business stories

Folli Follie: Κακουργηματικές διώξεις σε βάρος των Κουτσολιούτσων

  • Διονύσης Θανάσουλας


Βαριές διώξεις από τον Οικονομικό Εισαγγελέα σε βαθμό κακουργήματος- Η αποκαθήλωση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Folli Follie καθώς πριν από λίγο ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις σε μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου από τον οικονομικό εισαγγελέα. Μόλις χθες, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος καθαιρέθηκε από το ΔΣ της εταιρείας, αφότου έγινε δεκτό σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από το Πρωτοδικείο.

Οι νέες διώξεις είναι προϊόν πολύμηνης έρευνας που διενήργησε ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης και έρχονται να προστεθούν στην άλλη «βαριά» δικογραφία που εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Folli Follie -και σε επίπεδο ανάκρισης- εδώ και περίπου ένα έτος.

Συγκεκριμένα, με τη νέα δικογραφία που έκλεισε από τις εισαγγελικές αρχές, για να διαβιβαστεί στη συνέχεια σε ανακριτή, διώκονται περισσότερα από δέκα πρόσωπα, κατά περίπτωση για τα κακουργήματα, της χειραγώγησης, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της πλαστογραφίας από κοινού. Η επίδικη περίοδος είναι από το 2009 μέχρι πρώτο τρίμηνο του 2018.

Μάλιστα, για τη δικογραφία αυτή πριν από μήνες είχαν κληθεί για παροχή εξηγήσεων στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές μέλη της οικογένεια Κουτσολιούτσου και στελέχη της Folli Follie. Κατά περίπτωση, οι εμπλεκόμενοι έδωσαν εξηγήσεις δια υπομνημάτων για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της κακουργηματικής πλαστογραφίας και της χειραγώγηση. Μάλιστα, ο Δημ. Κουτσολιούτσος και ο γιος του Γιώργος είχαν κληθεί, κατά πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ως ύποπτοι τέλεσης του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας στην κακουργηματική πλαστογραφία.

Η εξέλιξη δε με την άσκηση των ποινικών διώξεων έρχεται μια ημέρα μετά την παραίτηση Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το Διοικητικό Συμβούλιο της Folli Follie, μια παραίτηση που συνέπεσε και με την έκδοση σχετικής προσωρινής διαταγής από το Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Οι διώξεις

Οι νέες διώξεις αφορούν κατά βάση στο όργιο της πλαστογραφίας και των εικονικών συναλλαγών σε Ευρώπη και Ασία, που αποτυπώνεται σε απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία είχε βασιστεί σε πόρισμα της Alvarez & Marsal.

Το σκέλος αυτό της υπόθεσης είχε αναδείξει το «Θέμα» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του τον περασμένο Απρίλιο. Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο, οι εμπλεκόμενοι είχαν φτάσει σε σημείο μέχρι και να πλαστογραφούν εξτρέ της Alpha Bank και να τα στέλνουν στην θυγατρική εταιρεία της Folli Follie στην Ασία, ώστε να παρουσιάζουν πως έχουν στο ταμείο εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Ως αποτέλεσμα των πλαστογραφήσεων εκατοντάδες ανύπαρκτα εκατομμύρια «γύριζαν» λογιστικά φουσκώνοντας τα μεγέθη του ισολογισμού της εταιρείας, κάνοντας ακόμη και τους έμπειρους ελεγκτές να σηκώσουν τα χέρια ψηλά.

Ειδικότερα, οι νέες διώξεις αφορούν στο αδίκημα της διεύθυνσης, συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματικής οργάνωσης που βαρύνει τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τον γιο του Τζώρτζη Κουτσολιούτσο καθώς και ακόμα 4 πρόσωπα, στελέχη της θυγατρικής του Ομίλου στην Ασία αλλά τον Έλληνα οικονομικό διευθυντή της εταιρείας.

Ακόμη για κακουργηματική πλαστογραφία διώκονται έξι άτομα ενώ για ηθική αυτουργία στην πλαστογραφία διώκονται ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Το αδίκημα της πλαστογραφίας, για το οποίο διώκονται τα παραπάνω πρόσωπα αφορά στο γεγονός ότι κατασκεύασαν και χρησιμοποίησαν πλαστά τραπεζικά έγγραφα ώστε να παρουσιάσουν ανακριβείς ισολογισμούς.

Επιπλέον διώξεις ασκήθηκαν και για το αδίκημα της χειραγώγησης σε βάρος του Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσιλιούτσου όπως και της Κατερίνας Κουτσολιούτσου. Ακόμη για το ίδιο αδίκημα διώκονται όλα τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, την περίοδο 2016-2017.

Η αποκαθήλωση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

Η «αμαρτωλή» ιστορία της Follie-Follie θα μπορούσε άνετα να είναι πολύ καλό σενάριο για ένα μυθιστορηματικό οικονομικό θρίλερ με κύριο πρωταγωνιστή τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.

