξουν «τη φαρμακευτική του μέλλοντος», με τον Τζόζεφ Τζέικομπσον ως CSO.

Την εταιρεία βιοτεχνολογίας που ίδρυσαν, την ονόμασαν DeepCure -ως σύμπτυξη της Deep Science και της λέξης Cure που είναι η θεραπεία- και σχεδόν αμέσως τράβηξαν πάνω τους το ενδιαφέρον δισεκατομμυριούχων επενδυτών. Τι είδαν αυτοί; Έναν καινοτόμο τρόπο αντιμετώπισης ασθενειών. Δηλαδή την εφεύρεση -εξέλιξη εκ του μηδενός- φαρμάκων που βασίζονται στη μοριακή τεχνολογία, την τεχνολογία του αύριο.

Για να το πετύχει αυτό, αξιοποίησε τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Cloud Computing, δηλαδή των τεχνολογιών που θα αλλάξουν τη ζωή μας με την «επέλαση» του 5G. Δημιούργησε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο, στο οποίο υπάρχει μια πρωτοποριακή πλατφόρμα αναζήτησης μορίων με τις κατάλληλες φαρμακολογικές ιδιότητες για κάθε ασθένεια. Με αυτό τον τρόπο, οι φαρμακευτικές θα γλιτώσουν πολύ χρόνο και χρήμα. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έπρεπε να απομονώνουν και δοκιμάζουν ένα-ένα τα μόρια και τις ιδιότητές τους. Τώρα, τη διαδικασία αυτή αναλαμβάνουν ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ΑΙ, μειώνοντας δραστικά το χρόνο που χρειάζεται για να εφευρεθεί, εξελιχθεί και παραχθεί ένα φάρμακο από χρόνια, σε μόλις μερικές μέρες.

Δεν πρόκειται για ένα υπερφιλόδοξο σχέδιο που ίσως να έχει εφαρμογή στο μέλλον. Το 2017, πριν από την ίδρυση της εταιρείας τους, οι δύο απόφοιτοι, Καρύδης και Σράιμπερ, απέδειξαν -υπό τον καθηγητή μηχανολογίας Τζέικομπσον- ότι η μέθοδός τους έχει επιτυχία, χρησιμοποιώντας machine learning και data workflows. Τα αποτελέσματα της μεθόδου τους στον ιό της Ηπατίτιδας C, ήταν τόσο εντυπωσιακά, που για πρώτη φορά στην 120χρονη ιστορία της σύγχρονης φαρμακολογίας κάποιος μπόρεσε να φωνάξει «πετύχαμε» με έναν αλγόριθμο να ψάχνει ανάμεσα σε ένα δισεκατομμύριο μόρια.

Έτσι, σήμερα, η DeepCure, χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων τρισεκατομμυρίων μορίων, μέσα από την οποία αναζητά πιθανά φάρμακα για κλινικές δοκιμές -οι οποίες επίσης γίνονται με νέες τεχνολογίες, όπως ρομποτική, ΑΙ, μηχανική μάθηση κ.α. Με αυτό τον τρόπο, δε μειώνεται μόνο ο χρόνος (και το κόστος) ανεύρεσης του κατάλληλου φαρμάκου, αλλά και ο χρόνος για τη λήψη πειραματικών δεδομένων. Μέσω προμοιώσεων, έχει εξηγήσει ο κ. Καρύδης, σήμερα χρειάζεται κατά μέσο όρο ένα διάστημα 4 μηνών για να συνδεθούν τα καινούργια μόρια, τα οποία θα τεσταριστούν για φάρμακα και περίπου 2 με 3 εβδομάδες για να βγουν τα πειραματικά αποτελέσματα. Στόχος, είναι αυτός ο χρόνος να μειωθεί σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Ο καρκίνος

Αφού η εταιρεία με τους 44 εργαζόμενους σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ και Ελλάδα παρουσιάζει εντυπωσιακά δεδομένα, δεν θα μπορούσε παρά να στρέψει τις δυνάμεις της στο μεγαλύτερο στοίχημα της ανθρωπότητας: Την αντιμετώπιση του καρκίνου. Σήμερα, η DeepCure έχει 13 ενεργά προγράμματα, εκ των οποίων τα 5 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Αυτά, αφορούν ογκολογικές ασθένειες. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το «όπλο» με το οποίο η εταιρεία αναζητά φάρμακα για μεταστατικούς καρκίνους ή καρκίνους που εμφανίζουν αντίσταση στα φάρμακα.

Αυτή τη στιγμή η DeepCure έχει τη δυνατότητα να συνθέσει 5.000 μόρια το μήνα, μια δυνατότητα η οποία μπορεί να υποστηρίξει 3 μέχρι 6 φαρμακευτικά προγράμματα. Με τη νέα επένδυση και την άντληση κεφαλαίων άνω των 150 εκατ. δολαρίων (τα οποία θα κατευθυνθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων προγραμμάτων όσο και για το άνοιγμα ενός νέου κύκλου εύρεσης φαρμάκων με τη συμβολή πλέον του δικού της ρομποτικού εργαστηρίου), αυτή η δυνατότητα σύνθεσης θα δεκαπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια.

Και με αυτό τον τρόπο, ίσως ο «Θρας», όπως τον αποκαλούν στις ΗΠΑ, Καρύδης, γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία, όχι μόνο ως επιχειρηματίας, όχι μόνο ως οραματιστής που δημιούργησε τη νέα γενιά φαρμακολογίας, ως ένας από τους μεγάλους «στρατηγούς» στη μάχη της ανθρωπότητας εναντίον του καρκίνου…

Διαβάστε ακόμη:

«Ρύθμιση» μέσω Βρυξελλών για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb

Το… καπάρο επιστροφή στο Ελληνικό, το Ion Group για την Τράπεζα Πειραιώς, η Dimand για την ΕΠΟ και οι μετοχές του Ιβάν

Ο γιος του Ρούπερτ Μέρντοχ «χτίζει» τον νέο Γολιάθ των media