Θα υπάρξει άραγε κάποιος ξένος ή Ελληνας εκατομμυριούχος, είτε όμιλος ακόμη και επενδυτικό κεφάλαιο που θα θελήσει να γίνει «γείτονας» του πρώην εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων και μάλιστα σε… τιμή ευκαιρίας;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αναμένεται να δοθεί σε ακριβώς πέντε μήνες από σήμερα. Και τούτο γιατί, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «ΘΕΜΑ», για τις 20 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί ένα ιδιωτικό νησί, από τα «επιφανή μέλη» του συμπλέγματος του οποίου η φήμη του εκτοξεύτηκε από τότε που προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον του πρώτου πολίτη από το πάμπλουτο εμιράτο.

Πρόκειται για τη νησίδα Μάκρη, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες των Εχινάδων και για την οποία η τιμή πρώτης προσφοράς στον προγραμματισμένο πλειστηριασμό έχει οριστεί στα 3,8 εκατ. ευρώ. Η Μάκρη είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος μετά τον Πεταλά, την Οξυά τη Δρακονέρα και το Προβάτι, και φιγουράρει έως και σήμερα στις διαδικτυακές σελίδες των διεθνών μεσιτικών γραφείων που εξειδικεύονται στις πωλήσεις ιδιωτικών νησιών.

Αγγελία με… διθύραμβο

Η περιγραφή της μάλιστα στο Private Islands Inc. είναι διθυραμβική, καθώς χαρακτηρίζεται ως ένα «μοναδικό ακίνητο στο κέντρο του Ιονίου Πελάγους», ενώ αναδεικνύονται τα πολλά συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Πέραν του φυσικού κάλους, «το νησί της Μάκρης έχει ίσως το πιο ώριμο πολεοδομικό καθεστώς μεταξύ των άλλων ιδιωτικών ελληνικών νησιών και του έχει χορηγηθεί ειδικός πολεοδομικός κανονισμός. Υπό πλήρη ανάπτυξη, θα μπορούσε να κατασκευαστεί ένα ξενοδοχείο με σουίτες 5*+ και πολυτελείς ιδιωτικές βίλες», όπως αναφέρεται. Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Στις επιπλέον πληροφορίες διευκρινίζεται ότι αποτελεί ενιαία ιδιοκτησία από έναν ιδιώτη και ότι υπάρχουν σαφείς και εμπορεύσιμοι τίτλοι ιδιοκτησίας, καθώς και ότι το νησί είναι «άμεσα διαθέσιμο για μεταβίβαση». Ωστόσο, η τιμή αποκαλύπτεται μόνο κατόπιν σχετικού αιτήματος (upon request). Παρέχονται, ακόμη, λεπτομέρειες για τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με στόχο την ανάπτυξη του νησιού, καθώς και διαβεβαιώσεις ότι «υπάρχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά».

Ετσι, σύμφωνα πάντα με το Private Islands Inc:

  • Εχει σχεδιαστεί σύγχρονο τοπογραφικό διάγραμμα του νησιού και η τελική επιφάνεια υπολογίζεται σε 993.900 τ.μ. Εχει διενεργηθεί πλήρης οριζόντια και υψομετρική έρευνα που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2013.
  • Χαρακτηρισμός της γης του ως ιδιωτικής δασικής έκτασης.
  • Καθορισμός επιτρεπόμενων χρήσεων του νησιού και χαρακτηρισμός ως ζώνης τουριστικής ανάπτυξης.
  • Τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες για τη διάνοιξη της περιφερειακής οδού μήκους 7,3 χιλιομέτρων και των εσωτερικών δρόμων μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Αναφέρεται επίσης ότι οριστικοποιήθηκε η έγκριση όλων των περιφερειακών και εσωτερικών δρόμων από το Δασαρχείο.
  • Προμελέτη από εξειδικευμένη εταιρεία για την παροχή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου με υποθαλάσσιο καλώδιο από τις ακτές του ποταμού Αχελώου μέχρι το αντίστοιχο σημείο εγκατάστασης των υποσταθμών στο νησί.
  • Μελέτες για τα δημόσια έργα με σύγχρονες υποδομές (ηλεκτρικής ενέργειας, νερού, τηλεφώνου, σε κάθε σημείο του νησιού, βιολογικός καθαρισμός, δενδροφύτευση κ.λπ.).
  • Ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών για την άδεια κατασκευής μαρίνας, αλιευτικού καταφυγίου και ελικοδρομίου.

