Παρά την αισιοδοξία που επικρατούσε τα τελευταία 24ωρα, ο γιος του Θανάση Λαβίδα είναι πλέον και με την βούλα του δικαστηρίου ο πρώτος που καταδικάζεται για την πολύκροτη υπόθεση

Η λέξη «guilty» που ακούστηκε πριν από λίγη ώρα στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, διέλυσε για τα καλά την όποια αισιοδοξία είχε ο Τηλέμαχος Λαβίδας τις τελευταίες ώρες. Έπειτα από μια πολύωρη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, οι 12 ένορκοι βρήκαν ένοχο τον νεαρό επιχειρηματία για το πολύκροτο σκάνδαλο της εσωτερικής πληροφόρησης.

Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 17 Απριλίου και μέχρι τότε ο υιός Λαβίδας θα παραμείνει προφυλακισμένος στο Metropolitan Correctional Center του Μανχάταν.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι δικηγόροι του θα ζητήσουν εκ νέου την προσωρινή αποφυλάκισή του με εγγύηση μέχρι την ανακοίνωση του χρόνου που θα εκτίσει σε ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ. Με δεδομένη την καταδίκη του, όμως, η δικαστής θεωρείται απίθανο να συναινέσει στην συγκεκριμένη πρόταση των δικηγόρων του, που δεν κατάφεραν τελικά να πείσουν τους ενόρκους για την αθωότητα του πελάτη τους.

Οι καταθέσεις τριών εισαγγελέων φαίνεται ότι έγειραν την πλάστιγγα, παρά το γεγονός ότι η υπεράσπιση του Τηλέμαχου Λαβίδα τόνισε πάρα πολλές φορές ότι δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον του πελάτη τους, αλλά υποθέσεις και συμπεράσματα.

Οι 12 ένορκοι ζήτησαν τόσο την Τρίτη, όσο και την Τετάρτη, στοιχεία από την ογκώδη δικογραφία, τα οποία τους προσκόμιζε σε πορτοκαλί φακέλους αρμόδιος δικαστικός κλητήρας. Μέχρι και σήμερα το απόγευμα ο Τηλέμαχος Λαβίδας ήλπιζε ότι θα αθωωθεί και θα επιστρέψει σε μια συνήθη καθημερινότητα, που διακόπηκε απότομα τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε που συνελήφθη στο διαμέρισμα του κολλητού του, Γιώργου Νίκα, στο Μανχάταν, ως ένας από τους πολλούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης του insider trading, την οποία οι αρχές των ΗΠΑ ερευνούσαν τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Έκτοτε παρέμενε προφυλακισμένος στο «Γκουαντάναμο της Νέας Υόρκης», εκεί όπου κρατείται και ο Ελεβετός trader Μαρκ Ντεμάν, ο οποίος συνελήφθη στην Σερβία με διεθνές ένταλμα και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Τα νέα της καταδίκης του Τηλέμαχου Λαβίδα βρήκαν τον Γιώργο Νίκα στην Αθήνα και οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι είναι αρκετά σοκαρισμένος από την εξέλιξη.

Η φυγή του από τις ΗΠΑ, όταν ένιωσε τον κλοιό να σφίγγει γύρω του, τον έφερε στην Ελλάδα, όπου και παραμένει, αρνούμενος μέχρι στιγμής να μιλήσει για την φερόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο που έστειλε ήδη τον κολλητό του στη φυλακή.

Το μόνο που λέει σε γνωστούς και φίλους είναι ότι είναι αθώος, παρά το γεγονός ότι, όπως αποδείχθηκε, έστειλε τον ξάδερφο και στενό συνεργάτη του να αγοράσει τουλάχιστον δέκα πακιστανικά τηλέφωνα.

Κάποιοι άριστοι γνώστες της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι μετά την καταδίκη του Τηλέμαχου Λαβίδα, οσονούπω έρχεται και η σειρά του.

Δικηγόρος Τηλέμαχου Λαβίδα

Την απογοήτευσή του για την απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, εξέφρασε ο συνήγορος του επιχειρηματία, Τζόναθαν Στρίτερ.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Προφανώς είμαστε απογοητευμένοι με τη σημερινή απόφαση και σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση.

Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας διατηρεί την εμπιστοσύνη του στην Αμερικανική δικαιοσύνη. Ενώ θα εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης, ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας υποβάλλει την παραίτησή του από κάθε θέση ευθύνης που κατέχει σήμερα, θέση που φιλοδοξεί να διεκδικήσει εκ νέου όταν λάβει τέλος αυτή η δοκιμασία.»