Τον άνθρωπο που εδέησε τελικά να παραιτηθεί όταν ζητήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η δικαστική συνδρομή για την απομάκρυνσή του από το Δ.Σ της εταιρείας.

Ο υιός Κουτσολιούτσος δεκαεννιά μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Follie-Follie που τα είχε κυριολεκτικά όλα, από «μαϊμού» ταμεία μέχρι «μαϊμού» πτυχία επέμενε να είναι μέλος στο Διοικητικό συμβούλιο της καταρρέουσας εταιρίας. Είχαν προηγηθεί ουκ ολίγες αποκαλύψεις όπως το πόρισμα της PwC για τους «σκελετούς» της εταιρείας που έλαμπε σαν χρυσός αλλά τελικά αποδείχτηκε… τσίγκος.

Διαβάστε ακόμα – Κουτσολιούτσος: Ο διάλογος του 2015 και οι απαιτήσεις των 350 εκατ.

Οι ορκωτοί λογιστές που ξετίναξαν τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία της Follie-Follie εξάντλησαν την αυστηρότητα τους αλλά το αυτί του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου δεν ίδρωσε.

Εξακολούθησε μέχρι πρότινος τουλάχιστον να κυκλοφορεί στα αγαπημένα του Κηφισιώτικα στέκια σαν να μην είχε γίνει τίποτε και να απολαμβάνει εκλεκτά κρασιά και Ιταλικές γεύσεις.

«Αυτό το παραμύθι δεν έχει έναν δράκο, αλλά εκατοντάδες» έλεγε προ μηνών με θυμηδία γνωστός επιχειρηματίας σε φίλους του, τον οποίο οι Κουτσολιούτσοι θεωρούσαν «μικρό» παίχτη, όταν όλα φάνταζαν ιδανικά στην «σαθρή» όπως αποδείχτηκε αυτοκρατορία τους, με τα «μαϊμού» κέρδη.

Απέφευγαν μάλιστα να τον καλούν στο μέχρι πρότινος επικό πάρτι τους στις Σπέτσες και στην μυθική καλοκαιρινή τους κατοικία, που δεσπόζει πάνω από τον κόλπο της Ξυλοκέριζας.

Εκεί όπου ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και η οικογένειά του διασκέδαζαν τους καλεσμένους τους καλώντας την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Διονύση Σαββόπουλο σε νύχτες με αυγουστιάτικο φεγγάρι και άφθονες μπουρμπουλήθρες από παγωμένες συλλεκτικές Dom Perignon.

Τελικά όμως ο καιρός είχε γυρίσματα για την οικογένεια που πίστευε ότι θα ήταν πάντα στον θρόνο της με ψέμματα, δράκους και ανύπαρκτα αποθεματικά…

Οι glam νύχτες των Σπετσών

O Σπετσιώτης μιας κάποιας ηλικίας σήκωσε το κεφάλι του ακούγοντας τον χαρακτηριστικό βόμβο της έλικας του ελικοπτέρου να δυναμώνει.

Κάρφωσε το βλέμμα του και γυρνώντας σε έναν φίλο του είπε χαρακτηριστικά: «Του Κουτσολιούτσου είναι. Πρέπει να έχει περάσει πάνω δέκα φορές σήμερα. Πάει για την Ξυλοκέριζα πάλι».

Η κυρία που άκουσε την συνομιλία περνώντας τυχαία εκείνη την στιγμή χαμογέλασε σφιγμένη, ίσως επειδή ένοιωσε λίγο άσχημα, αφού η ώρα ήταν λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι.

Ήταν 18 Αυγούστου του 2014 και είχε έρθει και αυτή όπως έλεγε λίγες ώρες αργότερα στην συντροφιά της, με το ελικόπτερο της οικογένειας Κουτσολιούτσου, που έκανε συνεχή δρομολόγια από Αθήνα και Πόρτο Χέλι προς το νησί, σχεδόν μέχρι τις εννιά το βράδυ.

Εκείνη την ημέρα στις Σπέτσες, όλη σχεδόν η επιχειρηματική ελίτ της χώρας ήταν καλεσμένη στην συγκλονιστική από κάθε άποψη κατοικία της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας.

Ένα σπίτι υψηλότατης αισθητικής που δεσπόζει πάνω από τον κόλπο της Ξυλοκέριζας στις Σπέτσες το οποίο φιλοξενούσε μέχρι πέρυσι το πάρτι της χρονιάς όπως το αποκαλούσαν όλοι. Αυτό στο οποίο η κυρία Καίτη Κουτσολιούτσου και η νύφη της Μαρίζα γιόρταζαν τα γενέθλιά της η πρώτη και την ονομαστικής της εορτή η δεύτερη. Ο σύζυγός της Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχε φροντίσει τα πάντα χωρίς να υπολογίζει τα έξοδα.

follie6.jpg

Ήταν ένα μυθικό βράδυ για τους προσκεκλημένους μιας οικογένειας που ξεκίνησε με συνετά βήματα το στήσιμο μιας αυτοκρατορίας αλλά κάπου στην πορεία «χάθηκε» για τα καλά στην απατηλή λάμψη της ανθρώπινης ματαιοδοξίας και του πλούτου.