Στη συνέχεια αναλύεται η γεωγραφική θέση της Μάκρης σε σχέση με τα μεγάλα νησιά, αλλά και με τους κοντινούς και πιο… μακρινούς διάσημους «γείτονες».

Οπως τονίζεται, «η Μάκρη βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, στην περιοχή των Εχινάδων, πολύ κοντά στις εκβολές του ποταμού Αχελώου και στα νησιά Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Λευκάδα. Εξι από τα νησιά των Εχινάδων, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου, της Οξυάς, αγοράστηκαν από τον σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, τον εμίρη του Κατάρ. Το νησί Σκορπιός, ιδιοκτησίας του Αριστοτέλη Ωνάση στο παρελθόν, βρίσκεται κοντά στη Μάκρη (24 ν.μ. προς τα βόρεια) και αγοράστηκε από τον Ρώσο ολιγάρχη Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ».

Ο πρώην εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι με τη σύζυγό του

Οι σύγχρονες περιπέτειες

Οι Εχινάδες, που πήραν το όνομά τους από τον αχινό λόγω της τραχιάς και αγκαθωτής τους επιφάνειας, έχουν πλούσια προϊστορία, αλλά και σύγχρονη ιστορία.
Κατά την κρατούσα ιστορική εκδοχή, μάλιστα, εκεί έγινε στην πραγματικότητα η περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών και των ανθρώπων που ενεπλάκησαν (περισσότερα από 500 πλοία και πάνω από 85.000 άνδρες), όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε.

Η αποφασιστική αναμέτρηση μεταξύ του ενωμένου χριστιανικού στόλου της Δύσης υπό την ηγεσία του Δον Χουάν της Αυστρίας και του οθωμανικού υπό τον Μουεζίν Ζαντέ Αλή Πασά δόθηκε στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, κοντά στις Εχινάδες, στις 7 Οκτωβρίου 1571, οδηγώντας για πρώτη φορά στην κατατρόπωση του αήττητου μέχρι τότε οθωμανικού στόλου. Οι Εχινάδες, όμως, είναι γνωστές πολύ πιο πριν, ήδη από την αρχαιότητα, και αναφέρονται απ’ όλους τους μεγάλους αρχαίους συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης και ο Στράβων. Κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν νύμφες που τιμωρήθηκαν από τον Αχελώο επειδή δεν τον υμνούσαν. Η τιμωρία τους ήταν να γίνουν νησιά. Αυτή η τιμωρία, όμως, φαίνεται πως συνεχίζεται μέχρι και στις μέρες μας, περνώντας στους τωρινούς ιδιοκτήτες ορισμένων εξ αυτών, καθώς εκτός από νησιά είναι καταδικασμένα να παραμείνουν και αναξιοποίητα…

Το συνολικό σύμπλεγμα χωρίζεται σε δύο επιμέρους συστάδες, στις βόρειες και στις νότιες Εχινάδες. Στις βόρειες ανήκουν τα νησιά Απασα, Γηρόβαρης, Δρακονέρα, Καλόγηρος, Καρλονήσι, Μαδιό, Λαμπρινός, Πεταλάς, Πίστρος, Ποντικός, Πράσο, Προβάτι, Σοφία, Σώρος, Τσακαλονήσι και Φίλιππος. Στις νότιες Εχινάδες ανήκουν τα νησιά Βρομώνας, Κουνέλι, Μάκρη και η Οξυά (Οξεία).

Ο ιδιοκτήτης

Ο σημερινός ιδιοκτήτης της Μάκρης είναι ο επιχειρηματίας Στέφανος Λιόβαρος, κάτοικος Χίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το νησί περιήλθε σε αυτόν κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή μέσω συμβολαίου αγοραπωλησίας ακινήτων (2 νησιών) τον Νοέμβριο του 1991. Παράλληλα, σύμφωνα με σχετικά συμβόλαια μίσθωσης, διαπιστώθηκε ότι ήταν κατά το παρελθόν (από 1/4/05 έως 30/4/2014) μισθωμένο σε τρίτο πρόσωπο, τον ιδιώτη Ι.Γ., κάτοικο Γλυφάδας.
Για το νησί έχουν μεταγραφεί, το 2013 και το 2014, αποφάσεις κύρωσης πράξεων αναλογισμού αποζημίωσης λόγω απαλλοτρίωσης της ζώνης παραλίας.

