«Η Ελλάδα είχε άλλη μία ισχυρή χρονιά, είναι μια ωραία κερδοφόρα δραστηριότητα που παράγει χρήμα»! Μόλις με μία πρόταση ο διευθύνων σύμβουλος του πολυεθνικού ομίλου λιανικής Currys, κ. Άλεξ Μπάλντοκ, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των χρηματιστηριακών αναλυτών έδωσε το στίγμα για την αξία που φέρνει η Κωτσόβολος στο βρετανικό Όμιλο σε μία περίοδο που η πτώση της κατανάλωσης, λόγω του πληθωρισμού, είναι καθολική.

Απόδειξη τα προκαταρκτικά οικονομικά μεγέθη και τις εκτιμήσεις που κοινοποίησε, τη Δευτέρα, ο εισηγμένος στο LSE Όμιλος Curry για την οικονομική χρήση που έληξε πρόσφατα (σσ 1/5/22 – 30/4/23), βάσει των οποίων οι δραστηριότητες του σε όλες τις χώρες ήταν πτωτικές πλην της ελληνικής θυγατρικής! Και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο, αφού η αύξηση των πωλήσεων επί του ίδιου αριθμού καταστημάτων (like for like sales) που είχε η Κωτσόβολος, σύμφωνα με την Currys, έφθασε το 12% έπειτα από ένα εντυπωσιακό +20% που είχε στο β’ εξάμηνο… Επιβεβαιώνοντας έτσι και τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το newmoney περίπου μία εβδομάδα πριν.

Αυτό σημαίνει πως ο κύκλος εργασιών της Κωτσόβολος, όχι μόνο ξεπέρασε τα 700 εκατ. ευρώ που ήταν και ο πήχης που είχε θέσει η ελληνική διοίκηση υπό τον κ. Γιάννη Βασιλάκο, αλλά είχε μία επίδοση πάνω από τα 730 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτοντας έτσι σε επίπεδο Ομίλου την πτώση 10% των δραστηριοτήτων της Elkjøp στις σκανδιναβικές χώρες.

«Οι “like for like” επιδόσεις στην Ελλάδα ήταν πολύ υγιείς», σχολίασε απ’ την πλευρά του ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Μπρους Μαρς.

«Το σύνολο της οικονομικής χρήσης του 2023 είχε μία καλύτερη απ’ την αναμενόμενη απόδοση σε ένα σκληρό περιβάλλον με μια κακή απόδοση των σκανδιναβικών να αντισταθμίζεται από τη σταθερή Ελλάδα και μια ισχυρή και ενισχυμένη απόδοση του Ηνωμένου Βασιλείου», έλεγε χθες στους αναλυτές ο κ. Μπάλντοκ.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι επιδόσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν καλύτερες σε σχέση με την πτώση που περίμενε αρχικά η διοίκηση του Ομίλου, έκανε τον κ. Μπάλτοκ να αναβαθμίσει την εκτίμηση της προ φόρων κερδοφορίας του ομίλου στο σύνολο της χρήσης μεταξύ 100 και 120 εκατ. στερλίνων.

Σε αυτό το ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, η συνεισφορά της Κωτσόβολος θα είναι αξιόλογη.

Σημειώνεται πως έναν χρόνο πριν, ο κύκλος εργασιών της Κωτσόβολος ήταν στα 654 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα EBITDA είχαν φθάσει τα 51,7  εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) στα 25,2 εκατ. ευρώ.

Όπως έλεγαν πρόσφατα στο newmoney πηγές απ’ την Κωτσόβολος, η άνοδος των πωλήσεων στο σύνολο της περασμένης οικονομικής χρήσης συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με τα προγράμματα κρατικής επιδότησης που έτρεξαν όλο αυτό το διάστημα, όπως το «ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», το οποίο, αν και καθυστέρησε, τελικώς πυροδότησε σημαντικό κύμα αγορών κατά το β’ εξάμηνο.

Αξιοσημείωτη, επίσης, ήταν και η ζήτηση από το HORECA που αντιστοιχεί στο 75% των εσόδων επί των Β2Β πωλήσεων που κάνει η Κωτσόβολος. Σημειωτέον πως οι τελευταίες φθάνουν σε αναλογία το 20% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Σημαντικό στήριγμα, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στην κερδοφορία παρείχε το πλαίσιο των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της, η Κωτσόβολος. Γι’ αυτό, εξάλλου, στις προτεραιότητες του Ομίλου παραμένουν η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, καθώς και οι λεγόμενες «κάθετες αγορές», οι οποίες απαιτούν βέβαια σημαντικές συνεργασίες με εξειδικευμένες ομάδες εγκαταστατών.

Διαβάστε ακόμη

Πού οφείλονται οι σημαντικές ελλείψεις τροφίμων σε όλη την Ευρώπη (pics)

Νέες ψηφιακές «διευκολύνεις» για μεταβιβάσεις ακινήτων

Αυτοί είναι οι νεότεροι δισεκατομμυριούχοι στον κόσμο – Οι κληρονόμοι και οι αυτοδημιούργητοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