Οι πτήσεις του ελικοπτέρου κάθε καλοκαίρι και όχι μόνο τον Αύγουστο ήταν συχνότατες όπως λένε άνθρωποι που τους ξέρουν πολύ καλά, αφού μπορεί να το έστελναν επειδή ο Ηλίας Ψινάκης ήθελε να κάνει μια βουτιά στην επίσης εντυπωσιακή πισίνα τους.

Τους τελευταίους μήνες πάντως; η οικογένεια είναι εξαφανισμένη και μόνο ο κύριος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος πραγματοποιούσε κάποιες δημόσιες εξόδους στα Βόρεια ενώ η σύζυγός του Μαρίζα και τα παιδιά τους τις αποφεύγουν.

Η αγαπημένη τους Μύκονος δεν τους είδε φέτος, αφού γνώριζαν ότι στην σκέψη και μόνο ότι θα εμφανιστούν στο νησί των ανέμων, θα προκαλούσαν όχι απλώς το κοινό αίσθημα, αλλά τον κόσμο όλο.

Luxury ζωή με ταμειακούς «δράκους»
Στα σαλόνια της κοσμικής Αθήνας και στα σικ στέκια της Μυκόνου εδώ και μήνες η οικογένεια Κουτσολιούτσου και το catastrophy story της Folie-Folie εξακολουθούν να συζητιούνται

Η φήμη και μόνο ότι ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ήταν στην Μύκονο πέρυσι του Αγίου πνεύματος την στιγμή που η μετοχή της εταιρίας σημείωνε απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων όλες τις προηγούμενες ημέρες, έφτανε για γραφτούν μια ντουζίνα άρθρα.

Τελικά ο κύριος Κουτσολιούτσος δεν ήταν στο νησί των ανέμων, αλλά στην Αθήνα, προσπαθώντας και καλά να μαζέψει τα ασυμμάζευτα με κινήσεις που δεν ευοδώθηκαν για τους ταμειακούς «δράκους» της Ασίας και όχι μόνο.

Ακόμη και η συνέντευξή του στην «Καθημερινή» φάνταζε ως μια κίνηση που θα «ξέπλενε» κατά τι τον υιό Κουτσολιούτσο, από τα όσα του έσερναν τα ΜΜΕ, μετά τα αποκαλυπτήρια της τεράστιας φούσκας που ήταν η Folli-Follie.

Κάποιοι τον θυμούνται ακόμη εκείνο το Αυγουστιάτικο βράδυ του 2014 στις Σπέτσες να χορεύει ευτυχισμένος στο καθιερωμένο πάρτι της οικογένειας ανάμεσα σε ηχηρά ονόματα του επιχειρείν και της ναυτιλίας.

Ήταν εκεί σχεδόν όλη η υψηλή αθηναϊκή κοινωνία και όχι μόνο. Γοητευτικές κυρίες από την Μέση Ανατολή και το Λίβανο, πολιτικοί, επιχειρηματίες όπως ο Δημήτρης Κοπελούζος και ο αείμνηστος Θόδωρος Βασιλάκης, εφοπλιστές όπως το ζεύγος Βαφειά ακόμη και γαλαζοαίματοι χωρίς θρόνο, όπως ο ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ απολάμβαναν την υπέροχη βραδιά.

Το δείπνο με τις λεπτές γεύσεις και τα εκλεκτά κρασιά είχε τελειώσει προ πολλού και οι προσκεκλημένοι είχαν μεταφερθεί στα ψηλότερα επίπεδα της πανέμορφης κατοικίας.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Δήμητρα Γαλάνη, είχαν επιστρατευθεί για την συγκεκριμένη βραδιά, ενώ η Άλκηστης Πρωτοψάλτη σε έτερη glam νύχτα, διασκεδάζοντας την οικογένεια που φάνταζε μέχρι πέρυσι άτρωτη σε ότι αφορούσε την αυτοκρατορία κοσμημάτων και αξεσουάρ που έστησε.

Μαζί με αυτά έστησε και ένα lifestyle πολύ μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχούσε τελικά, με εντυπωσιακές κατοικίες στα Βόρεια προάστια, το ωραιότερο και ακριβότερο ίσως σπίτι στις Σπέτσες, πτήσεις με ελικόπτερα και ταξίδια με lear jet ανά τον κόσμο.

Τελικά όμως όπως εύστοχα παρατήρησε γνωστότατη κυρία ισχυρού επιχειρηματία σε φιλική συντροφιά αναφερόμενη στην υπόθεση «ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός. Ενίοτε είναι ένα καλογυαλισμένο faux κόσμημα που γρήγορα θα ξεθωριάσει και θα φανεί ότι είναι ψεύτικο».