Η κατάσχεση έγινε στα τέλη του 2021 για οφειλή ύψους 150.000 ευρώ «με κάθε επιφύλαξη για την είσπραξη του υπολοίπου ποσού της απαίτησης, με άλλη αναγκαστική εκτέλεση ή αναγγελία στον ίδιο ή σε άλλον πλειστηριασμό».

Οφειλέτης είναι η υπό εκκαθάριση ξενοδοχειακή εταιρεία Agro Α.Ε., συμφερόντων του κ. Λιόβαρου, που διαθέτει και διαχειρίζεται τουριστικό συγκρότημα στο Βροντάδο της Χίου. Σημειώνεται ότι το συγκρότημα αυτό βγήκε στο σφυρί στις 15 Δεκεμβρίου με τιμή πρώτης προσφοράς 1,19 εκατ. ευρώ, χωρίς αποτέλεσμα και ο επαναληπτικός πλειστηριασμός έγινε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου.

Για την περίπτωση της Μάκρης επισπεύδουσα είναι η Special Financial Solutions, ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της εταιρείας Como Issuer Designated Activity Company, που είναι ειδική διάδοχος της εταιρείας Amoeba lssuer Designated Activity Company και αυτή ειδική διάδοχος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο πλειστηριασμός της 20ής Ιουλίου αφορά την πλήρη κυριότητα του νησιού, το οποίο έχει έκταση, κατά την έκθεση, 956 στρέμματα. Από την παραπάνω επιφάνεια αφαιρούνται εκτάσεις 7.834,9 τ.μ. λόγω απαλλοτρίωσης της ζώνης παραλίας και εκτάσεις 26.718,80 τ.μ. και 40.162,7 τ.μ. λόγω απαλλοτρίωσης τμήματος ζώνης παραλίας αντίστοιχα. Ετσι, η εναπομένουσα επιφάνεια είναι 881.283,47 τ.μ. Σημειώνεται ότι η έκθεση εκτίμησης που καταλήγει στην τιμή εκκίνησης των 3,8 εκατ. ευρώ συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 «με την παραδοχή ότι η επιφάνεια του τίτλου, ήτοι 881.283,47 τ.μ., είναι η ορθή και δεν περιλαμβάνει εκτάσεις με κάποιου είδους εμπόδια εκμετάλλευσης».

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις

Σύμφωνα, όμως, με την με Αρ. Πρωτ. 12340/2655 Πράξη Χαρακτηρισμού Εκτασης της Διεύθυνσης Δασών Κεφαλληνίας, η οποία βασίζεται σε τοπογραφικό διάγραμμα του 2013, η νήσος Μάκρη αποτελεί δασική έκταση συνολικής επιφάνειας (525.082,64+221.400,20) 746.482,84 τ.μ.
Παράλληλα, αποτελεί μέρος Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου με την ονομασία «Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου−Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων», το οποίο είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.
Βάσει της αυτοψίας που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι το νησί είναι ακατοίκητο και ότι υπάρχουν κάποια εγκαταλελειμμένα και εντελώς ερειπωμένα απομεινάρια κτισμάτων, τα οποία κατά το παρελθόν αποτελούσαν ένα εκκλησάκι, μια στέρνα και ένα μικρό σπιτάκι.
Επίσης, από τον πολεοδομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ισχύουν οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης που ορίζονται στο ΦΕΚ 477Δ/31-05-2006.

Ετσι, με βάση τους περιορισμούς επιτρέπονται η γεωργία στις υφιστάμενες ελαιοκαλλιέργειες, η βόσκηση και οι παραδοσιακές εγκαταστάσεις σταβλισμού μέχρι την εκπόνηση και έγκριση μελέτης βοσκοϊκανότητας (ο τρόπος κατασκευής των εγκαταστάσεων και η αισθητική ένταξή τους στο περιβάλλον καθορίζεται από τη μελέτη βοσκοϊκανότητας), η μελισσοκομία, η κατασκευή υποδομής στις ακτές για την εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργειών.

Ακόμη, επιτρέπεται η ήπια αναψυχή για ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Απαιτείται, όμως, η εκπόνηση ειδικής μελέτης προκειμένου να τεκμηριωθούν η έκταση, οι όροι δόμησης και η υποδομή στην οποία θα αναπτυχθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και η ήπια αναψυχή, σύμφωνα με τη φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος, καθώς και η έκδοση σχετικού Κανονισμού Διοίκησης και Λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης.

