Τις 28 μέρες που θα κρίνουν την πορεία της Ελλάκτωρ και θα αποτελέσουν το καθοριστικό βήμα για τα πρόσωπα που θα κρατήσουν το τιμόνι της, στην επόμενη μέρα σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση της διοίκησης για σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των μετοχών στις 7 Ιανουαρίου.

Είχε προηγηθεί το αίτημα της Reggeborgh Invest που επιτάχυνε τις εξελίξεις, με το οποίο οι Ολλανδοί σε συμφωνία και με άλλους μετόχους μειοψηφίας της Ελλάκτωρ (Παναγιωτόπουλο, Γιόκαρη) ζητούσαν σύγκληση γ.σ με κύριο θέμα την αλλαγή διοίκησης και την διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.

Στην αγορά προεξοφλούσαν χθες ότι η συνέλευση, αν στο μεταξύ δεν υπάρξει κάποια συμφωνία με τους Ολλανδούς θα αποτελέσει την συνέχεια σε όσα διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 2018.

Τότε που η διοίκηση Καλλιτσάντση έμπαινε στη μάχη του proxy war και έπειτα από σκληρή αναμέτρηση με την πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα οι μέτοχοι ψήφισαν την παραμονή της στη διοίκηση του ομίλου. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δεν είναι ίδια.

Οι θεσμικοί επενδυτές

Η παρουσία των θεσμικών επενδυτών που έκριναν το παιχνίδι εκείνης της περιόδου έχει περιοριστεί σημαντικά και η πλευρά Καλλιτσάντση έχει απέναντι της έναν πανίσχυρο μέτοχο με μεγάλη ρευστότητα και με διάθεση να χρηματοδοτήσει την εξυγίανση του ομίλου, ο οποίος μάλιστα όπως λένε κύκλοι προσκείμενοι στο επενδυτικό fund ελέγχει ήδη έμμεσα και άμεσα πάνω από το 38% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

Επιπλέον, είναι σταθερά παρών στις συναλλαγές που γίνονται στη μετοχή της εταιρείας αλλά και αυτός που φέρεται να  αγόρασε την περασμένη εβδομάδα το 1.700.000 μετοχές που πούλησε έναντι 3 εκατ. ευρώ ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης.

Μέχρι στιγμής η Reggeborgh έχει διπλασιάσει τη συμμετοχή της στην εταιρεία από 5,43% στο 10,36%. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 22,9% αν ασκηθεί το call option για το 12,55% της Ελλάκτωρ που έχει ο κ. Μπόμπολας.

Οι μέτοχοι όμως καλούνται να αξιολογήσουν και τα πεπραγμένα της διοίκησης και η εικόνα που παρουσιάζει ο όμιλος με τις ζημιές στις κατασκευές και τις βαθιές ανοικτές πληγές δύσκολα εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά.

Χαμηλοί τόνοι

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ πάντως κράτησε χαμηλούς τόνους κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, όπου ανακοίνωσε την σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης.

Έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης με κανόνες χρηστής διοίκησης και διαφάνειας αλλά και στην δική του πορεία στα μετοχικά του ομίλου, υποστηρίζοντας ότι η στάση που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα, αποδεικνύει ότι βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της εταιρείας.

Ως παραδείγματα ανέφερε τον ενεχυριασμό των μετοχών του για να επικρατήσει στο τιμόνι της εταιρείας το καλοκαίρι του 2018 αλλά και την απόφαση για συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος από την Ελλάκτωρ, ώστε να ενισχυθεί κεφαλαιακά ο όμιλος παρά το γεγονός, όπως δήλωσε  ότι αυτόματα συνεπαγόταν μείωση του ποσοστού του στο μετοχικό κεφάλαιο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που όπως εξήγησε προχώρησε πρόσφατα σε πώληση όλων των μετοχών που ελέγχει άμεσα, «μηδενίζοντας ουσιαστικά την απευθείας μετοχική μου σχέση με τον όμιλο». «Είμαι και θα παραμείνω υπέρ όλων όσων επιθυμούν το καλό της Ελλάκτωρ κι απέναντι σε οποιονδήποτε ενεργεί ενάντια σε αυτό. Αυτό και η βούληση των μετόχων, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της ψήφου τους στη Γενική Συνέλευση, είναι οι μόνοι παράγοντες που μετρούν για εμένα», δήλωσε χθες στους αναλυτές.

Πρόκειται για μια ηρωική έξοδο γνωρίζοντας πόσο δυνατός είναι ο αντίπαλος και τι προοπτικές ανοίγει για την Ελλάκτωρ ή μια σκληρή αναμέτρηση στην οποία θα δούμε το σήριαλ της μετοχικής διαμάχης Change4Ellaktor να συνεχίζεται στην αίθουσα της προσεχούς γ.σ;

Σε κάθε περίπτωση η έκβαση της μάχης έχει πλέον βραχύ ορίζοντα και οι μέτοχοι είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν ποιο από τα δύο στρατόπεδα θα επικρατήσει στο τέλος της μέρας.

Η διοίκηση της Ελλάκτωρ ανακοίνωσε χθες την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της θυγατρικής ΑΚΤΩΡ.

Η πλευρά Καλλιτσάντση, που ελέγχει το 25,6% της εταιρείας, δήλωσε έτοιμη να συμμετάσχει στην αύξηση με το ποσοστό που της αναλογεί.

Aπό τα 50,4 εκατ. ευρώ, τα 40,8 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση της ΑΚΤΩΡ (πληρωμές σε προμηθευτές και κάλυψη ζμημιών από τα φωτοβολταϊκά) και τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της Ελλάκτωρ στις ΑΠΕ.

Χθες πάντως κατά την παρουσίαση στους αναλυτές, η διοίκηση δήλωσε ότι η ρευστότητα του ομίλου μπορεί να ενισχυθεί και με πρόσθετα κεφάλαια ύψους 52 εκατ. ευρώ από την Αττική Οδό.

Όπως αναφέρθηκε η πρόσθετη χρηματοδότηση θα επιτρέψει στην Ελλάκτωρ την υποβολή προσφορών για έργα παραχωρήσεων μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα, για ΣΔΙΤ αλλά και για την επέκταση του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ μέσω εξαγορών αιολικών πάρκων αλλά και διείσδυσης σε άλλες «πράσινες» τεχνολογίες ΑΠΕ καθώς και την ανάπτυξη του Cambas Park.

Διαβάστε ακόμη: 

Χάνουν τις αποζημιώσεις ενοικίων 80.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Forthnet: Η αλλαγή σελίδας και το τέλος εποχής από το Χρηματιστήριο

Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης – Ξεκλειδώνουν €31,9 δισ. για την Ελλάδα