Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία που δεν διαφαίνεται να έχει σύντομο τέλος, η Ε.Ε. αναζητεί τρόπους μείωσης του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.

Σε συνδυασμό με τις «εγκατεστημένες» συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που έχουν ήδη εκτοξεύσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, η νέα εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές μετά την ρωσική εισβολή επιτάσσει την αναζήτηση και εξεύρεση λύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη υποβληθεί διάφορες προτάσεις τόσο κατά την πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής όσο και στη διάρκεια διαβουλεύσεων με την Κομισιόν.

Έτσι, ήδη για αύριο Δευτέρα αποφασίστηκε η σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, κατόπιν σχετικού αιτήματος προς τη Γαλλική Προεδρία από τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, Κ. Σκρέκα, A. Nikolov και D. Popescu προκειμένου ακριβώς να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας.

Παρά την πρόσκαιρη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου μετά την υπερπροσφορά από την Gazprom, ουδείς αμφιβάλει ότι η νευρικότητα και η αβεβαιότητα στις αγορές θα συνεχιστεί.

Γιατί, ασφαλώς, αυτή η αλλαγή στάσης του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα, ο οποίος από πέρυσι κρατούσε μισόκλειστη την κάνουλα των προμηθειών προς την Ευρώπη, εν αναμονή των εξελίξεων τόσο στο μέτωπο της Ουκρανίας, όσο και σε αυτό του Nord Stream 2, δεν αποτελεί παρά μια κίνηση τακτικής της Μόσχας.

Την ίδια ώρα το πετρέλαιο έχει ήδη φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και όλα δείχνουν ότι η απόλυτα προβλέψιμη κορύφωση της έντασης με τη Ρωσία μέσω νέων κυρώσεων θα οδηγήσει και σε νέα «αντίμετρα» από την πλευρά του Βλ. Πούτιν.

Έτσι θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το…γενναιόδωρο άνοιγμα της κάνουλας από την Gazprom να το διαδεχθεί το ολοκληρωτικό κλείσιμό της…

Στο τραπέζι ο ρόλος του φυσικού αερίου

Για αυτό και αναζητείται τρόπος θωράκισης των κρατών-μελών της Ε.Ε. από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αρχίζει και διαμορφώνεται η απαραίτητη συναίνεση σχετικά με τα βήματα για την πρόληψη του αυξανόμενου κόστους ενέργειας.

Ένα από τα σημεία που θα εξεταστούν και στο αυριανό Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας έχει να κάνει με την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στον μηχανισμό καθορισμού των τιμών της.

Μια σχετική πρόταση έχει υποβάλει η Ισπανία, με την Ισπανίδα υπουργό Οικονομικών Νάντια Καλβίνο να δηλώνει την Παρασκευή ότι η συνειδητοποίηση για τη σημασία της αντιμετώπισης του ζητήματος του ενεργειακού κόστους είναι πλέον ομόφωνη και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πρόθυμη να υιοθετήσει ένα νέο πακέτο μέτρων.

Τα μέτρα που προτείνει η Ισπανία περιλαμβάνουν τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο, κάτι που θα λειτουργούσε ως «διακόπτης έκτακτης ανάγκης» για τη μείωση της έκθεσης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας στην αστάθεια των διεθνών αγορών φυσικού αερίου.

Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι θα εξεταστούν και άλλες προτάσεις, τόσο άμεσης ενεργοποίησης, όσο και στην κατεύθυνση μιας στρατηγικής ουσιαστικής μείωσης της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής συμπεριλήφθηκε στα συμπεράσματα κατόπιν πρότασης της ελληνικής πλευράς η αναφορά στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας, ώστε να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση εισηγείται την αξιοποίηση των 1,2 δις ευρώ επιπρόσθετων δικαιωμάτων του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve) του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, που μπορούν να αποφέρουν μέχρι 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα ενιαίο ταμείο που θα παρέχει στήριξη στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στο Χάρκοβο – Ολονύκτια επίθεση σε εγκαταστάσεις στο Κίεβο

Ακίνητα: Ρεκόρ στις πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα (pics)

Με «πολεμικό» σενάριο παρατεταμένης κρίσης αναθεωρείται ο κρατικός προϋπολογισμός