Ποια είναι η αμιγώς ελληνική συμβουλευτική εταιρεία που τολμά να κοιτάξει «στα ίσια» τον διεθνή ανταγωνισμό, «τρέχοντας» με ρυθμούς 20% σε ετήσια βάση, ενώ για εφέτος αναμένει αύξηση του τζίρου κατά 70% – Οι συνεργασίες με τράπεζες, servicers, επενδυτικά funds κ.ά. και η συμμετοχή του LATSCO Family Office στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Το επάγγελμα του συμβούλου επιχειρήσεων είναι, ίσως, ένα από τα πλέον παρεξηγημένα στην Ελλάδα. Και όχι άδικα, εάν αναλογιστεί κάποιος τον τρόπο, με τον οποίο αντιλαμβάνονταν κάποιοι τον συγκεκριμένο ρόλο τα προηγούμενα χρόνια: χωρίς σεβασμό για τον πελάτη, τον οποίο κατέκλυζαν με έρευνες που, όμως, δεν προσέδιδαν αξία και με καμία διάθεση να βάλουν… πλάτη, εάν χρειαστεί, για να τον στηρίξουν. Αυτή ακριβώς την κουλτούρα αποφάσισε να αλλάξει ο Γιάννης Σπυρόπουλος, ιδρύοντας το 2007 μαζί με τον Γιώργο Παυλάτο την Octane Management Consultants. «Η δουλειά του συμβούλου επιχειρήσεων δεν είναι να παράγει χαρτί. Θα έπρεπε να είμαστε το ‘καύσιμο’ στις μηχανές των πελατών μας, εξ ου και το όνομα που δώσαμε στην εταιρεία. Επικεντρωθήκαμε σε υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες που ξέρουμε να κάνουμε καλά και που καταλήγουν σε πρακτικές, εφαρμόσιμες συμβουλές με μετρήσιμα, ποσοτικοποιημένα οφέλη στην αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Η φιλοδοξία μας από τον πρώτο μήνα ήταν να είμαστε εργαλεία εφαρμογής και όχι απλά σχεδιασμού. Σφυριά και όχι μόνο διαβήτες», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους.

Έτσι, η εταιρεία που ξεκίνησε από μόλις δύο άτομα (+ τον Δημήτρη Χριστακόπουλο, ο οποίος προστέθηκε ως εταίρος τρία χρόνια μετά), σε ένα γραφείο 45 τ.μ. στη Μασσαλίας, έχει φτάσει σήμερα να «μετρά» 40 άτομα, ενώ στόχος είναι οι εργαζόμενοι στην Octane να ξεπεράσουν τους 50 μέχρι τέλος του έτους. Στην 16χρονη πορεία της δε, έχει υλοποιήσει πάνω από 1.000 έργα για περισσότερους από 350 πελάτες, μεταξύ των οποίων μεγάλα ονόματα από το χώρο των επενδύσεων, τη βιομηχανία, τον χρηματοοικονομικό τομέα και το λιανεμπόριο.

Από αριστερά οι κκ. Γιώργος Παυλάτος, Γιάννης Σπυρόπουλος, και Δημήτρης Χριστακόπουλος, ο οποίος προστέθηκε ως εταίρος στην Octane τρία χρόνια μετά

Ενδεικτικά, η Octane έχει συνεργαστεί, τόσο με ξένα, όσο και ελληνικά επενδυτικά funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως CVC, Oaktree, Baupost, Bain Capital και Davidson Kempner, ενώ για πάνω από 10 χρόνια ήταν ο κύριος σύμβουλος της WIND για όλες τις πρωτοβουλίες αναδιοργάνωσης. Όσον αφορά στον τουρισμό, έχει αναλάβει έργα από μεγάλους παίκτες της αγοράς, όπως η ΤΕΜΕΣ, η Donkey Hotels του Ομίλου Ιωάννου και η Aldemar, ενώ στον χρηματοοικονομικό τομέα έχει συνεργαστεί και με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (καθώς και με κάποιες που πλέον δεν υπάρχουν στην αγορά), σχεδόν όλους τους NPL servicers, την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), θεσμικούς φορείς (EBRD, EIB), Ιδρύματα Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος, αλλά και ασφαλιστικές εταιρείες, όπως η ERGO, η Allianz και η Interamerican. «Ξεκινήσαμε την Octane έχοντας ως πελάτη τη Eurobank σε θέματα διεθνών δραστηριοτήτων, ενώ για πολλά χρόνια ήμασταν σύμβουλοι της Εμπορικής Τράπεζας. Σήμερα, η σχέση μας με τις τράπεζες αφορά πρωτίστως σε επιμέρους έργα, όπως, για παράδειγμα, την πώληση των POS, αλλά συμμετέχουμε και ως σύμβουλοι ενός επενδυτή, ο οποίος ενδιαφέρεται για τον Φορέα Ακινήτων», ανέφερε από την πλευρά του, ο κ. Παυλάτος.

Οι συνεργασίες αυτές βοήθησαν την εταιρεία να αναπτυχθεί σημαντικά, «τρέχοντας» με ρυθμούς 20% σε ετήσια βάση. Για εφέτος δε, οι επικεφαλής της Octane αναμένουν ότι ο τζίρος θα αυξηθεί κατά 70%, με σχεδόν τα μισά κέρδη να προέρχονται από το Δημόσιο. «H εταιρεία ιστορικά αναπτύχθηκε κατ’ εξοχήν μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, όπου τα κριτήρια για την επιλογή συμβούλων ήταν πάντοτε πιο ‘σκληρά’. Ως εκ τούτου, για εμάς ήταν – και συνεχίζει να είναι πάντοτε – ένα σημαντικό στοίχημα οι ελληνικές επιχειρήσεις.  Μέσα από ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες θέλουμε να συμβάλλουμε ώστε να αποκτήσουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που θα τις καθιστούν ανταγωνιστικές και ικανές να πρωταγωνιστήσουν στις εγχώριες και διεθνείς αγορές», τόνισε ο κ. Παυλάτος, με τον κ. Χριστακόπουλο να προσθέτει: «Παράλληλα στο ραντάρ μας είναι πάντα και ο Δημόσιος τομέας γιατί πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί καθοδήγηση για μια σειρά μεγάλων projects που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας, προκειμένου να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του και να ανταποκριθεί στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον της οικονομίας που διαμορφώνεται. Συμπληρωματικά, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια σημαντική αναβάθμιση των αναγκών του Δημοσίου, με δουλειές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οδηγούν σε πραγματικές αλλαγές (σε αντίθεση με το παρελθόν) και άρα, απαιτούν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υποστήριξης».

Οι ευκαιρίες

«Μεταβαίνουμε από μια δεκαετία γενικευμένης ευμάρειας στις αρχές του 2000 σε μια δεκαετία γενικής μιζέριας από το 2010 έως τώρα και πλέον είμαστε σε μια «Δαρβινική» δεκαετία, όπου οι πιο προσαρμοστικοί, εξωστρεφείς και ευέλικτοι οργανισμοί θα επιβιώσουν». Αυτό ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος, προσθέτοντας πως η Octane δεν πιστεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό σαν έννοια γιατί συνεπάγεται μία συνολική αλλαγή του DNA. «Η στοχευμένη εφαρμογή της τεχνολογίας, ωστόσο, μπορεί να κάνει θαύματα ακόμη και στις μικρές εταιρείες», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Χριστακόπουλο, υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι ελληνικών εταιρειών, οι οποίες πριν από πέντε έως 10 χρόνια χαρακτηρίζονταν νεοφυείς και αυτή τη στιγμή έχουν αποκτήσει ένα μέγεθος που είναι εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα. «Εκτός από την επιφάνεια του παγόβουνου, με τα μεγάλα deals, υπάρχουν από κάτω εταιρείες που δεν τις έχει ακούσει κανείς και κάνουν τζίρους της τάξεως των 150 – 200 εκατ. ευρώ. Αυτές, λοιπόν, μεγάλωσαν πολύ γρήγορα, γιατί έφτιαξαν ένα πετυχημένο μοντέλο και σήμερα χρειάζονται υποστήριξη. Αυτό είναι ένα pipeline έργων που θα προκύψουν», εξήγησε.

Το deal με το LATSCO Family Office

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Octane – με ποσοστό 10% μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου – εισήλθε τον περασμένο Οκτώβριο και αφού είχε προχωρήσει σε ένα άτυπο due diligence, αναθέτοντάς της δύο έργα, το LATSCO Family Office.

Όπως υπογράμμισαν οι επικεφαλής της εταιρείας, η συγκεκριμένη συνεργασία θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην προσπάθειά τους να εδραιωθούν ως ο «consultant of choice» στην ελληνική αγορά. «Πιστεύουμε ότι το sophistication της LATSCO ως επενδυτή, με ένα εκτενές track record επιτυχημένων τοποθετήσεων, δίνει ένα ισχυρό σήμα στην αγορά ότι κάτι κάνουμε καλά», ανέφεραν χαρακτηριστικά, μην παραβλέποντας το γεγονός ότι θα αναλάβουν ρόλο συμβούλου σε έναν Όμιλο με πολυσχιδή δραστηριότητα. Αξίζει να αναφερθεί πως πριν το επίμαχο deal η Octane είχε δεχθεί ακόμη τρεις προτάσεις – μία από διαφημιστική εταιρεία, μία από ιδιώτη επενδυτή και μία από ξένη εταιρεία, η οποία βολιδοσκοπούσε το ενδεχόμενο να ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα – χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει, γεγονός που, όπως εξήγησαν, αποδεικνύει πως τα χρήματα δεν ήταν ποτέ το ζήτημα.

Διαβάστε ακόμη:

Πού οφείλονται οι σημαντικές ελλείψεις τροφίμων σε όλη την Ευρώπη (pics)

Fraport Greece: «Απογειώθηκε» η κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια – Πάνω από 3,5 εκατ. στο α’ 4μηνο (πίνακες)

Κομισιόν: Μεγαλύτερα πλεονάσματα, άλματα στην ανάπτυξη και στο βάθος… παροχές (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