Συνήθως στα διαζύγια κάθε πλευρά αλλάζει σελίδα και προχωρούν στη ζωή τους. Μόνο που το “διαζύγιο” της ΕΨΑ και της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιάλωσης της οικογένειας Σεπετά, που ανακοινώθηκε χθες, όσο αναπόφευκτο κι αν ήταν τόσο προσωρινό ίσως αποδειχθεί!

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η αποεπένδυση που επί τοις ουσίας «επιβλήθηκε» στην οικογένεια Σεπετά απ’ τη νέα πραγματικότητα στην ιστορική βιομηχανία αναψυκτικών της Μαγνησίας συνοδεύτηκε από την υπόσχεση οι δύο πλευρές να τα ξαναπουν όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και οι συνθήκες που το SMERemediumCAP fund με επικεφαλής τον κ. Νίκο Καραμούζη, θα προετοιμάζει το έδαφος να κάνει το exit έπειτα από κάποια χρόνια.

«Υπό άλλους όρους και άλλες συνθήκες εννοείται ότι θα το ξαναδούμε το θέμα. Γι αυτό εξάλλου και στην ανακοίνωση μας αφήσαμε ανοικτό το παράθυρο ότι θα ‘ξανασυναντηθούμε’», σημείωναν πηγές της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιάλωσης στο newmoney. «Αυτό όμως δεν είναι της παρούσης. Τώρα ο καθένας θα ακολουθήσει την πορεία του. Εμείς έχουμε ένα νέο μεγάλο πλάνο να εκτελέσουμε κι εκεί θα επικεντρωθούμε», προσέθεταν.

«Συμφωνία ή κάποια δέσμευση σαφώς δεν υπάρχει. Είναι όμως λογικό για κάποιον που θέλει να είναι κυρίαρχος στην αγορά κάποια στιγμή να δει την περίπτωση της ΕΨΑ», έλεγαν στο newmoney πηγές απ’ το SMERemediumCAP fund. «Είμαστε όμως μόλις στην αρχή. Η ΕΨΑ έχει τρομερή απήχηση σαν brand, οπότε μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα. Και θα την αναπτύξουμε», προσέθεταν.

Οπότε σε αυτά τα χρόνια μέχρι το επόμενο ραντεβού οι δύο πλευρές θα επικεντρωθούν στα επενδυτικά πλάνα που έχουν δίδοντας μάχη από τη θέση των ανταγωνιστών για μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά των αναψυκτικών που μόνο στη λιανική τζιράρει περί τα 370 εκατ. ευρώ το χρόνο! Και ο δρόμος ως εκείνο το ραντεβού θα είναι αρκετά μακρύς.

Στόχος τα 30 εκατ.

Ήδη η νέα διοίκηση της ΕΨΑ, μετά και τις τελευταίες μετοχικές ανακατατάξεις και την πώληση του μεριδίου 25% που κατείχε η Ηπειρωτική Βιομηχανια Εμφιαλώσεως στην Αγριά Εμπορική, την εταιρεία που είχε συσταθεί απ’ το SMERemediumCAP και τους προηγούμενους βασικούς μετόχους, την οικογένεια Τσαούτου, βάζει τις τελευταίες πινελιές σε ένα συγκροτημένο πλάνο πενταετίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο απώτερος στόχος αυτού του πλάνου είναι η ΕΨΑ όχι μόνο να επιστρέψει στα ιστορικά υψηλά επίπεδα της, αλλά και να τα ξεπεράσει φθάνοντας σε κύκλο εργασιών τα 30 εκατ. ευρώ.

Προκειμένου να το πετύχει αυτό η εταιρεία θα περάσει από μία φάση αναδιάρθρωσης, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει και παράλληλα θα δοθεί βάρος στην εμπορική προώθηση των προϊόντων που θα σημάνουν το νέο Κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας. Γι αυτή την ανάπτυξη των εργασιών όμως θα απαιτηθούν και επενδύσεις. Γι αυτό εξάλλου και η τελευταία ΓΣ των μετόχων, πριν από περίπου ένα μήνα, αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΨΑ κατά 5,1 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί μία ακόμη τον περασμένο Ιούνιο ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, η οποία είχε γίνει περισσότερο για να αντιμετωπιστούν επείγοντα ζητήματα ρευστότητας της ΕΨΑ. Σε εκείνη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είχε συμμετάσχει τελικά και η οικογένεια Σεπετά, διαφυλάσσοντας τότε το 25% που κατείχε, παρά τον αιφνιδιασμό της αναφορικά με το ντιλ που έκανε η οικογένεια Τσαούτου ώστε η πλειοψηφία των μετοχών να περάσει στο fund υπό τον κ. Καραμούζη. Τότε η οικογένεια Σεπετά, που μπορεί επί 11 χρόνια να διατηρούσε ρόλο παθητικού επενδυτή όμως ποτέ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της να εξαγοράσει την ΕΨΑ, είχε πει ότι η συμμετοχή της στην ΑΜΚ ήταν ‘ψήφος εμπιστοσύνης’ αλλά και τρόπος να υπάρξει χρόνος ώστε να ενημερωθεί για τα σχέδια του νέου επενδυτή για το δυναμικό comeback της ΕΨΑ.

Μόνο που όπως ισχυρίζονται πηγές απ’ την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεως αυτή η ενημέρωση ποτέ δεν έγινε όπως έπρεπε καθώς η νέα διοίκηση επικαλείτο την ανταγωνιστική θέση που είχαν ΕΨΑ και Ηπειρωτική στην αγορά. Ως εκ τούτου η οικογένεια Σεπετά θεωρούσε ότι καλούνταν να χρηματοδοτήσει ένα πλάνο με ιδιαίτερα μεγάλο ρίσκο, χωρίς να έχει λόγο σε αυτό, και το οποίο θα λειτουργούσε κόντρα στο δικό της πλάνο για την ανάπτυξη της Βίκος. Ως εκ τούτου με αφορμή την απόφαση για τη νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αποφασίστηκε η πώληση των μετοχών.

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρχε σχέδιο στην περίπτωση που ο νέος βασικός μέτοχος δεν αγόραζε τις μετοχές, τότε θα αναζητείτο ενδιαφερόμενος απ’ την αγορά. Τελικά η Αγριά Εμπορική, την οποία ελέγχει το SMERemediumCAP, συμφώνησε και έτσι έγινε το exit.

Το ποσό της συναλλαγής δεν έγινε γνωστό, αν και οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η οικογένεια Σεπετά δεν βγήκε ζημιωμένη απ’ την αποεπένδυση.

Διαβάστε ακόμη

POS – ταμειακές: Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση – Πέφτουν «καμπάνες» έως €20.000

Για ποιες αγορές έως 10 ευρώ «κουρεύονται» οι τραπεζικές προμήθειες

Πλειστηριασμοί: Το «σφυροκόπημα» από Στέγγο στην Ελαφόνησο και το «θρίλερ» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