«Η αειφορία και η προώθηση του βιώσιμου τουρισμού αποτελεί μονόδρομο για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού».

Η δήλωση ανήκει στην κυρία Ελένη Ανδρεάδη, διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, του ομίλου Sani IKOS, o oποίος έχει θέσει φιλόδοξο, τριπλό στόχο για μηδενικό άνθρακα (net zero) έως το 2030, μηδενικά πλαστικά μίας χρήσης και μηδενικά απόβλητα προς υγειονομική ταφή έως το τέλος του 2024, ο Όμιλος καταγράφει σημαντική πρόοδο ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

«Με την κλιματική αλλαγή, την εξαφάνιση της βιοποικιλότητας και την πλαστική ρύπανση να απειλούν την τουριστική ανάπτυξη της Μεσογείου -και όχι μόνο- η αειφορία είναι μονόδρομος.

Στρατηγική αειφορίας σημαίνει ολιστική προσέγγιση, και στο κρίσιμο κομμάτι της κλιματικής αλλαγής, συνεισφορά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και παράλληλα εφαρμογή μέτρων προσαρμογής και άρα αυξημένη ετοιμότητα απέναντι στις επιπτώσεις της.

Αυτό το συνολικό πλέγμα δράσεων, θα μας βοηθήσει να θωρακίσουμε το μέλλον της Ελλάδας ως τουριστικό προϊόν, ενώ θα μας δώσει τη δυνατότητα να εξελίξουμε και να αναδείξουμε τη χώρα μας  σε κορυφαίο βιώσιμο προορισμό παγκοσμίως», επισημαίνει η Ελένη Ανδρεάδη.

Έχοντας θέσει φιλόδοξο τριπλό στόχο για μηδενικό άνθρακα (net zero) έως το 2030, μηδενικά πλαστικά μίας χρήσης και μηδενικά απόβλητα προς υγειονομική ταφή έως το τέλος του 2024, ο όμιλος καταγράφει σημαντική πρόοδο ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

H Sani/ Ikos έχει υιοθετήσει εδώ και χρόνια τα κριτήρια ESG (environment, society, governance) στη χάραξη της στρατηγικής του, ενώ είναι μέλος του  Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις (UN Global Compact).

Οι δράσεις

Η στρατηγική του για το net zero περιλαμβάνει σειρά δράσεων με ορίζοντα το 2030, όπως σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, εξηλεκτρισμό των εγκαταστάσεων και του στόλου οχημάτων. Όλα τα ξενοδοχεία του είναι ανθρακικά ουδέτερα και ηλεκτροδοτούνται με ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές εγγυημένης προέλευσης, έχοντας λάβει τις σχετικές πιστοποιήσεις (ISO 14064-1:2018, ISO 50001:2018).

Τα πλαστικά μίας χρήσης μειώθηκαν κατά 70% σε όλα τα ξενοδοχεία Sani και Ikos, σε σύγκριση με το 2018 και οι επιδόσεις του Ομίλου στην ανακύκλωση (ανακυκλώνονται πάνω από 20 είδη υλικών με διαλογή στην πηγή) βελτιώθηκαν πάνω από 20% σε ετήσια βάση το 2022.

Επιπλέον, το σύνολο του νερού που καταναλώνεται στα ξενοδοχεία του ομίλου επαναχρησιμοποιείται -μέσω ειδικής επεξεργασίας- για την άρδευση των κήπων, ενώ εφαρμόζονται δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των διαρροών σε πραγματικό χρόνο, ενώ και με τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στις κουζίνες, μειώνεται η σπατάλη των τροφίμων.

Παράλληλα, το 2022 δημιουργήθηκε ένα νέο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κω, για την παροχή «πράσινης» ενέργειας στο Ikos Aria, ενώ σε συνεργασία με το ελληνικό Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών έχει ξεκινήσει ο υπολογισμός των απορροφήσεων άνθρακα στο δάσος της Σάνης στην Χαλκιδική, με στόχο την αύξησή τους.

«Στον Όμιλο Sani/Ikos έχουμε θεσπίσει αυστηρούς δείκτες σχετικά με φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους, σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η κυκλική οικονομία. Παράλληλα δουλεύουμε εντατικά με επιστημονικά ινστιτούτα και ΜΚΟ για την προστασία των οικοσυστημάτων γύρω από τα ξενοδοχεία μας, ενώ παρακολουθούμε και εύρος δεικτών σχετικά με τη συνεισφορά μας στην τοπική κοινωνία.

Στοχεύουμε στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων και παραδόσεων, και συνεισφέρουμε στο έργο περίπου 40 οργανισμών, κυρίως τοπικών, με επίκεντρο τις ευάλωτες οικογένειες και παιδιά», αναφέρει η διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Ελένη Ανδρεάδη.

Συνολικά τα προγράμματα του Ομίλου, Sani Green και Ikos Green, εστιάζουν σε τρεις βασικούς πυλώνες όπως αποτυπώνεται, μέσα από χρηματοοικονομικά και άλλα στοιχεία, στην ετήσια Έκθεση ESG για το 2022, που δημοσίευσε πρόσφατα: τη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχείων του, Sani Resort και Ikos Resorts, μέσα από τις αρχές της κλιματικής ουδετερότητας, της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του οικοσυστήματος, τη θετική επίδραση στην κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες στην εργασία και έμπρακτη υποστήριξη στις τοπικές κοινότητες, την ενίσχυση της οικονομίας, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στήριξη της τοπικής παραγωγής.