Στο πλαίσιο αυτό, επιτρέπεται η εγκατάσταση υποδομής για την εξυπηρέτηση των επιτρεπόμενων χρήσεων και δραστηριοτήτων, όπως μικρή αγροτική κατοικία επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ., αποθήκες φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ. κλπ., ενώ ορίζεται κατώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας τα 10 στρέμματα.

Στις Ζώνες Προστασίας της Φύσης επιτρέπεται η εγκατάσταση μόνιμης ελαφριάς υποδομής που εξυπηρετεί την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού (όπως παρατηρητήρια, πινακίδες, επιστημονικός εξοπλισμός κ.λπ.), την ήπια αναψυχή, τους λουόμενους (όπως σκιάδες, ντους, αποδυτήρια, αναψυκτήρια, κ.λπ.), σε θέσεις και με όρους δόμησης που προτείνονται από ειδική μελέτη, για την εξυπηρέτηση των επιτρεπομένων δραστηριοτήτων, καθώς και για τη φύλαξη και την επόπτευση του χώρου. Οι κατασκευές πρέπει κατά κανόνα να είναι μικρού όγκου και ελαφρού τύπου και να ακολουθούν την παραδοσιακή τεχνική της περιοχής, ώστε να προσαρμόζονται στην ιδιαίτερη αισθητική του περιβάλλοντος χώρου.

Στον πάγο από το 2013

Στην έκθεση γίνεται αναφορά ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του εγχώριου Τύπου, ήδη από το 2013 υπάρχει σχέδιο νόμου το οποίο δύναται μελλοντικά να καθορίσει διαφορετικούς όρους και περιορισμούς δόμησης για το σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων, στο οποίο ανήκει και η Μάκρη. Βάσει των όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά, θα επιτρέπεται στις νήσους Πεταλάς, Δρακονέρα, Μάκρη, Οξυά, Προβάτι η διημέρευση ή διανυκτέρευση και η δημιουργία διακριτών καταλυμάτων.

Σήμερα, ωστόσο, λόγω των υφιστάμενων αυστηρών περιορισμών μπορούν να χτιστούν μόνο μια μικρή αγροτική κατοικία επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ. και αποθήκες φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ. Για… περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού απαιτείται υπουργική έγκριση πολεοδομικού σχεδίου, η οποία θα ανακαλεί τις διατάξεις του ΦΕΚ 477Δ/31.05.2006.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω και για τον λόγο ότι η ψήφιση του αντίστοιχου νόμου εκκρεμεί από το 2013 έως και σήμερα, το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο αποτελεί εκτός σχεδίου αγροτική γη με το κύριο χαρακτηριστικό ότι είναι νησί.
Ετσι η αγοραία αξία εκτιμάται σε 4,3 ευρώ/τ.μ. και συνολικά σε 3,8 εκατ. ευρώ. Βέβαια, «αν και όποτε ψηφιστεί οποιοδήποτε νομικό διάταγμα το οποίο θα ορίζει διαφορετικούς όρους και περιορισμούς δόμησης, η αξία οφείλει να επαναπροσδιοριστεί», όπως αναφέρεται.

Τα… ασήκωτα «βάρη»

Ασήκωτα, όμως, είναι και τα βάρη που κουβαλάει το νησί ήδη από το 1993. Αρχικά με δύο προσημειώσεις υπέρ ιδιώτη για 20 εκατ. δραχμές και υπέρ της (τότε) Εμπορικής Τράπεζας για 19,9 εκατ. δραχμές. Ακολουθεί μια υποθήκη το 1997 επίσης υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας για 25 εκατ. δραχμές. Η συνέχεια είναι καταιγιστική με:

  • Προσημείωση υποθήκης, το 2015 υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για 2.633.958 ευρώ.
  • Υποθήκη, το 2016, υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΔΟΥ Μυτιλήνης), για 23.721.294 ευρώ.
  • Προσημείωση υποθήκης, το 2016, υπέρ ιδιωτών για 300.000 ευρώ.
  • Υποθήκη, το 2016, υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΔΟΥ, ΦΑΕ Πειραιά), για 4.396.347 ευρώ.
  • Διάταξη του προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης περί απαγόρευσης εκποίησης ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβασης του ακινήτου, που εγγράφηκε στις 19/4/2016 υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, με ποσό οφειλής 1.782.049 ευρώ.
  • Κατάσχεση τον Ιούνιο του 2016, υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΔΟΥ ΦΑΕ Πειραιά), για 6.672.776 ευρώ.
  • Κατάσχεση τον Νοέμβριο του 2016, υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΔΟΥ Μυτιλήνης), για 24.373.118 ευρώ.

