Την επί οκτώ συναπτά έτη ανοδική πορεία της Fosun International ανέκοψε η πανδημία του κορωνοϊού. Τα οικονομικά αποτελέσματα του κινεζικού Ομίλου, γνωστού και στην Ελλάδα από την επένδυση στη Folli Follie αλλά και το ενδιαφέρον απόκτησης, μεταξύ άλλων, της Εθνικής Ασφαλιστικής, επηρεάστηκαν αισθητά λόγω COVID-19, με τη συνολική κερδοφορία να υποχωρεί σε ποσοστό 45% έναντι της περυσινής χρονιάς.

Ο εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όμιλος ανακοίνωσε πως για τη χρήση 2020 τα κέρδη του διαμορφώθηκαν στα 1,03 δισ. ευρώ, από 1,9 δισ. ευρώ το 2019 (σ.σ. τρέχουσα ισοτιμία), ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν στα 17,68 δισ. ευρώ, από 18,51 δισ.ευρώ το 2019 (-4,5%).

Ήταν οι δραστηριότητες του ομίλου στην Υγεία (Fosun Pharma, FosunHealthcare) και την Περιουσία (κυρίως στο Asset Management) , αλλά και στη Βιομηχανική Παραγωγή που “κράτησαν” το τζίρο της Fosun το 2020. Όπως είναι φυσικό, ο κλάδος του Τουρισμού-Ψυχαγωγίας (υπό την ονομασία «Happiness»), όπου μεταξύ άλλων η Fosun δραστηριοποιείται μέσω της γνωστής Club Med και της Thomas Cook Lifestyle Platform (σ.σ. οι Κινέζοι απέκτησαν το brand της Thomas Cook) δεν έφερε ιδιαίτερη… χαρά και εμφάνισε ζημιογόνα αποτελέσματα στο σύνολο της χρονιάς. Στον ίδιο τομέα δραστηριότητας εντάσσεται και η γνωστή αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Wolvesστην οποία η Fosun κατέχει το 100%.

Παρ’ όλα αυτά, οι δραστηριότητες στις ασφαλιστικές υπηρεσίες και στην υγεία κατέγραψαν ενισχυμένη κερδοφορία, καθώς η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που ξεπέρασε την πανδημική κρίση και είδε την οικονομία και την καθημερινή της ζωή να επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Ως αποτέλεσμα, οι δραστηριότητες της Fosun στη χώρα σημείωσαν έντονη ανάκαμψη, ενώ εκτιμάται πως το 2021 θα μπορέσει να επωφεληθεί από το rebound. Σημειωτέον πως η Fosun μέσω της Fosun Pharma έχει έλθει σε συμφωνία για την ανάπτυξη και διανομή στην Κίνα και την ευρύτερη περιοχή του εμβολίου των BioNTech/Pfizer κατά της COVID-19. Οι δύο εταιρείες θα μοιραστούν τα κέρδη από τις πωλήσεις του εμβολίου στην ηπειρωτική Κίνα, το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ, με τα δύο τρίτα να πηγαίνουν στην Fosun και το ένα τρίτο στη BioNTech.

Πολεμικός μηχανισμός

Με δεδομένο ότι η Fosun εμφάνισε, όπως αναφέρθηκε, πτώση της κερδοφορίας της για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο ισχυρός άνδρας του κινεζικού ομίλου, Guo Guangchang, στην επιστολή του προς τους μετόχους έκανε λόγο για την πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία της Fosun. Η πανδημία, αναφέρει, επηρέασε σοβαρά τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Fosun, όπως το offline λιανικό εμπόριο, τον τουρισμό και τις ασφαλιστικές δραστηριότητες, κάτι που αντικατοπτρίζεται στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Μέσα σε δυσκολίες και προκλήσεις, η Fosun ακολουθεί την επιχειρηματική της στρατηγική για σταθερή αλλά τολμηρή πρόοδο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μέσω της αναπροσαρμογής της στρατηγικής μας με νέες προτεραιότητες, θα διερευνήσουμε νέες ευκαιρίες, ανέφερε.

«Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά από μια άλλη οπτική γωνία, ήταν επίσης η καλύτερη για τη Fosun, αφού μας έδωσε την ευκαιρία για ενδοσκόπηση και για βελτίωση των στρατηγικών μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στον πολεμικό μηχανισμό εντός της Fosun που ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και που με χαρά βλέπει να διατηρείται ως κίνητρο βελτίωσης.

Ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Fosun International Limited που διαθέτει assets αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων διεθνώς, κατέληξε λέγοντας: ««Έχοντας αντιμετωπίσει μια παγκόσμια κρίση που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια, πιστεύουμε ακράδαντα ότι όχι μόνο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ηρεμία τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, αλλά και να μετατρέψουμε τις αντιξοότητες σε ευκαιρίες εξελίσσοντας συνεχώς τη στρατηγική μας, ενισχύοντας την τεχνολογική μας καινοτομία και αναμορφώνοντας τον οργανισμό μας”

Η Folli Follie και η Thomas Cook

Στην Ελλάδα η παρουσία του κινεζικού κολοσσού τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει και ορισμένα από τα επιχειρηματικά deal που επεδίωξε, όπως η απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν είχαν θετική κατάληξη.

Να σημειωθεί πως στα οικονομικά αποτελέσματα της Fosun δεν υπάρχει πλέον αναφορά στη Folli Follieτην πρώτη επένδυση του κινεζικού ομίλου στη χώρα μας. Σε παλαιότερα reports είχε σημειωθεί πως η αρχική επένδυση με την οποία η Fosun απέκτησε ποσοστό 10% της FF ανήλθε στα 86 εκατ. ευρώ, ενώ εισέπραξε και 7 εκατ.ευρώ ως μέρισμα. Το 2019 η Fosun προχώρησε σε πλήρη πρόβλεψη απομείωσης για την επένδυση στην FF, με τη ζημιά της εύλογης αξίας που αναγνωρίστηκε να ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ, ενώ η συσσωρευμένη καθαρή ζημιά ήταν 79 εκατ. ευρώ.

Η στάση του κινεζικού ομίλου στην υπόθεση Folli Follie έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως αμφιλεγόμενη. Mετά την αποκάλυψη του report της QCM έσπευσε να αγοράσει μετοχές της FF “στηρίζοντας” στην πράξη τη διοίκηση Κουτσολιούτσου και την FF. Τυπικά, η Fosun έως σήμερα διατηρεί το 16,37% της Folli Follie, ενώ εκπρόσωπός της μετέχει στο ΔΣ της εταιρείας. Στην τελευταία γενική συνέλευση της Folli Follie κατά την οποία τέθηκε προς ψήφιση η συμφωνία εξυγίανσης της FF, η Fosun δεν εκπροσωπήθηκε.

Πάντως, ο κινεζικός όμιλος παραμένει ενεργός στον ελληνικό τουρισμό, έχοντας αποκτήσει το brand της Thomas Cook και τα διαδικτυακά περιουσιακά στοιχεία του χρεοκοπημένου ταξιδιωτικού οργανισμού, αλλά και ως μέτοχος της Club MedΗ Thomas Cook που ελέγχεται πλέον από τη Fosun Tourism λειτουργεί πλέον ως διαδικτυακός πάροχος ταξιδιωτικών και τουριστικών παροχών και συνεχίζει να προσφέρει τουριστικά πακέτα για διακοπές σε πολλά ελληνικά νησιά.

Διαβάστε ακόμη 

Νέος κατώτατος μισθός: Αυτά είναι τα «αγκάθια» και τα νέα δεδομένα 

Γιατί ο δισεκατομμυριούχος Μαρκ Κιούμπαν ποντάρει σε κρυπτονομίσματα 

ΟΑΕΔ – Google: Λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για 3.000 άνεργους