«Αν θα μπορούσαμε να διαλέξουμε μία λέξη που να χαρακτηρίζει την κουλτούρα μιας εταιρείας με υψηλές επιδόσεις σε θέματα αειφορίας, είναι η λέξη σεβασμός. Όταν αναφερόμαστε στην ορθή περιβαλλοντική λειτουργία μιας μονάδας, τοπικά προϊόντα στην εφοδιαστική αλυσίδα, διαφάνεια στην επιχειρηματική διακυβέρνηση, υιοθέτηση αρχών ισότητας, διαφάνειας και συμπερίληψης, ουσιαστικά μιλάμε για σεβασμό προς τον πελάτη, τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Πρόκειται δηλαδή για μία ολιστική προσέγγιση, ώστε η ανάπτυξη του τουρισμού να έχει θετικό πρόσημο στον κάθε τόπο – τώρα, αλλά και για τις επόμενες γενιές» επισημαίνει η κυρία Ανδρεάδη.

Συνεργασία με επιστημονικά ινστιτούτα και φορείς

Ο Όμιλος Sani/Ikos συνεργάζεται συστηματικά με επιστημονικά ινστιτούτα και ΜΚΟ για την προστασία της φύσης και των πληθυσμών ζώων που ζουν γύρω από τα ξενοδοχεία του, ενώ προωθεί τη σύνδεση των επισκεπτών με τα οικοσυστήματα της Μεσογείου.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, προστατεύει τα 225 είδη πουλιών -πολλά από αυτά απειλούμενα- που ζουν στους υγροτόπους της Σάνης, ενώ έχει αναπτύξει δράσεις ορνιθοπαρατήρησης για τους επισκέπτες.

Στηρίζει τη δράση της οργάνωσης iSea για την καταγραφή των δελφινιών στον Θερμαϊκό Κόλπο. Δημιούργησε, σε συνεργασία με τη Bee Camp, το πρώτο διαδραστικό Bee Spot στην Ελλάδα, για την προστασία της μέλισσας.

Υλοποιεί προγράμματα εμβολιασμού, στείρωσης, αλλά και υιοθεσίας αδέσποτων ζώων, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις. «Οι συμμετοχές στις οικολογικές ξεναγήσεις που προσφέρουμε, μεταξύ άλλων, στους υγροτόπους της Σάνης, στο Bee Spot, στα σεμινάρια της iSea για τα δελφίνια του Θερμαϊκού, στα Ikos World of Insects έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια», επισημαίνει η κυρία Ανδρεάδη.

Ενίσχυση τοπικής οικονομίας

Η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών και η στήριξη των εργαζομένων, αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής αειφορίας του ομίλου, με μετρήσιμα αποτελέσματα.

Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 60% των 7.200 εργαζομένων του ομίλου σε Ελλάδα και Ισπανία, προέρχεται από τις αντίστοιχες αγορές, ενώ όπως προκύπτει από την έκθεση βιωσιμότητας, την περασμένη χρονιά το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις αυξήθηκε πάνω από 30%, ενώ η επένδυση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των εργαζομένων ενισχύθηκε κατά σχεδόν 50%.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών των ξενοδοχείων Sani και Ikos προέρχεται από εγχώριους και τοπικούς παραγωγούς, με κριτήρια βιωσιμότητας. Το 2022, ο ομιλος, διπλασιάζοντας την κοινωνική του δαπάνη, στήριξε πάνω από 40 οργανώσεις και σωματεία που φροντίζουν για ευάλωτα παιδιά και οικογένειες,

Μεταξύ άλλων, ο όμιλος προσέφερε εργασία και δωρεάν στέγαση σε 300 Ουκρανούς πρόσφυγες και τις οικογένειές τους, ενώ συνεργάστηκε με το δίκτυο για τα δικαιώματα των παιδιών, φέρνοντας το πρόγραμμα «κινητής βιβλιοθήκης» σε πάνω από σαράντα αίθουσες διδασκαλίας και 800 μαθητές σε δημοτικά σχολεία κοντά στα ξενοδοχεία του. Επίσης, με το μήνυμα ‘Share More, Waste Less’ από το Sani Resort και με το αντίστοιχο ‘Less to Pack, More to Give’ από τα Ikos Resorts, ο Όμιλος καλεί τους επισκέπτες του από όλον τον κόσμο να συνδράμουν στην πρωτοβουλία των «καλαθιών δωρεάς», προσφέροντας είδη που δεν χρειάζονται όπως ρουχισμό, παιχνίδια κ.λπ, για οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

«Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις: επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, ραγδαία εξαφάνιση της βιοποικιλότητας, γεωπολιτική αβεβαιότητα, κοινωνικές ανισότητες αλλά και ανάγκη για επενδύσεις για μέτρα προσαρμογής», σημειώνει η Ελένη Ανδρεάδη. «Με οδηγό μας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030, μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για τον αειφόρο τουρισμό στην Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη φιλοξενία».

Διαβάστε ακόμη   

Ο Ελληνας με το άγγιγμα του Μίδα – Του προσφέρουν εκατομμύρια για να μεταμορφώσει το σπίτι τους σε παλάτι (pics + vid) 

Ρεύμα: Παίρνουν ξανά φωτιά τα τιμολόγια τον Νοέμβριο – Άλμα στις τιμές

Ξεπερνά και τις προβλέψεις της Αθήνας η S&P: Αύξηση ΑΕΠ 2,5% εφέτος και μέση ανάπτυξη 2,6% την τριετία 2024-2026

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