Οι περιπέτειες του εμίρη

Οι περιπέτειες των καταριανών επενδύσεων στην Ελλάδα έχουν λάβει πλέον θρυλικές διαστάσεις. Από το Ελληνικό μέχρι το μεγάλο project στον Αστακό και από την Ελληνικός Χρυσός μέχρι το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο (αφορούσε έκταση 15.000 στρεμμάτων στην περιοχή Πόρτο Βρώμη) και τις Εχινάδες αποτελούν μια ατέλειωτη σειρά πραγματικών επενδυτικών «ναυαγίων»…

Ασφαλώς το Κατάρ, μέσω διαφόρων κρατικών σχημάτων, που συνδέονται με τη βασιλική οικογένεια των Αλ Θάνι, έχει ή είχε τοποθετήσεις στη χώρα μας σε ακίνητα, τράπεζες, ξενοδοχεία, ενεργειακά assets και σε κάποιες εισηγμένες. Αυτό, ωστόσο, που, μεταξύ των άλλων, προκάλεσε την οργή του πρώην εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι ήταν η αντιμετώπιση των προσωπικών του επενδυτικών κινήσεων στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ιονίου.

Την περίοδο 2013-14 προχώρησε σε εξαγορά της Οξυάς αντί 5,6 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να εξαγόρασε ακόμη το Προβάτι, το Μόδι και το 50% του Πεταλά, καθώς και άλλες δύο μικρότερες νησίδες των Εχινάδων. Για την Οξυά είχε τον φιλόδοξο στόχο να την αναδείξει σε διεθνή προορισμό με τη μετατροπή της σε art island, όπως το οραματιζόταν η κόρη του Μαγιάσα. Εκείνη ήθελε να φιλοξενηθεί εκεί η συλλογή της με σπάνια έργα τέχνης που θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες διεθνώς.

Το σχέδιο για τη μετατροπή της Οξυάς σε Art Island. Τα εμπόδια που βάζει η νομοθεσία στην αξιοποίηση των νησιών εξόργισαν τον εμίρη που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει την επένδυσή του

Ο Αλ Θάνι βρισκόταν, κατά τις πληροφορίες της εποχής, προσωπικά και μέσω ανθρώπων του σε ανοιχτή γραμμή με στελέχη της τότε κυβέρνησης, τα οποία φέρονταν να τον διαβεβαιώνουν ότι θα αλλάξει το καθεστώς των νησιών προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιοποίησή τους, παρότι όλο το σύμπλεγμα ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Η μη τήρηση των υποσχέσεων προκάλεσε την αντίδραση του Αλ Θάνι, αποτελώντας έναν από τους λόγους για τη μερική επενδυτική αποχώρηση του Κατάρ από την Ελλάδα.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός του μεγαλεπήβολου project για το Oxia Art Island είχε ανατεθεί στο γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Αγιοστρατίτη. Το προτεινόμενο πλάνο προέβλεπε τη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχείων, bungalows, μαρίνων, τουριστικών χωριών, εμπορικών χώρων, οικισμού καλλιτεχνών, ελικοδρομίων, εγκαταστάσεων για υδροπλάνα,γκαλερί, και βέβαια μουσείων.

Ωστόσο τα σχέδια δεν έγιναν αποδεκτά από τους Καταριανούς και τότε ξεκίνησε μια πολυετής «ναυμαχία», με το αρχιτεκτονικό γραφείο να καταθέτει αγωγή αξιώνοντας αμοιβές περίπου 6,5 εκατ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2019 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή ενώ, όπως αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην απόφαση, πρόθεση της εταιρείας των Καταριανών ήταν να ανατεθεί αρχικά στο γραφείο η σύνταξη της προκαταρκτικής μελέτης και της προμελέτης οι οποίες ήταν αναγκαίες για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την άρση των περιορισμών υπό τις οποίες τελούσε το νησί ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίησή του.

Ετσι, τίποτα από όλα αυτά δεν προχώρησε με αποτέλεσμα ο εμίρης να μείνει με τις Εχινάδες… στο χέρι.

Διαβάστε ακόμα

«Φωτιά» οι λογαριασμοί ρεύματος για το λιανεμπόριο – Τα σούπερ μάρκετ βάζουν… φωτοβολταϊκά

Ακίνητα: Ρεκόρ στις πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα (pics)

ΕΕ: Έρχονται έκτακτα μέτρα για το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη