business stories

Έλπη Πετράκη: «Οι γυναίκες κερδίσαμε τη θέση μας στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα»

  • Μηνάς Τσαμόπουλος


Η νέα πρόεδρος της WISTA μιλάει για τoν ρόλο τoυ Οργανισμού και συμβουλεύει τις νέες κοπέλες για το ναυτικό επάγγελμα ως επαγγελματικό προσανατολισμό

Τις τελευταίες 10ετίες η γυναικεία παρουσία στον άκρως ανταγωνιστικό επιχειρηματικό στίβο της ναυτιλίας κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία της. Υπάρχουν εφοπλίστριες που ξεχωρίζουν, γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις διεθνών φορέων, επιχειρηματίες στην περι-ναυτιλία αλλά και καπετάνισσες.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε και διαδραματίζει η WISTA- Women in Shipping and Trading Association- η Ένωση Γυναικών της Ναυτιλίας και του Εμπορίου. Αποτελεί μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1974 από επαγγελματίες των κλάδων αυτών με σκοπό να υποστηρίξουν γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ναυτιλίας. Σήμερα, αριθμεί περίπου 4.000 μέλη σε 51 κράτη ανά τον κόσμο με τα κατά τόπους σωματεία.

Στην Ελλάδα υπάρχει η WISTA Hellas είναι σήμερα 27 ετών, έχει 350 μέλη κατέχοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.

Πριν από λίγες ημέρες εξελέγη νέα πρόεδρος. Πρόκειται για την Έλπη Πετράκη, γόνο εφοπλιστικής οικογένειας με 22 χρόνια έντονης δράσης στο ναυτιλιακό επιχειρείν.

Η Έλπη Πετράκη μοιράστηκε με το “b.s” τις σκέψεις της για τη θέση της γυναίκας στη ναυτιλία και για τον ρόλο της WISTA Hellas στο ναυτιλιακό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, μιλώντας για πρώτη φορά μετά την εκλογή της.

Κυρία Πετράκη ποια ήταν τα κίνητρα που σας ώθησαν να ασχοληθείτε με τη WISTΑ Hellas;

– Με προσέλκυσε ο ιδρυτικός σκοπός της που είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της επαγγελματικής εξέλιξης των μελών της ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και προωθώντας την εκπαίδευση και την επαγγελματική δικτύωση. Είμαι μέλος της WISTA Hellas επί δύο δεκαετίες γιατί θεωρώ πολύ σημαντική την επαγγελματική δικτύωση και την ενίσχυση του «επαγγελματικού», αλλά και του «διεπαγγελματικού» διαλόγου. Είμαι τυχερή γιατί είδα την εξέλιξη και τις αλλαγές που επήλθαν στη WISTA τα περισσότερα χρόνια από την ίδρυσή της και μπορώ να εκτιμήσω προσωπικά τις προσπάθειες προόδου και τους στόχους που επιτεύχθηκαν.

– Τι θα κρατήσετε και τι θα προσπαθήσετε να αλλάξετε στη διάρκεια της προεδρίας σας;

– Ως νέο ΔΣ, με τις συνεργάτιδές μου ―Ελίνα Σουλή, Αντιπρόεδρο, Ελίνα Κασσωτάκη, Γεν. Γραμματέα, Κριστιάνα Πρεκεζέ, Ταμία και Δέσποινα Κάλφα, Μέλος― έχουμε την κληρονομιά των διοικήσεων των 27 ετών ζωής του σωματείου μας που είναι αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών όλων των μελών των προηγουμένων ΔΣ. Η WISTA Hellas έχει κερδίσει τον σεβασμό φορέων και οργανισμών στον χώρο της ναυτιλίας και έχει πάρει εμπειρία από τη λειτουργία στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Αυτά είναι τα εφόδια για το αύριο.

– Ποιοι είναι οι άμεσοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;

– Άμεσοι στόχοι μας είναι η καλύτερη αλληλεπίδραση με τα μέλη του σωματείου μας. Για μένα ειδικότερα η ενεργή και όχι η λογιστική συμμετοχή είναι το ζητούμενο σε έναν οργανισμό για να φέρει αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε τη διαφορετικότητα και την πολυμορφία, να ενισχύσουμε επίσης συνέργειες με οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να εγκαθιδρύσουμε νέες.

