Σε περίπου δύο χρόνια από τώρα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να είναι πλήρως λειτουργική η νέα μεγάλη επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ της Intertrade Hellas της οικογένειας Ντεληδήμου, που με τα σήματα Servin, Softex αλλά και ιδιαίτερα μεγάλη παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχει εξελιχθεί στο leader της ελληνικής αγοράς χάρτου «Tissue». Έως τότε πάντως φαίνεται πως θα συνεχιστούν οι «υψηλές πτήσεις» των οικονομικών επιδόσεων, σύμφωνα με τη διοίκηση υπό τον κ. Γιάννη Ντεληδήμο χαρακτηρίζοντας μάλιστα το 2023 ως «έτος σταθμό».

Η επένδυση, που είχε ενταχθεί τον περασμένο Απρίλιο στο καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων ανοίγοντας το δρόμο – μεταξύ άλλων – σε μία επιχορήγηση 25,38 εκατ. ευρώ περίπου, αναμένεται να καταστήσει την Intertrade Hellas, τη μεγαλύτερη βιομηχανίας παραγωγής χάρτου «Tissue» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στοχεύοντας στην πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής πρωτογενούς χαρτιού «Tissue», με χρήση ανακυκλούμενου χαρτιού. Εκτιμάται δε πως με την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής επένδυσης αναμένεται και η Ελλάδα να ξαναγίνει αυτάρκης στην παραγωγή πρωτογενούς ρολού χαρτιού. Τα μεγάλα δηλαδή ρολά χαρτιού που στην αγορά ονομάζονται jumbo roll και τα οποία μετά την επεξεργασία τους από τις χαρτοποιίες μετατρέπονται σε χαρτοπετσέτες, ρολά κουζίνας, χαρτιά υγείας, αντίστοιχα προϊόντα χάρτου επαγγελματικής χρήσης, χαρτομάντιλα και άλλα συναφή προϊόντα.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη δεύτερη φάση ενός ευρύτερου επενδυτικού σχεδίου που ξεκίνησε προ τριετίας με στόχο τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στα Οινόφυτα με πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Η πρώτη φάση της μεγάλης αυτής επένδυσης είχε ξεκινήσει εν μέσω lockdown. Η Intertrade Hellas είχε υποβάλει τότε επενδυτικό σχέδιο 46 εκατ. ευρώ, με το οποίο ουσιαστικά εξαγόρασε και τροποποίησε σε σύγχρονο εργοστάσιο τις παλιές εγκαταστάσεις της Ιριδας Α.Ε. Μέσα σε περίπου 1,5 χρόνο η επένδυση εκείνη ολοκληρώθηκε και πλέον λειτουργεί, ενώ ξεκινά η δεύτερη φάση της μεγάλης επένδυσης.

Στη δεύτερη φάση, το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων και την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού σε δύο ξεχωριστά ιδιόκτητα και όμορα οικόπεδα, συνολικού εμβαδού 211.208,26 τ.μ. Υποδομές που θεωρούνται κρίσιμες για την υλοποίηση του σχεδίου της διοίκησης της εταιρείας υπό τον κ. Γιάννη Ντεληδήμο για την επέκταση της Intertrade Hellas σε νέες κατηγορίες προϊόντων, πιο φιλικών στο περιβάλλον αλλά και τη διεύρυνση των πωλήσεων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας η νέα επένδυση θα δημιουργήσει 51 νέες θέσεις εργασίας.

«Χρονιά σταθμός το 2023»

Την ίδια ώρα οι υψηλές οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας συνεχίζονται. Μάλιστα η διοίκηση της Intertrade Hellas στις οικονομικές καταστάσεις που κοινοποίησαν για την περυσινή χρονιά, τονίζει πως «το 2023 αναμένεται να είναι μία χρονιά σταθμός για την εταιρεία αφού θα διατηρήσει τον κύκλο εργασιών της πάνω από τα 125 εκατ. ευρώ ενώ ταυτόχρονα τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων θα σημειώσουν περαιτέρω μεγάλη άνοδο, σύμφωνα με το πενταετές business plan».

Μάλιστα η διοίκηση εκτιμά ότι τα επιπλέον έσοδα θα αποκλιμακώσουν σημαντικά το χρέος της εταιρείας και θα επαναφέρουν τον δείκτη καθαρού χρέους / EBITDA σε επίπεδα κάτω του 5.

«Η ένταξη της χαρτοποιίας στην παραγωγική οργάνωση της εταιρείας αναμένεται να επιφέρει όχι μόνο σημαντικές μειώσεις στο κόστος παραγωγής αλλά κι ισχυρή ενδυνάμωση στην εν γένει ανταγωνιστικότητα της εταιρείας τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι εξαγωγές της εταιρείας αναμένεται να διευρυνθούν πέρα απ’ το κομμάτι του έτοιμου προϊόνταος και στο κομμάτι της πρώτης ύλης», υπογραμμίζει. Και καταλήγει: «Η έγκριση από τις εποπτικές αρχές της δεύτερης μεγάλης φάσης του επενδυτικού μας σχεδίου και της ένταξης αυτού στις στρατηγικές και και εμβληματικές επενδύσεις της ελληνικής Δημοκρατίας μας επιτρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα στον σχεδιασμό της επένδυσης αυτής και στην ολοκλήρωση της πριν το τέλος του 2025».

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που κοινοποιήθηκαν χθες, ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκε στα 126,64 εκατ. ευρώ το 2022 από 78,15 εκατ. ευρώ το 2021. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 5,26 εκατ. ευρώ, από 1,8 εκατ. ευρώ, και τα καθαρά κέρδη της χρήσης υπερδιπλασιάστηκαν φθ΄ναοντας τα 3,92 εκατ. ευρώ, από 1,42 εκατ. ευρώ το 2021.

Επίσης τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρίας έφθασαν τα 7,05 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας είχε αυξηθεί στα 152,99 εκατ. ευρώ , από 118,08 εκατ. ευρώ, και το σύνολο της καθαρής θέσης της εταιρείας βρέθηκε στα 168,18 εκατ. ευρώ

Το προφίλ

Η Intertrade δραστηριοποιείται από το 1992 στην παραγωγή προϊόντων χάρτου διαγράφοντας πολυετή επιτυχημένη πορεία στον κλάδο. Οι ρίζες της Intertrade Hellas βρίσκονται στο 1992 όταν ο κ. Δημήτρης Ντεληδήμος, άνθρωπος του εμπορίου και επί σχεδόν 20 έτη ιδιοκτήτης της χημικής βιομηχανίας Skot, ξεκινά μια αμιγώς εμπορική επιχείρηση πουλώντας jumbo rolls σε Ελληνες μεταποιητές. Ωστόσο στα τέλη του 2005, με την επιστροφή του γιου του Γιάννη από τις ΗΠΑ, μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές που είχε κάνει στο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και μια μικρή καριέρα στη Wall Street, δημιουργείται το βιομηχανικό σχήμα. Σήμερα η Intertrade Hellas διαθέτει τρία εργοστάσια στις Αχαρνές και τη Μεταμόρφωση και ένα εργοστάσιο στα Οινόφυτα Βοιωτίας, ενώ παρουσιάζει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα σε τουλάχιστον 28 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε ακόμη

Kατασκευές: Μαστίγιο και καρότο στους εργολάβους από την κυβέρνηση

Planaco: Μπήκαν Τσέχοι στο πρώην «ναυπηγείο των Κουτσολιούτσων» (pics)

Οι 10 γυναικείες τσάντες που θα διατηρούν πάντα την αξία τους – Κάποιες θα την διπλασιάσουν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