Στο Βέλγιο και το Ντουμπάι, οι οίκοι δημοπρασιών ακυρώνουν τις δημοπρασίες τους. Ο οίκος De Beers κάνει το ίδιο και ακυρώνει τα reviews πολύτιμων λίθων. Η βιομηχανία διαμαντιών βρίσκεται σε κρίση. Γιατί κανείς δεν θέλει να αγοράσει πια τα πιο… παντοτινά πετράδια;

Στην Ινδία -η οποία επεξεργάζεται τα 9 στα 10 διαμάντια του πλανήτη- οι έμποροι διστάζουν να αγοράσουν, καθώς καταγράφουν ραγδαία επιδείνωση της ζήτησης των πολύτιμων λίθων από την Κίνα και τις ΗΠΑ. Είναι ένα περίεργο φαινόμενο, το οποίο σχετίζεται με τον πληθωρισμό και την ύφεση και προκαλεί στους αγοραστές την επιθυμία να αναβάλλουν τις αγορές τους μέχρι να ισορροπήσει η οικονομία.

Άλλωστε, είναι και ζήτημα επιβράδυνσης της ανάπτυξης παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί τα διαμάντια δεν διαπραγματεύονται όπως ο χρυσός ή το πετρέλαιο. Αντίθετα, αντιπροσωπεύουν ένα μεγαλύτερο εύρος αγορών στις οποίες «απλώνεται» η χρήση τους, πέρα από αυτή των κοσμημάτων. Ο συγκεκριμένος πολύτιμος λίθος, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, χρησιμοποιείται σε εξορύξεις, σε βιομηχανικές κοπές υλικών, στην οδοντιατρική, τη βιομηχανία ηλεκτρονικών υπολογιστών και πολλά ακόμα.

Με τους εξαγωγείς διαμαντιών να προειδοποιούν για ένα πολύ κακό τρίμηνο που έρχεται στον κλάδο, τα «ματωμένα διαμάντια» της Ρωσίας, ίσως να μπορούν να σταματήσουν την… αιμορραγία της αγοράς. Και πώς θα γίνει αυτό; Με τη… μαγική συνταγή της προσφοράς και της ζήτησης, την οποία «εξυπηρετεί», τίνι τρόπω, η συνέχιση των κυρώσεων προς τη Μόσχα, όσο αυτή συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτό που προκύπτει τώρα, είναι ότι οι G7 εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν στη Ρωσία τις εξαγωγές των πολύτιμων λίθων που βγάζουν τα αδαμαντορυχεία της, στο πλαίσιο των μέτρων πίεσης για να σταματήσει τον πόλεμο της Ουκρανίας. Και, αν συμβεί κάτι τέτοιο, γρήγορα στην αγορά θα προκληθεί ζήτημα προσφοράς, που ενδέχεται να τονώσει τη ζήτηση και να πιέσει ανοδικά τις τιμές. Μάλιστα, η Δύση ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει και την υψηλή τεχνολογία για να εντοπίσει την προέλευση των διαμαντιών, ώστε να «μπλοκάρει» τα ρωσικά.

Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές των ρωσικών διαμαντιών. Το τι πλήγμα θα αποτελέσει αυτό για τη Ρωσία, είναι εμφανές από το γεγονός ότι το 2021 οι εξαγωγές διαμαντιών απέφεραν στη ρωσική οικονομία 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, φέρνοντας τη στην 8η θέση των μεγαλύτερων εξαγωγέων διαμαντιών στον πλανήτη.

Το πρόβλημα (;) πάντως είναι κάποιες χώρες οι οποίες αντιτίθενται σε μια τέτοια κίνηση. Όχι τυχαία, πρόκειται για τις χώρες που απορροφούν και το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών εξαγωγών στον πολύτιμο λίθο, όπως είναι το Βέλγιο, το οποίο θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα πληγούν οι δικές του εμπορικές δραστηριότητες από την επιβολή κυρώσεων.

Άλλωστε, υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι κυρώσεις να μην πετύχουν τίποτε άλλο εκτός από τη μετατόπιση των ρωσικών εξαγωγών. Οι αναλυτές συμφωνούν πως ο περιορισμός των εξαγωγών των ρωσικών διαμαντιών, θα μειώσει την παροχή του πολύτιμου λίθου και θα ανεβάσει τις τιμές, όμως δεν αποκλείουν και το άλλο σενάριο: Να μετατοπίσει η Μόσχα το εμπόριο προς άλλες αγορές και άλλους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Όπως για παράδειγμα το Ντουμπάι, που έχει τη δυνατότητα να εισάγει πολλά και ακριβά -ακριβότερα- διαμάντια…

Διαβάστε ακόμη

Κατοικίδια: Μια παγκόσμια βιομηχανία δισεκατομμυρίων – Γιατί η ελληνική αγορά αναπτύσσεται ραγδαία

Octane: Από ένα γραφείο 45 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας στην «καρδιά» των μεγάλων deals

Άλεξ Μπάλντοκ: Πώς η Κωτσόβολος εξελίχθηκε σε στήριγμα για το βρετανικό όμιλο Currys

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