– Ποιος είναι ο ρόλος της WISTA Hellas στα δρώμενα της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας; Γιατί πιστεύετε ότι είναι χρήσιμη;

– Αρχίζω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησης. Η χρησιμότητά της συνίσταται στο να εκπροσωπεί τις γυναίκες στον ναυτιλιακό επιχειρηματικό γίγνεσθαι, να ενισχύει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, να συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού των γυναικών στα ανώτατα διοικητικά επίπεδα και να ανοίγει τον δρόμο σε επαγγέλματα του ναυτιλιακού κλάδου που μέχρι πρότινος ή ακόμη και μέχρι σήμερα είναι ανδροκρατούμενα. Πρώτη γυναίκα καπετάνιο είχαμε πριν από περίπου 40 έτη, ενώ το Λιμενικό Σώμα άνοιξε τις πόρτες του στις γυναίκες το 1980 και γυναίκα πρόεδρο στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς είχαμε για πρώτη φορά το 2016.

– Και ο ρόλος της στα δρώμενα της ναυτιλίας;

– Η WISTA δεν πρόκειται να περιοριστεί στους ιδρυτικούς σκοπούς της, δηλαδή στη διασφάλιση της ισότητας των φύλων σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά θα επιδιώξει να γίνει πραγματικά ισότιμος συνομιλητής φορέων της ναυτιλίας και εταίρος στον δημόσιο διάλογο.

– Ποιο είναι το μέλλον της γυναίκας στη ναυτιλία όπως το αντιλαμβάνεστε μέσα από τη δική σας πορεία;

– Το μέλλον της γυναίκας στη ναυτιλία είναι όπως και το μέλλον όλων των γυναικών σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Με τα δύσκολα και τα ωραία, με τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, όπως αυτόν που ζούμε τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ναυτιλία ήταν μεταξύ των παγκοσμιοποιημένων κλάδων πολύ πριν οι περισσότερες αγορές καταλάβουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Οπότε αντιλαμβανόταν τους κραδασμούς νωρίτερα από τους άλλους.

– Οι γυναίκες καταλαμβάνουν πλέον επάξια θέσεις κλειδιά στη διεθνή ναυτιλία.

-Πράγματι. Νομίζω ότι κερδίσαμε τη θέση μας στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα και τώρα πρέπει να προσπαθήσουμε για καλύτερη τοποθέτηση και για πιο ουσιαστική φωνή. Η WISTA International απέκτησε consulting status στον ΙΜΟ (International Maritime Organization) το 2019 χάρις στις μεγάλες προσπάθειες του ΔΣ της και ιδιαιτέρως της Προέδρου της Δέσποινας Παναγιώτου-Θεοδοσίου. Έχουμε για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρο στη BIMCO που είναι η μεγαλύτερη από τις διεθνείς ναυτιλιακές ενώσεις που εκπροσωπούν πλοιοκτήτες με μέλη σε περισσότερες από 120 χώρες. Στη HELMEPA -Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος με διεθνή απήχηση) μόλις εξ ελέχθη για πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος τη Σεμίραμις Παληού ενώ το ΔΣ απαρτίζεται από πληθώρα γυναικών.

-Θα προτρέπατε νέες γυναίκες να στραφούν επαγγελματικά στη ναυτιλία;

Δεν είναι μια εύκολη επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν ζούμε σε ρουτίνα, δεν υπάρχουν ίδιες μέρες, έχουμε πιο ανοιχτό τρόπο σκέψης που δεν φαίνεται με την πρώτη επαφή εξαιτίας του ανταγωνισμού, όμως για μας η υδρόγειος σφαίρα δεν κοσμεί απλώς το γραφείο μας, αλλά είναι ο καμβάς της καθημερινής δουλειάς μας. Έχουμε όμως απαιτητικό ωράριο ―για την ακρίβεια δεν υπάρχει ωράριο γιατί δουλεύουμε με όλες τις αγορές που έχουν διαφορά ώρας μεταξύ τους― χρειάζεται ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, πρωτοβουλία στην υλοποίηση των σχεδίων και εγρήγορση για τον εντοπισμό των ευκαιριών.

Ελπη Πετράκη

Η Ελπη Πετράκη ανήκει στη δεύτερη γενιά της οικογενειακής επιχείρισης ENEA Management, η οποία διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια και specialized tankers μικρού μεγέθους. Τα 22 χρόνια της επαγγελματικής της εμπειρίας έχει ασχοληθεί σχεδόν με όλα τα αντικείμενα της εταιρείας και πλέον εξειδικεύεται στο operation-διαχείριση, το chartering-ναυλώσεις και στηνανάπτυξη της εταιρείας.

Εκτός από πρόεδρος ΔΣ της WISTA Hellas είναι επίσης Αντιπρόεδρος Β’ της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ) και ασχολείται με την ανάπτυξη του Short Sea Shipping στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σπούδασε Maritime Business and Maritime Law στο Plymouth UK και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Διεθνείς Μεταφορές και το Εμπόριο από το Guildhall University UK.